Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η Απεργία της Πρωτομαγιάς στη Ναύπακτο



Το Ε.Κ.Ν.Δ. πραγματοποίησε την Κυριακή 8 Μάη2016  απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς 8 ημέρες μετά την 1η ΜΑΗ λόγω της εορτής του Πάσχα μετά από απόφαση της ΓΣΕΕ στην Κεντρική Πλατεία.

Οι εργαζόμενοι  για ακόμη μία φορά διαδήλωσαν  ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που ρίχνουν την ταφόπλακα σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους και σε ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία.

Με κεντρικό σύνθημα « Οργανώνουμε τους Αγώνες μας, Τιμούμε τους Ήρωες της τάξης μας», δηλώνουμε όσο οι κυβερνώντες παραμένουν προσηλωμένοι, σε σκληρά και αδιέξοδα μέτρα, τόσο ο αγώνας θα αποτελεί μονόδρομο.




ΨΗΦΙΣΜΑ

Απεργιακής Συγκέντρωσης 8 Μάη 2016



Στη Ναύπακτο, σήμερα 8 Μάη 2016 στα πλαίσια της Πανελλαδικής Απεργίας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι που  πραγματοποίησαν Απεργιακή Κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της πόλης της Ναυπάκτου.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε

ü  Κατάργηση όλων των αντεργατικών Νόμων.

ü  Καμία αλλαγή στην Κοινωνική Ασφάλιση σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

ü  Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Καμία αύξηση στους έμμεσους φόρους.

ü  Να σταματήσουν τώρα το ξεπούλημα της Δημόσιας περιούσιας.

ü  Όχι  στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών.

ü Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

ü  Δουλειά για όλους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ü Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. 

ü  Επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

ü  Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας ως Καθολική Αργία.

 Δουλειά Ποτέ την Κυριακή!!

ü  Καμία αλλαγή στον Νόμο 1264. Όχι στην κατάργηση της Απεργίας, όχι στον περιορισμό της δημοκρατικής συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στην νομοθέτηση του Lock Οut (ανταπεργίας) των εργοδοτών.

ü Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

ü Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.





Σε τοπικό επίπεδο παλεύουμε και διεκδικούμε:



ü Την μετονομασία της οδού Ι. Αποκαύκου σε οδό «Εργατικής Πρωτομαγιάς», για να τιμηθούν οι αγώνες των εργαζομένων.

ü Η διακομιδή  των ασθενών από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου & Άνω Χώρας  να γίνεται προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και όχι προς τα νοσοκομεία του Μεσολογγίου – Αγρινίου.

ü Την μείωση των διοδίων της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» για τους κατοίκους της περιοχής.

ü Την άμεση αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ.

ü Την πραγματοποίηση των εργατικών διαφορών ΣΕΠΕ στην  πόλη της Ναύπακτου και όχι στο Αγρίνιο .

ü Όχι στην υποβάθμιση του παραρτήματος ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στο Αντίρριο.



Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας να επιδώσει το παρών ψήφισμα.


Η Ομιλία του Προέδρου του Ε.Κ./Ν.Δ.  κ. Μένιου Χάρου


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, φίλες και φίλοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με απόφαση της ΓΣΕΕ, οκτώ ημέρες μετά την πρώτη Μάη, λόγω της εορτής του Πάσχα, για να τιμήσουμε τους νεκρούς αγωνιστές της εργατικής τάξης, τους πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, και τους διαχρονικούς αγώνες τους.
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και στις θυσίες εκατομμυρίων εργαζομένων. Στους αμέτρητους αγωνιστές που έπεσαν στους σκληρούς ταξικούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι την κοινωνική δικαιοσύνη, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και τιμούμε τους αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στο κεφάλαιο και ίδρυσαν τα συνδικάτα, εργαλεία οργάνωσης, ενότητας, αλληλεγγύης και δύναμης των εργαζομένων.
Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, νέες και νέοι,
Μεταφέρω τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της  48ωρη Απεργίας  6 & 7  Μαΐου ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ο εορτασμός της σημερινής πρωτομαγιάς ατιμάζεται από την κυβέρνηση της χώρας με τον πιο χυδαίο τρόπο,  αφού επέλεξε σήμερα να ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της που καρατομεί στη κυριολεξία κατακτήσεις της εργατικής τάξης που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, με το αίμα των αγωνιστών που εμείς τιμούμε σήμερα.
Τιμούμε εκείνους τους αριστερούς που πάλεψαν για την εργατιά, τη δημοκρατία, εκείνους τους πατριώτες αριστερούς που πάλεψαν ενάντια στους κατακτητές και καταγγέλλουμε αυτούς που καπηλεύονται σήμερα την αριστερά χωρίς τσίπα κάνοντας πως δεν ακούν το τρίξιμο στα κόκαλα των αγωνιστών της αριστεράς.
Λίγη ντροπή κύριοι του πρώτη «φορά αριστερά». Είστε ακόμα μια αντιλαϊκή αντιδραστική κυβέρνηση.
Οι αγώνες και οι θυσίες είναι προωθητική δύναμη για μια κοινωνία πιο δίκαιη πιο ανθρώπινη χωρίς εκμετάλλευση.
 Με την πεποίθηση αυτή θέλοντας να τιμήσουμε τους νεκρούς, τους αγωνιστές, τους διαχρονικούς αγώνες, πήραμε απόφαση στο διοικητικό μας συμβούλιο και ζητάμε από Δημοτικό  Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας να μετονομαστεί ο δρόμος μπροστά από το εργατικό κέντρο από Ι. Αποκαύκου σε οδό Εργατικής πρωτομαγιάς, το θέτουμε και δημόσια και θεωρούμε ότι είναι χρέος όλων να το στηρίξουμε.
Επίσης η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά  σχετίζεται με την απεργιακή κινητοποίηση της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων, για να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία.
Το γενικό γιουρούσι τροικανών, κυβέρνησης, κεφαλαίου, στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, που έχει να κάνει με την αμοιβή, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση, επεκτείνεται επικίνδυνα και στο  ωράριο και τις θεσμοθετημένες αργίες.
Οι εργαζόμενοι με συμμάχους πολλούς θεσμικούς φορείς  δίνουν αγώνα να μην καταργηθεί η αργία της Κυριακής, γιατί έχουν , γιατί έχουν ανάγκη και αυτοί μια ημέρα την εβδομάδα να συγκεντρώνεται η οικογένεια, να βλέπουν τα παιδιά τους γιατί  ως Έλληνες είμαστε οπαδοί και παραμένουμε πιστοί στη παραδοσιακή οικογένεια.
Αυτούς που Διαλύουν τις οικονομίες μας, τα εισοδήματα μας, λεηλατούν την ιδιοκτησία μας, τις συντάξεις μας, τις αμοιβές μας, δεν θα τους επιτρέψουμε να λεηλατήσουν τα όσια και τα ιερά μας, για αυτά ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, να γίνει παλλαϊκός, ανένδοτος μέχρι τη δικαίωση του.
Φίλες και φίλοι, συνάδελφοι,
οι φετινές αναστάσιμες καμπάνες της πρώτης του Μάη ας μας αφυπνίσουν όλους μας, οι υποσχέσεις για καλλίτερες ημέρες μετά από έξη χρόνια δεν φαίνονται να έρχονται.
Η χώρα διαλύεται, η πλειοψηφία του λαού οδηγείται στη φτώχεια, την ανέχεια, την απελπισία.
Τα πολιτικά σχήματα όποιο ιδεολογικό πρόσημο και αν επικαλούνται, έχουν υποκλιθεί και υπηρετούν με συνέπεια την ίδια πολιτική εδώ και έξη χρόνια.  Το δικό μας καθήκον είναι να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε την υλοποίηση τέτοιων δόλιων σχεδίων.
Χαιρετίζουμε λοιπόν τους αγώνες της εργατικής τάξης, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους λαούς, απορρίπτουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Τιμάμε τους νεκρούς του Μάη του 36 στη Θεσσαλονίκη, τιμάμε τους αγωνιστές απανταχού της γης για ελευθερία, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ανθρώπινα δικαιώματα.
Τιμάμε τους 200 εκτελεσμένους πατριώτες αγωνιστές στη Καισαριανή το Μάη του 44 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής,  αποτίνουμε φόρο τιμής στους νεκρούς και αποτροπιασμό για τους στυγνούς Γερμανούς εκτελεστές.
Τιμάμε τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, τους διαχρονικούς αγώνες, τα θύματα, τους νεκρούς της.
Τιμάμε τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που με τη θυσία τους κληροδότησαν σε μας καλλίτερες συνθήκες ζωής.
Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Τούτη την πρωτομαγιά ανανεώνουμε την πίστη μας στο κληροδοτημένο από τους αγωνιστές χρέος και δηλώνουμε:
Συνεχίζουμε ανυποχώρητα την ταξική πάλη, στηριζόμαστε στη συλλογική μας δύναμη, στην ενότητά μας και στη δράση μας.
 Αγωνιζόμαστε για τα αιτήματα της εποχής μας, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την κατάργηση των αδικιών των μνημονίων.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης, να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση και τα χρέη τους, να διεκδικήσουμε μέτρα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, να σταματήσουν οι απολύσεις, να τεθούν οι τράπεζες σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
Αγωνιζόμαστε για δημόσια κοινωνικά αγαθά, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, επαναθεμελίωση των Συλλογικών Συμβάσεων και του εργατικού δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη.
Καλούμε όλους να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, να ανατρέψουμε μαζί τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν το λαό στην απόγνωση, τη κοινωνία στη χρεοκοπία.
Λέμε όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων,
Οχι στην Ευρώπη του χρήματος,
Οχι στην Ευρώπη της υποταγής των αδυνάτων στους ισχυρούς,
αλλά, λέμε Ναι σε μια Ευρώπη ισονομίας, ισοπολιτείας, μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ




ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου