Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Τέσσερα τα κανάλια στην TV

Πέρασε μετά... βασάνων η τροπολογία για τα κανάλια
Πέρασε η τροπολογία για τα κανάλια μετά τη μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία μετά τη 1:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές, από τους οποίους οι 154 ψήφισαν ναι, οι 120 όχι και παρών ψήφισαν 14 βουλευτές. Η πολύωρη συζήτηση για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με θερμή σύγκρουση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Από το ξεκίνημα της διαδικασίας στην Ολομέλεια, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ευθεία και κατ' επανάληψη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία σε κύρωση συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας που, εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απαγορεύεται.

Η τροπολογία


Η τροπολογία προβλέπει την πλήρη αναδιάρθρωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με λειτουργία τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ενημερωτικού χαρακτήρα εθνικής εμβέλειας, που θα λάβουν άδειες δεκαετούς διάρκειας, έπειτα από διεθνή δημοπρατικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, αλλά και με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με fast track τη διαδικασία, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθεί από τον κ. Παππά η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Ειδικότερα, η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε τρία βήματα:
- Έκδοση της προκήρυξης σε ελληνικά και αγγλικά από τον αρμόδιο υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελεί πολυσέλιδο κείμενο που θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις του αρχικού νόμου (π.χ. 400 εργαζόμενοι, μετοχικό κεφάλαιο κ.α.) αλλά και επιπρόσθετους, τεχνικούς και άλλους όρους.
- Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τους φακέλους τους που θα αξιολογηθούν από τον αρμόδιο υπουργό, ώστε μετά και την εξέταση των πιθανών ενστάσεων να σχηματιστεί μια λίστα υποψηφίων καναλαρχών.
- Όσοι παραμείνουν στη λίστα θα προχωρήσουν στην τελική φάση της δημοπράτησης. Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας θα καθοριστεί με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για ζητήματα Τύπου. Οι τέσσερις που θα κάνουν την καλύτερη οικονομική προσφορά θα πάρουν την άδεια.
Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν προσδιορίζεται. Όμως, η κυβέρνηση έχει επισημάνει πως η αδειοδότηση των καναλιών αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή 


Σπίρτζης:  Ζούμε μια πρωτοφανή στοχοποίηση με ψέματα, λάσπη και κιτρινισμό


Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους αξιωματικούς που χάθηκαν κατά την πτώση του ελικοπτέρου, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης ανέτρεψε τον ισχυρισμό περί απεριορίστου αριθμού καναλιών βασιζόμενος στη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αναλύοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκθεσης ο κ. Σπίρτζης είπε ότι σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέσσερις πολυπλέκτες μέχρι το 2020 και τέσσερα κανάλια υψηλής ευκρίνειας.
Έκανε λόγο για επαρκή τεκμηρίωση από πλευράς της κυβέρνησης για τον αριθμό των καναλιών και μίλησε για παρεμβολές τα παλαιότερα έτη στην ΕΕΤΤ για τους χάρτες συχνοτήτων και για την επιλογή συγκεκριμένων συμβούλων.
«Εδώ και μήνες ζούμε μια πρωτοφανή στοχοποίηση με ψέματα, λάσπη και κιτρινισμό. Ειδικά σήμερα έχουμε εκπτώσεις και συμπτώσεις» δήλωσε, κάνοντας αναφορά σε σημερινό άρθρο του «Βήματος» σε σχέση με τις αιτιάσεις που εκφράστηκαν από πλευράς του αρχηγού της ΝΔ και κλείνοντας είπε ότι «θα διαπιστώσουμε ποιος είναι ο χρόνος που το κάθε κόμμα φιλοξενήθηκε στα κανάλια».

Δένδιας: Η ΝΔ δεν είπε ποτέ ότι δεν θέλει να συναινέσει για το ΕΣΡ


Η Νέα Δημοκρατία δεν είπε ποτέ ότι δεν θέλει να συναινέσει στη διαδικασία για το ΕΣΡ, εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Νίκος Παππά και συμπλήρωσε: Απλώς δεν σας εμπιστευόμαστε.
«Συζητάμε για τα 4, 5 ή 6 κανάλια τη στιγμή που γίνονται κοσμοϊστορικά γεγονότα στη χώρα» δήλωσε αναφορικά με την ανάμιξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις κοινές περιπολίες που αποφασίστηκαν στο Αιγαίο.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή το μεταναστευτικό ενώ πρότεινε να δεχθούν την τροπολογία της ΝΔ για το ΕΣΡ, για να λύσουν από κοινού τα προβλήματα καθώς «η κυβέρνηση σε λίγους μήνες δεν θα είναι εδώ».

Παφίλης κατά Χρυσής Αυγής για Μεταξά και Παπαδόπουλο


Το πλέξιμο του εγκωμίου του Ιωάννη Μεταξά από τον Χρήστο Παππά έδωσε την αφορμή στον Θανάση Παφίλη για επίθεση κατά μέτωπο εναντίον της Χρυσής Αυγής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι ο δικτάτορας Μεταξάς παρέδωσε τους κομουνιστές στους Γερμανούς κατακτητές όταν οι πρώτοι του ζήτησαν να τους αποφυλακίσει για να τους πολεμήσουν.
Οι χρυσαυγίτες έγιναν έξαλλοι και όρθιοι καταφέρονταν κατά του κ. Παφίλη.
Ο ίδιος όμως συνέχισε στους ίδιους τόνους. «Κάτσε κάτω μωρέ. Βγάλτε τις κουκούλες. Ο λαός σας γνωρίζει και θα σας τσακίσει» προειδοποίησε ενώ καυτηρίασε και τις απόψεις τους περί ΝΑΤΟ.
Υπενθύμισε ότι ήταν το ΝΑΤΟ που στήριξε την δικτατορία αλλά και τον διαμελισμό της Κύπρου αλλά και ότι ήταν ο λατρεμένος των  Χρυσαυγιτών αρχιδικτάτορας Παπαδόπουλος που συνεργαζοταν με τους Γερμανούς ναζιστές κατά την γερμανική κατοχή.
Τέλος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχαν πρόσφατα ομοιδέατες τους Γερμανοί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.

Λεβέντης: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας και να γίνει κυβέρνηση τεχνοκρατών


Την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει.
«Το να κλείνει ένας σταθμός που λειτουργεί 30 χρόνια, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση. Είναι θέμα δημοκρατίας», είπε.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι ενώ η ίδια δηλώνει ότι επιδιώκει τη συναίνεση, περιορίζει τη δικαιοδοσία ενός θεσμού που προβλέπει τη συναίνεση.
Τέλος, ο κ. Λεβέντης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία «να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Αναφέρθηκε επίσης στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο αναγνώρισε «γενναιότητα» επειδή «επέλεξε να παραιτηθεί ενώ είχε τη δεδηλωμένη».

Γεννηματά σε Τσίπρα: Αναζητάτε πάλι Βαρβάρους


Το λόγο πήρε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για σπασμωδικές κινήσεις, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω την τροπολογία και να έρθει στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου όλοι μαζί να ρυθμίσουν το τοπίο. 
"Με την τροπολογία αυτή επιδιώκεται να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου, που πνίγεται με τις δικές σας επιλογές. Με ένα πυροτέχνημα. Εδώ έχουμε τη μητέρα των μαχών. Να χτυπηθεί υποτίθεται η διαπλοκή, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκεται τον έλεγχο του τοπίου και πλήττεται τους θεμελιώδεις θεσμούς της Δημοκρατίας. Γιατί φοβάστε τόσο; Επειδή έχετε καταπιεί  όλες σας τις υποσχέσεις και οι κοινωνική σας απομόνωση σας οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις. Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει αοριστίες για μία αόρατη διαπλοκή, που κανείς ποτέ δεν ονομάζει. Αν οικονομικά συμφέροντα προσδιορίζουν την οικονομική ζωή της χώρας, πάρτε ευθέως μέτρα εναντίον τους και εμείς θα στηρίξουμε. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος: Ο συνταγματικά προβλεπόμενος. Οι αρμοδιότητες έχουν αποδοθεί στο ΕΣΡ. Το Σύνταγμα επιβάλει στα θέματα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ομοφωνία η πλειοψηφία., Η τροπολογία σας πάσχει πολλαπλά. 
Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι πρωτοφανές. Κύριε πρωθυπουργέ ο ελληνικός λαός σας θυμάται πριν ένα χρόνο σχεδόν δακρυσμένος. Αυτό που πάτε να κάμψετε σαφή συνταγματική διάταξη δεν έχε προηγούμενο.
Επί της ουσίας το μόνο που θα κάνετε είναι μία τρύπα στο νερό. Ακόμη κι αν περάσει η διάταξη γιατί θα σταματήσει από την ΕΕ. Τώρα που τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα  αναζητάτε πάλι τους βαρβάρους. χωρίς αυτούς απλά δεν μπορείτε να επιβιώσετε. Προσπαθείτε να βρείτε επιχειρήματα για τους απογοητευμένους βουλευτές σας. Επιχειρείτε αλαζονικά ένα τοπίο που θα διαμορφώνεται από εσάς. Από πού προκύπτει ο αριθμός; Το μόνο που θα πετύχετε είναι η δημιουργία ακόμη μεγαλύτερης αταξίας. Είναι λυπηρό αυτό το κατάντημα. Πάρτε πίσω αυτό το νομικό εξάμβλωμα και ελάτε να ρυθμίσουμε το τοπίο", είπε η κ. Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στα θύματα του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στο τέλος της ομιλίας της ζήτησε ενημέρωση τόσο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. 

Θεοδωράκης: Με το να απειλείς πως οι 8 άδειες θα γίνουν 4, δημιουργείς συνθήκες για παζάρι


Δριμύ κατηγορώ και από τον Σταύρο Θεοδωράκη κατά της κυβέρνησης στην ομιλία του στη Βουλή. Όπως τόνισε η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να φτιάξει το δικό της καθεστώς στα ΜΜΕ.  «Αυτό που κάνετε είναι ένα σόου για τη διαπλοκή, να ξεχάσει και ο κόσμος το ασφαλιστικό», σημείωσε επίσης.
Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τους δικούς της καναλάρχες στην θέση των παλιών και συμπλήρωσε ότι το ίδιο κάνει και σε άλλους τομείς όπως π.χ η αστυνομία.
Στη συνέχεια, επεσήμανε πως η νέα ρύθμιση των τηλεοπτικών αδειών δεν βάζει τάξη στο χάος αλλά δημιουργεί έδαφος για παζάρια "όταν απειλείται ότι από 8 θα γίνουν 4".
Παράλληλα συμπλήρωσε: "Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δείχνει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές, όχι μόνο στο ΕΣΡ. Η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση υπολογίζεται ότι θα είναι για το 2016, 230 εκατ. ευρώ Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να τα μοιράσετε αυτά τα λεφτά σε 4 έναντι σε 8 καναλάρχες". Ο κ. Θεοδωράκης, στη συνέχεια της ομιλίας του, κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας να εγκαταλείψει το ρόλο του μεγάλου καναλάρχη.
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης υπενθύμισε πως από την πρώτη μέρα του στη Βουλή τόνιζε την ανάγκη να διαλυθεί η σχέση μεταξύ τραπεζών, media και πολιτικής. 

Μητσοτάκης: Παραβιάζετε βάναυσα το Σύνταγμα 


Μπορείτε κ. Τσίπρα να πάτε από τη Βουλή στο Μαξίμου, στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγειτε. 
Στην κατ ιδίαν συζήτηση σας είπα μια απλή κουβέντα. Επιστρέψτε πίσω τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και εμείς θα ψηφίσουμε αμέσως. Θέλετε να κάνετε τον Παπά απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ
Αν ενδιαφερόσαστε για τη πολυφωνία θα έπρεπε να δώσετε περισσότερες άδειες.
Εσείς είστε η διαπλοκή κ. Τσίπρα.  Παραβιάζετε βάναυσα το Σύνταγμα. Επιλέγετε το δρόμο των καθεστωτικών πρακτικών. Δεν θα σας το επιτρέψουμε.

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαπλοκή 


Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, που συνετρίβη. 
«Εξαιτίας της κρίσης συνέβη κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμβεί: τα δύο κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονταν στην εξουσίας, βρέθηκαν να συγκυβερνούν προσπαθώντας να διασώσουν το σύστημα, όμως κάποια στιγμή έχασαν την εξουσία. Ο λαός μας έδωσε εντολή πριν ένα χρόνο προκειμένου να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και το κατεστημένο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και συνέχισε περιγράφοντας την εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στον ίδιο και την κυβέρνησή του:
Μας έδωσε «μια στήριξη που είχε και μια σαφή εντολή που δεν ξεχνάμε: συγκρουστείτε με το κατεστημένο, αλλάξτε τις παθογένειες, καθαρίστε τη χώρα από τις εστίες τις ανομίες, τις εστίες της ανομίας κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Μιλώ γι’ αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια νέμονταν κρατικό χρήμα, όπως πχ η περίπτωση της Siemens που έδινε ποσοστό από τα κέρδη της στα κόμματα κai τα στελέχη κομμάτων που κυβερνούσαν, είτε με θαλασσοδάνεια από τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται από χρήματα του ελληνικού λαού. Αυτοί που μαίνονταν κρατικό χρήμα τοποθέτησαν τα υπερκέρδη τους σε τράπεζες του εξωτερικού».
«Αυτοί που παρασιτούσαν έρχεται η ώρα να δώσουν εξηγήσεις, να περάσουν από το ταμείο, να πληρώσουν τους φόρους τους. Θυμάμαι τον πρώην πρωθυπουργό τον Σαμαρά, όταν συζητάγαμε για τη λίστα Λαγκάρντ να λέει για τον Παπασταύρου “μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου”. Ε λοιπόν όχι 10, 110 έχουμε και θα πληρώσουν!», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατόπιν ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «Έρχεστε εσείς που κυβερνήσατε και συγκροτήσατε αυτό το πνεύμα της διαπλοκής. Εσείς που έχετε τη βασική ευθύνη και κάνατε πλάτες, προσπαθείτε και τώρα να τους κάνετε πλάτες. Δεν φτάνει που κρύβατε τη λίστα Λαγκάρντ, δεν φτάνει που δεν ελέγχατε τα δάνεια συγκεκριμένων επιχειρήσεων με αντάλλαγμα τη στήριξή τους, που καλύπτατε την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων ΜΜΕ , έρχεστε τώρα και κάνετε το ίδιο χωρίς να καταλαβαίνετε ότι ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει 3 φόρες να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο».
Με αφορμή τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν στην αίθουσα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ξέρω ότι δεν σας αρέσουν αυτά που λέω, αλλά θα τα ακούσετε. Πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους και τους υπόσχεστε ότι θα μας εμποδίσετε, με την προσπάθεια να μην οριστεί το ΕΣΡ. Ε λοιπόν δεν θα μας εμποδίσετε. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε, είτε όχι».
«Αν για κάτι μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς δεν είναι ότι το φέραμε εσπευσμένα, αλλά γιατί το αργήσαμε. Αλλά αυτό το κάναμε γιατί είχαμε την αυταπάτη ότι θα είχαμε μαζί μας και την αντιπολίτευση, ώστε να βάλουμε σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επιδιώξαμε στη Βουλή την ευρύτερη πολιτική συναίνεση για το θέμα. Στόχος μας είναι αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου να ορίσουμε τα μέλη του ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ ήθελε να εμποδίσει με διάφορα τερτίπια τον ορισμό του νέου ΕΣΡ», ανέφερε ο πρωθυπουργός για το θέμα του ΕΣΡ.
«Έγιναν 3 συνεδριάσεις και στις 3 η ΝΔ με τον τρόπο της μας έδειξε ότι δεν ήθελε να γίνει διαγωνισμός. Η ΝΔ δυστυχώς παραβιάζει μία συνταγματική της υποχρέωση. Ας μην γελιόμαστε κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους, επιδιώκοντας να σταματήσουν την εξυγίανση στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Και φυσικά σκορπούν τον γέλιο, αφού ο ελληνικός λαός τους γνωρίζει».

Βενιζέλος: Στήνετε σκηνικό δήθεν μάχης με τα ΜΜΕ


Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε το λόγο και έκανε λόγο για σκηνικό δήθεν μάχης με μέσα ενημέρωσης, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα ζητήσει στοιχεία για τους νέους καναλάρχες.
Σκοτώσατε το ΕΣΡ και τώρα χρησιμοποιείτε το επιχείρημα ότι επειδή είμαστε ορφανοί ας του πάρουμε τις αρμοδιότητες είπε μεταξύ άλλων. 
Επέμεινε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να καθορίσει τον αριθμό των καναλιών ενέργεια που όπως υποστήριξε αντιβαίνει την νομολογία του Ευρωπαικού  Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Προέβλεψε ότι παρά τις μεθοδεύσεις  της κυβέρνησης δεν πρόκειται να γίνει τίποτα .«Θα έρθει στιγμή και θα ζητηθούν στοιχεία από τους νέους (σ.σ καναλάρχες) ,θα ζητηθούν στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων και τότε εκείνοι θα ανεβούν στο δέντρο και θα φανούν τα οπίσθια τους. και σε συνδυασμό με άλλα θέματα – όπως η Τράπεζα Αττικής – θα διαπιστώσετε πως λειτουργεί ο μηχανισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ΜΜΕ. Δεν πάμε πουθενά. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς και υπόσχεστε στους νέους αλλά στην ουσία τους εκβιάζετε και αυτούς. Έχετε απλώσει πολύ τραχανά και δεν θα αντέξετε» κατέληξε.

Χριστοδουλοπούλου: Δόκιμο να μην ερχόταν η τροπολογία σε σύμβαση


Από την πλευρά της, η κυρία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διαδικασία λέγοντας «θα ήταν δόκιμο να μην έρχονται ΠΝΠ, συμβάσεις με τροπολογίες και άλλα. Παρά ταύτα, η πραγματικότητα τώρα και στο παρελθόν άλλα μας εξαναγκάζει να κάνουμε. Την προηγούμενη φορά κάναμε κύρωση συμφωνίας και εκεί δεχθήκαμε τροπολογία για αύξηση αριθμού μελών ΕΣΡ. Αναπτύχθηκε διάλογος. Δεν αποτελεί άλλοθι ότι αυτά γίνονταν και επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Όμως, το να επαναλάβουμε τη συζήτηση που έγινε πριν από περίπου 15 ημέρες δεν προσθέτει κάτι. Η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έχει εξαντλήσει πολύ χρόνο, αρκετούς μήνες από την ψήφιση του νόμου, θεωρεί ότι είναι ένα κατεπείγον θέμα». 
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος της εξήγησε ότι «η επανάληψη παραβιάσεων δεν δημιουργεί δίκαιο», για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σκηνικό αντιπερισπασμού. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, ασφαλιστικό, να κλείσει τη διαπραγμάτευση και στήνει ένα σκηνικό για δήθεν μάχη με τα ΜΜΕ. Με τα ΜΜΕ που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και εμάς μας είχαν στα έξι μέτρα. Όλα τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εταίροι του έλεγαν παραμύθια στο λαό, για να δημιουργηθούν σήμερα άμεσοι κίνδυνοι στην αυλή μας».

Δένδιας: Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά


Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας είπε ότι «η διάταξη είναι προκλητική αντισυνταγματική και επιβλαβής. Θα μπορούσαμε να δείξουμε κατανόηση, όμως δεν μπορεί να συζητηθεί με το άρθρο 108 του Κανονισμού. Δεν γίνεται να μην έχουμε λόγο ως αντιπολίτευση... Η κυβέρνηση πρέπει να την αποσύρει και να την επαναφέρει κανονικά... Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά».
Απευθυνόμενος, δε, προς τον κ. Νίκο Παππά, είπε: «Αν περιφρονείτε τα τυπικά, φαντάζομαι την περιφρόνησή σας για τα ουσιαστικά».  

Φάμελλος: Η διαδικασία θα προχωρήσει


Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος επανέφερε το σύνθημα του πρωθυπουργού ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος» για να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος, οι ραδιοσυχνότητες ανήκουν στο κράτος. 
Σημείωσε ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε λόγω βιασύνης, αλλά «επιβάλλεται από την πραγματικότητα, το Σύνταγμα και τη συμφωνία με τους εταίρους». 
Απευθυνόμενος, δε, προς την αντιπολίτευση, είπε: «Η συζήτηση αφορά όλη τη Βουλή και πρέπει να ακούσει ο λαός, γι' αυτό και το προεδρείο πρότεινε να υπάρξουν διευρυμένες εισηγήσεις. Θα δοθούν άδειες και θα γίνουν διαγωνισμοί μπροστά στους Έλληνες. Εμείς δεν έχουμε το βαθύ κράτος ούτε τα πλούσια γραφεία. Εχουμε ένα σύμμαχο: την κοινωνία και τον λαό. Εξαιτίας αυτού τα κανάλια θα μπουν σε διαγωνισμό και θα πάρουν άδειες. Δεν τολμήσατε τόσα χρόνια να βάλετε τέρμα στην ανομία. Εμείς θέλουμε συνεργασίες, για να μπει τέλος στην ανομία και να γίνει διαγωνισμός».

 Παφίλης: Ψευτοαντιπαραθέσεις το ζήτημα αν τις άδειες τις δίνει ο Νίκος ή ο Νικολάκης


«Μάλλον είστε και οι δύο πραξικοπηματίες» είπε ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) απευθυνόμενος τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι η κοινοβουλευτική πρακτική επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς ρόλους. 
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατήγγειλε τη διαδικασία που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και εξήγησε για την ουσία ότι «οι συχνότητες που είναι αγαθό του λαού θα είναι και πάλι στα χέρια της διαπλοκής. Γιατί εξαιρείτε τις αλλοδαπές εταιρείες, που είναι στο χρηματιστήριο, ώστε να έχουμε ονομαστικές μετοχές; Δεν θα μπούμε σε αυτή την ψευτοαντιπαράθεση. Μια αντιπαράθεση για το ποιος θα δίνει τις άδειες και αν θα είναι ο Νίκος ή ο Νικολάκης»
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, είπε: «Έχετε ξεκινήσει διαδικασία με σειρά τροπολογιών. Θέλουμε έκθεση επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής να συνοδεύει την τροπολογία. Δεν μπορούμε να ευτελίζουμε το Κοινοβούλιο και να μας βλέπει ο ελληνικός λαός. Κανείς από εμάς δεν είναι πειστικός. Παρακαλώ και τον υπουργό να μας δώσει έκθεση, γιατί αυτό το βιολί δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να μιλάμε κάθε φορά για τη συνταγματικότητα ή μη και να λαμβάνονται αποφάσεις με πλειοψηφίες». 
Σημείωσε τέλος ότι για το ζήτημα του περιορισμού των καναλιών δεν είναι σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις με τροπολογία.

Παππάς: Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα


Μετά τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχολίασε: «Συγκλονιστικό το επιχείρημα ότι βιαζόμαστε. Δυστυχώς, δεν μπορώ να τους το επιστρέψω. Επί 25 χρόνια είχε παραλύσει η διαδικασία. Δεν είχε γίνει ποτέ ο διαγωνισμός που όφειλαν να κάνουν. Για το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να κατηγορηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι βιάζονταν». 
Ωστόσο, διεκόπη, καθώς ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διαμαρτυρόταν έντονα, γιατί δεν του είχε δώσει νωρίτερα το λόγο η πρόεδρος.
«Είστε προβληματικός και παράνομος» του είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, για να της εξηγήσει ο κ. Λοβέρδος ότι από το δικό του κόμμα δεν μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά ο κ. Βενιζέλος, που έθεσε ζήτημα επί της διαδικασίας.
Ο κ. Λοβέρδος είπε πως «ό,τι φύγει από δω εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γι' αυτό πρέπει να είμαστε άψογοι. Αν δεν ακολουθήσετε τη διαδικασία που σας πρότεινε ο κ. Βενιζέλος, θα έχουμε πρόβλημα. Τα πονηρά που μας προτείνατε εσείς να τα ξεχάσετε».
«Τις απειλές εκεί που σας περνάνε» ανταπάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου. 
Αμέσως μετά, ο κ. Παππάς επανήλθε, λέγοντας: «Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε πριν από 3,5 μήνες και τότε σας καλέσαμε να ψηφίσουμε ΕΣΡ. Κάναμε δύο προσπάθειες καλής θέλησης και εσείς θέτατε προφάσεις εν αμαρτίαις. Ένα θα σας πω: κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα».

Κόντρα για τη συνταγματικότητα


Η πρώτη σύγκρουση έδειξε ότι η αποψινή συζήτηση θα χωριστεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο, που ολοκληρώθηκε, αφορούσε στη διαδικασία συζήτησης, το δεύτερο θα εξαντλήσει το ζήτημα της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ στο τρίτο και τελικό θα υπάρξει η σύγκρουση κορυφής επί της πολιτικής ουσίας της ρύθμισης. Στο τελικό στάδιο αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Το ζήτημα της συνταγματικότητας της τροπολογίας έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βασίζοντας την εισήγησή του στην ευθεία καταστρατήγηση του ΕΣΡ, που επιχειρείται από την κυβέρνηση.
Όταν ο Βενιζέλος υπενθύμισε στην κυβέρνηση την ιστορία με το δέντρο και τη μαϊμού
«Σκοτώσατε το ΕΣΡ και τώρα χρησιμοποιείτε το αβάσιμο επιχείρημα "είμαστε ορφανοί, ας του πάρουμε όλες τις αρμοδιότητες"» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ο καθορισμός του αριθμού δεν μπορεί να καθοριστεί χωρίς διαβούλευση και πως η διαφημιστική πίτα δεν αποτελεί συνταγματικό κριτήριο. 
«Ο νόμος έλεγε ότι καθορίζονται τεχνικά οι δίαυλοι με βάση τη χωρητικότητα. Δεν μπορείς σήμερα -την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες χωρητικότητας- να περιορίζεις τον αριθμό. Αυτό αντιβαίνει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». 
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η τροπολογία είναι μάταιη παραβίαση, καθώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Θα έρθει η στιγμή και θα ζητηθούν στοιχεία από τους νέους (σ.σ. καναλάρχες). Θα ζητηθούν στοιχεία για την προέλευση χρημάτων και αυτοί τότε θα ανέβουν στα δέντρα. Και ξέρετε ότι όταν ανέβουν στο δέντρο, θα φανούν τα οπίσθια -και σε συνδυασμό με άλλα θέματα, αγαπημένο θέμα είναι η Τράπεζα Αττικής- θα δείτε το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ΜΜΕ. Δεν πάμε πουθενά. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς και υπόσχεστε στους νέους, αλλά στην ουσία τους εκβιάζετε και αυτούς. Έχετε απλώσει πολύ τον τραχανά και δεν θα αντέξετε»

Φορτσάκης: Καταφανώς αντισυνταγματική η τροπολογία


Καταφανώς αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Φορτσάκης, την τροπολογία  για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί να το δει, προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα υποβάθμισης του ρυθμιστικού ρόλου της ανεξάρτητης αρχής, ΕΣΡ. 
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΡ έχει θέση κομβική στο Σύνταγμα και έχει σημαντικό ρόλο ρυθμιστικό και για την ανταγωνιστικότητα. «Δεν το κάνει αυτό το κράτος, για να απαλλάξει τον κομματισμό» τόνισε.
Ωστόσο, όπως είπε, το κράτος, με την τροπολογία, έρχεται και ορίζει τον αριθμό των αδειών και αναλαμβάνει και τη διαγωνιστική διαδικασία και την προκήρυξη άδειας. Αμφισβήτησε την έκθεση που παρουσίασε η κυβέρνηση για τέσσερις άδειες και εκτίμησε ότι πρέπει να χορηγηθούν περισσότερες, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς τα κριτήρια χορήγησης άδειας
«Πού ξανακούστηκε να ορίζει ο υπουργός ποιο κανάλι θα επιβιώσει στην αγορά» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Αν είναι έτσι, έχουμε μία ολοκληρωτική αντίληψη και επιβάλλουμε στον τηλεθεατή τι θα δει».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνειδητά προχωρά προς την κατεύθυνση που έχει επιλέξει και πως καταλύεται το δικαίωμα του πλουραλισμού στην πληροφόρηση.

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Το ΣτΕ έχει αποφασίσει για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης


Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνουν τη συνταγματικότητα της τροπολογίας τόσο για τον καθορισμό του αριθμού των καναλιών από τον υπουργό όσο και για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας. 
«Στον αρμόδιο υπουργό θα αναθέσουμε αρμοδιότητες δημόσιας υπηρεσίας. Το συνταγματικό πλαίσιο που βασιζόμαστε είναι το άρθρο 15 παρ. 2. Σύμφωνα με το ΣτΕ, "οι άδειες χορηγούνται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού". Αυτό αναφέρεται σε πολλές αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας είναι ζήτημα λυμένο από το ΣτΕ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να επιστρέψει το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Μας μιλάτε για το ΕΣΡ, όμως εσείς δεν συμφωνείτε στη συγκρότησή του. Τι θέλετε δηλαδή; Να γίνουμε Βόρειος Κορέα και να πέσει "μαύρο" σε όλα τα κανάλια, επειδή δεν υπάρχει ΕΣΡ;». 
«Η κοινωνία μας λέει κάντε επιτέλους κάτι με τα κανάλια» κατέληξε ο κ. Λάππας.

Δένδιας: Πρώτη φόρα αντιμετωπίζω τροπολογία που παραβιάζει τόσα άρθρα του Συντάγματος


«Είναι προδήλως αντισυνταγματική και στο μέλλον θα διδάσκεται ως πρωτόλεια άσκηση πρωτοετών φοιτητών για να βρουν τις αντισυνταγματικότητες» είπε ο κ. Νίκος Δένδιας, πριν αρχίσει να απαριθμεί τα άρθρα του Συντάγματος που παραβιάζονται. 
«Στην 12ετή κοινοβουλευτική μου παρουσία δεν αντιμετώπισα άλλη τροπολογία που να θίγει τόσα άρθρα» σημείωσε, για να προσθέσει: «Παρουσιάστηκε μια μεσανατολική πραγματικότητα ως δυτικό κεκτημένο. Ό,τι δηλαδή ο υπουργός αποφασίζει. Όμως, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία και πολλές άλλες χώρες έχουν αρχές που εντάσσονται στο ευρύτερο κράτος, όχι όμως στον υπουργό. Με αυτό που θα ψηφίσετε θα καταστήσετε την Ελλάδα "συγγενή" χώρα μόνο με την Πολωνία που είναι "μαύρο» πρόβατο" για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων. Δείτε το βιβλίο για τις Αριστερές της Γαλλίας. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα κάνετε τους τελευταίους μήνες».

Λοβέρδος προς κυβέρνηση: Είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού αντισυντάγματος


Δεν προκύπτει εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, αλλά το αντίθετο. Αυτό επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, στη Βουλή, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «κάθε λέξη ενός σταλινικού αντισυντάγματος» και έκανε λόγο για «αντισυνταγματική μουντζούρα». 
© Sofokleousin.gr Πέρασε μετά... βασάνων η τροπολογία για τα κανάλια
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «έχετε ανοιχτά θέματα, όπως το προσφυγικό και έχετε ξεφύγει, ανοίγοντας και και άλλα θέματα, αντισυνταγματικά», για να προσθέσει: «Λέγατε  ότι ήσασταν η κάθε λέξη του Συντάγματος, αλλά τελικά είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού αντισυντάγματος».
Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας, τόνισε: «Εσείς, κύριε υπουργέ, θέλετε να δίνετε τις άδειες, μήπως θέλετε να λέτε και τις ειδήσεις;» και αναρωτήθηκε μήπως «θέλετε εκλογές;». 
Τόνισε, δε, ότι, όταν η τροπολογία γίνει ρύθμιση, θα έχει εμπλέξει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «γιατί σίγουρα θα έχει καταλάβει τι έχετε κάνει. Γιατί θα κληθεί να το υπογράψει. Θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτή η ρύθμιση θα προσβληθεί και εκτός Ελλάδος και από την  ελληνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, εκτίμησε ότι στην Ελλάδα θα πάρει χρόνο η εκδίκαση, κάτι που γνωρίζει η κυβέρνηση. «Θέλετε την αβεβαιότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτά που έχετε φέρει σήμερα στη Βουλή είναι αντισυνταγματικά».
«Είναι χοντρά τα χέρια αυτού που την έγραψε, που δεν κατάφερε να κάνει αντισυνταγματική ρύθμιση, αλλά αντισυνταγματική μουντζούρα» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. 

Παφίλης: Υποκρισία


Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Παφίλης επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Το άρθρο 15 του Συντάγματος μιλά για αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτικά προγράμματα» υπενθύμισε, για να προσθέσει: «Ποια κυβέρνηση το έχει διασφαλίσει για να έχει το δικαίωμα σήμερα να επικαλείται το συγκεκριμένο άρθρο;».

Φάμελλος: Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εξυπηρετήσει φαύλο κύκλο διαπλοκής


«Η αντιπολίτευση επιχειρεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει κόλλημα και να σταματήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για εκδημοκρατισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» υποστήριξε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ). 
«Μήπως ξέρετε ποιος καναλάρχης θα κάνει προσφυγή;» αναρωτήθηκε, για να εξηγήσει «γιατί και ο κ. Δένδιας και ο κ. Λοβέρδος μάντεψαν ότι κάποιοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και μάλιστα εκεί θα καταπέσει η ρύθμισή μας». 
«Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εξυπηρετήσει φαύλο κύκλο διαπλοκής» είπε σε άλλο σημείο. «Θα γίνει διαγωνισμός, θα υπάρξουν έσοδα και νομιμότητα. Συνταγματική εκτροπή ήταν όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» σημείωσε. 

Χάρης Θεοχάρης: Μπολσεβίκικης αντίληψης η τροπολογία  


«Όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι τμήμα του κράτους και ασκούν εξουσία» είπε ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), για να υποστηρίξει «ο συνταγματικός νομοθέτης έδωσε την εξουσία στο ΕΣΡ, «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαπλοκής μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ». 
«Είναι αλυσιτελής η διάταξη και θα προσβληθεί. Αλλά αυτό ξέρει η κυβέρνηση και θέλει να είναι αλυσιτελής. Θέλει όμηρους τα κανάλια και τους ιδιοκτήτες για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μπορεί» συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο είπε: «Η κυβέρνηση λέει το πρωτοφανές: ότι λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των καναλιών» και πρόσθεσε: «Πρέπει να βάλετε κανόνες για ισολογισμούς και για το δανεισμό. Αυτούς τους κανόνες θα τους καλωσορίσουμε». 
Υποστήριξε, δε, ότι ένας εκ των προτεινόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΔΣ του ΕΣΡ, ο κ. Πλειός, είπε για την τροπολογία ότι «δεν βάζει τέλος στη διαπλοκή. Δημιουργεί υπερυπουργό με υπερεξουσίες».
«Η διάταξη είναι δείγμα της καθεστωτικής σας αντίληψης. Η τροπολογία έχει την μπολσεβίκικη αντίληψή σας για κατάληψη του κράτους. Όμως, δεν είστε μπολσεβίκοι. Είστε μενσεβίκοι και η μπότα με την οποία καταπατάτε το Σύνταγμα, θα γίνει η μπότα που θα σας κλωτσήσει ο λαός» τόνισε στο τέλος. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου