Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΠΕΡΓΑΜΟΥ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Μια επιστημονική.... «μονομαχία»

ΗΜΕΡΑ 1

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΡΗΤΗ | Α. Λουδάρος – Γ. Φερδής – Σ. Καρεκλά

Μια επιστημονική – θεολογική «κόντρα» που κρατά αρκετά χρόνια προκάλεσε το ενδιαφέρον των Ιεραρχών που συμμετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Με αφορμή τις τροποποιήσεις που κατέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος στο κείμενο «Η Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω Συγχρόνω κόσμω», οι μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννης και Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν για πρώτη φορά διάλογο για το θέμα του «προσώπου» για το οποίο πολύς θόρυβος έχει γίνει τελευταία.

Οι δυο κορυφαίοι θεολόγοι μίλησαν εκτεταμένα, καταθέτοντας ο καθένας τα επιχειρήματα του, για να δεχθούν την παραίνεση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ο οποίος συνεχάρη και τους δυο μεν για τη συνεισφορά τους, υπέδειξε δε ως προσφορότερη τη λύση να συνεχιστεί ο διάλογος σε επιστημονικό επίπεδο.

Στον διάλογο των δυο πολυγραφότατων θεολόγων παρενέβη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν συζητήσεις για πιο πρακτικά ζητήματα.

Για την ιστορία, οι δυο από τις τρεις τροποποιήσεις που κατέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος έγιναν δεκτές ενώ η τρίτη, αυτή που αφορά στο θέμα που συζήτησαν οι δυο θεολόγοι, αν και δεν πέρασε, φαίνεται πως θα συνεχιστεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

«Η Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω Συγχρόνω κόσμω» είναι το πρώτο κείμενο που «κλειδώνει» από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο με τις τελικές τροποποιήσεις που έγιναν από τις Εκκλησίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου