Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες

Τηρώντας  εν μέρει τις προεκλογικές εξαγγελίες της, η κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Όχι όμως για όλους: Από τον φόρο  θα απαλλαγούν μόνον οι μικροϊδιοκτήτες. Αντίθετα, οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα πληρώσουν περισσότερα, ώστε να αντισταθμισθεί η απώλεια δημοσίων εσόδων και να μην προκύψει τρύπα στα δημοσιονομικά. Το σχέδιο έχει ετοιμασθεί και θα το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Για να υλοποιηθεί όμως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών – οι οποίοι είναι μάλλον απίθανο να συναινέσουν.

Αν  η υλοποίηση «σκοντάψει» στις αντιρρήσεις των Θεσμών, η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει τουλάχιστον τις «εντυπώσεις»,  δείχνοντας ότι προσπάθησε να απαλλάξει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά προσέκρουσε στην «ανάλγητη στάση»  και στην «ταξική λογική των δανειστών».

Στο σχέδιο που έχει ετοιμάσει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προβλέπεται  τυπική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από έναν νέο φόρο, ο οποίος θα επιβαρύνει μόνον τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγαλύτερης αξίας.

 Ετσι η φορολογία ακινήτων γίνεται κοινωνικά δικαιότερη και μπορεί να είναι ευρέως αποδεκτή.
Αφορολόγητο και κλίμακα

 Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον «νέο» ΕΝΦΙΑ θα απαλλάσσονται ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας μέχρι  100.000 ευρώ. Ο συντελεστής φορολόγησης θα αυξάνεται κλιμακωτά για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αξίας και θα είναι ενιαίος για πάνω από 600.000 ευρώ.

Αναμένεται πάντως ότι ακόμη κι αν το κυβερνητικό σχέδιο γίνει αποδεκτό από τους δανειστές μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, θα υπάρξουν αλλαγές στο αφορολόγητο όριο και στις κλίμακες φόρου.

Το αφορολόγητο μπορεί να μειωθεί στα 50.000-70.000 ευρώ, ώστε να απαλλάσσονται όσο το δυνατόν λιγότεροι ιδιοκτήτες και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Υπολογίζεται ότι εν πάση περιπτώσει, όποιο κι αν είναι το αφορολόγητο, θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ  τουλάχιστον 1.600.000 μικροϊδιοκτήτες. Περίπου 500.000 θα πληρώνουν λιγότερο, ενώ  θα επιβαρυνθούν γύρω στους 1.700.000 κάτοχοι ακίνητης περιουσίας  αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις, που θα υιοθετηθούν μετά από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα ισχύσουν από το επόμενο έτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου