Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Βρήκε αρχαίο Ελληνικό στεφάνι κάτω απο το... κρεβάτι του

©

Μια απίστευτη ανακάλυψη έκανε ένας Βρετανός κάτω από το κρεβάτι του εξοχικού του σπιτιού στο Σόμερσετ, όταν βρήκε ένα απίστευτα σπάνιο χρυσό στέμμα που πιστεύεται ότι είναι πάνω από 2.000 ετών.
Το λεπτεπίλεπτο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε το 300 π.Χ., βρέθηκε μέσα σε εφημερίδες σε ένα χαρτόκουτο. Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ένιωσε έκπληκτος από το εύρημα.
Περιττό να πούμε ότι το σοκ του ήταν ακόμη μεγαλύτερο, όταν ένας εκτιμητής του είπε πως το πολύτιμο τεχνούργημα αξίζει τουλάχιστον 130.000 ευρώ.
Εκτιμητές από το οίκο δημοπρασιών Duke πήγαν στο σπίτι του συνταξιούχου για να δούνε και να εκτιμήσουν κάποια πράγματα που είχε κληρονομήσει από τον παππού του.
Αλλά ο Γκάι Σουίντζ, από τον οίκο δημοπρασιών έμεινε έκπληκτος όταν έβγαλε την εφημερίδα από το φθαρμένο κουτί και αντίκρισε το πολύτιμο αρχαίο κομμάτι. Όπως δήλωσε: «Όταν ο ιδιοκτήτης έβγαλε το χρυσό στεφάνι από ένα φθαρμένο κουτί γεμάτο με εφημερίδες, η καρδιά μου, νομίζω πως σταμάτησε να χτυπά. Όταν πήγα στο εξοχικό αυτό σπίτι, το τελευταίο πράγμα που περίμενα να δω ήταν ένα αρχαίο χρυσό κομμάτι.
Είναι πολύ δύσκολο να χρονολογηθούν χρυσά στεφάνια αυτού του τύπου. Στιλιστικά ανήκει σε μια κατηγορία που χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο και το σχήμα του μπορεί να υποδεικνύει πως κατασκευάστηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει μήκος 20 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια. Είναι από καθαρό χρυσό και χειροποίητο και θα είχε σφυρηλατηθεί από έναν χρυσοχόο. Το στεφάνι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεδομένου ότι είναι 2.300 ετών».
«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο εύρημα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα μου» πρόσθεσε.
Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη ήταν μεγάλος συλλέκτης, ο οποίος ήταν γοητευμένος από την αρχαιολογία και τον αρχαίο κόσμο. Παρά το γεγονός πως η οικογένειά του δεν ήξερε πώς το απέκτησε, είναι πιθανό να το αγόρασε κάποια στιγμή στη δεκαετία του '40 που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. «Ήξερα ότι ο παππούς μου είχε ταξιδέψει πολύ στη δεκαετία του '40 και του '50 και πέρασε πολύ χρόνο στα βορειοδυτικά, εκεί όπου ζούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, επομένως είναι πιθανό να το πήρε όσο ήταν εκεί. Αλλά ποτέ δεν μου είπε τίποτα γι' αυτό το στεφάνι» δήλωσε ο σημερινός του ιδιοκτήτης.
«Έχω κληρονομήσει πάρα πολλά πράγματα από αυτόν και το είχα βάλει σε μια άκρη για σχεδόν μία δεκαετία και το είχα ξεχάσει. Πρόσφατα αποφάσισα να τακτοποιήσω κάποια πράγματα και κάλεσα τον οίκο δημοπρασιών για να ρίξουν μια ματιά σε αυτά που κληρονόμησα. Το στεφάνι είναι πολύ όμορφο αλλά δεν περίμενα πως θα ήταν τόσο πολύτιμο» πρόσθεσε.
Ένα παρόμοιο χρυσό στεφάνι όπως αυτό είχε δημοπρατηθεί το 2012 για περίπου 260.000 λίρες. Το συγκεκριμένο θα δημοπρατηθεί στις 9 Ιουνίου.
Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου