Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

H "Ενωτική Πρωτοβουλία" για την... Παιδική Χορωδία Ναυπάκτου


 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί συζήτηση στην πόλη μας σχετικά με το μέλλον της Παιδικής Χορωδίας «Μίκης Θεοδωράκης». 
 
  Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας αισθανόμενο τη σπουδαιότητα του θέματος δεν προέβη σε καμία επίσημη τοποθέτηση, όχι επειδή δεν το έχει αξιολογήσει ως μείζον, αλλά επειδή πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, του οποίου «θολά» σημεία χρίζουν διαλεύκανσης. Στόχος μας είναι η συνέχιση και αναβάθμιση της Παιδικής
Χορωδίας, αλλά σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας.
 
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (23/11/15), ο φάκελος του θέματος άνοιξε, όχι υπό την πίεση των γεγονότων, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, αλλά επειδή ο δήμος τώρα είναι σε θέση να προχωρήσει στη δημιουργία στέρεας βάσης πάνω στην οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί ουσιαστικά η Παιδική Χορωδία.
 
Θέλει μήπως, κανείς δημότης, ο δήμος να συνεχίσει τη λειτουργία της, ψάχνοντας πλάγιους τρόπους για να πληρώνει κάθε χρόνο το μαέστρο;
Θέλει μήπως κανείς, η Παιδική Χορωδία να συνεχίσει να φέρει το όνομα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, αλλά επ’ αυτού ο δήμος να μην έχει ένα έγγραφο που να το πιστοποιεί;
 
Το Τμήμα Πολιτισμού του δήμου Ναυπακτίας διεξήγαγε μία ενδελεχή έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη έχει δοθεί επισήμως. Όφειλε να το πράξει καθώς στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, θα μπορούσε ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσει σημείο τριβής με όσους πιθανώς θα επιθυμούσαν να εγείρουν θέμα. Προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι παρά τις δηλώσεις για «οργάνωση» του δήμου από προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι οποίες όφειλαν να κατοχυρώσουν το όνομα από μελλοντικές περιπλοκές και να δημιουργήσουν τον φάκελο, παρά τις επισκέψεις δημοτικών αρχών στο σπίτι του μεγάλου μας συνθέτη, δεν ζητήθηκε ποτέ εγγράφως η συναίνεσή του.
 
Στον Τμήμα Πολιτισμού του δήμου μας, δεν βρέθηκε ούτε ένα έγγραφο που να αναφέρεται στο θέμα.
 
Έτσι λοιπόν στις 6/10/2015 το τμήμα μας έστειλε e-mail στο γραφείο του Μίκη Θεοδωράκη, να μας αποστείλει τη σύμφωνη γνώμη του προκειμένου η Παιδική Χορωδία να χρησιμοποιεί το όνομά του. 
 
  Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε απάντηση.
 
Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης έδωσε στην δημοσιότητα αλληλογραφία του 2005 με τον Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία φαίνεται να τον ενημερώνει, για τη δημιουργία Παιδικής Χορωδίας με το όνομά του.
 
Είναι αυτονόητο ότι η πόλη και ο δήμος ότι θα πρέπει να ευχαριστεί τον κ. Νταουσάνη, το Μαέστρο Theodor Kabachiev, καθώς και τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, που επέλεξαν να επενδύσουν στο μεγάλο όνομα και να συνδέσουν την πόλη μας με τον Μίκη Θεοδωράκη.
 
Γιατί όμως παρά τις δύο δημοτικές αρχές που πέρασαν και «οργάνωσαν» όπως επαναλαμβάνουν τον δήμο, δεν δημιουργήθηκε κάποιος φάκελος, ή αρχείο, που να συμπεριλαμβάνει όλη την σχετική αλληλογραφία και θα έπρεπε να ψάξουμε όλο το αρχείο του δήμου δέκα χρόνια πίσω(!);
 
Κάποιοι επιθυμούν να βρεθούμε στη θέση του απολογούμενου εμείς, που εργαζόμαστε για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου, ενώ οι ίδιοι κατά το παρελθόν τη συγκεκριμένη παράμετρο, όπως αποδεικνύεται, ουδέποτε την έλαβαν υπόψη τους. Ας κρίνει εδώ ο Ναυπακτιακός λαός το ποιος θα πρέπει να απολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου