Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Περικοπές στις συντάξεις από τα 1.200 ευρώ και πάνω

       


Περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα 1.200 ευρώ και άνω ή από τα 1.400 ευρώ και άνω επεξεργάζεται η κυβέρνηση με ποσοστά μειώσεων μεταξύ 5% και 12%, παράλληλα με την επιβολή χαμηλότερου πλαφόν τόσο για τις σημερινές όσο και για τις νέες συντάξεις.

Οι μειώσεις θεωρούνται δεδομένες και μάλιστα τις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «στον ενίκο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, με τις εξής φράσεις: «Εγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Εγνοια μας είναι να προστατεύσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία που έχουν συντάξεις σχεδόν από 600 ως 1.200 ευρώ». Συμπλήρωσε, δε, ότι «ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε οι συντάξεις που είναι 1.400-1.500 ευρώ».

Η προαναγγελία περικοπών από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου και συνδυάζεται με τη στροφή 180 μοιρών που κάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές και να ξεκινήσει η τελική συζήτηση με τα πρόσθετα μέτρα που θα περιλαμβάνει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου το οποίο φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Για τα ποσοστά των μειώσεων οι εκτιμήσεις που γίνονται επί του παρόντος και τα εναλλακτικά σχέδια δείχνουν ότι αν το ψαλίδι ξεκινήσει από τα 1.200 ευρώ (κύριας και επικουρικής), θα είναι από 5% ως 12%. Ωστόσο, το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τις τελικές εκτιμήσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό και από τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί. Το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό για το κενό του 2016 και έπρεπε να καλυφθεί από τις συντάξεις, με το σχέδιο Κατρούγκαλου, θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν, καθώς οι δανειστές ανεβάζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- το νέο ποσό που θα απαιτηθεί από το ασφαλιστικό στα 4 με 5 δισ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Ακόμη και αν γίνουν δεκτές οι ποσοτικοποιήσεις που κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, τότε πέραν του 1,8 δισ. ευρώ λείπουν άλλα 2,2 ως 3 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν από νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές μειώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες και να φτάνουν στο 15% για ποσά σύναξης πάνω από τα 1.500 ή τα 2.000 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου