Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Πρόωρες ή Οικουμενική;



Οι δανειστές έφυγαν χωρίς να έχει κλείσει κανένα από τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να διαμαρτυρηθεί για τη στάση των θεσμών στην Άνγκελα Μέρκελ με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επιλέξει πολλές φορές στο παρελθόν να κρυφτεί πίσω από θεσμούς αντί να δώσει πολιτικές λύσεις στην Αθήνα. Και στους δρόμους ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως κυβέρνηση πλέον διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό.

Η χθεσινή ημέρα ήταν πραγματικά δύσκολη για την κυβέρνηση που δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, ενώ τα χρονικά και οικονομικά περιθώρια στενεύουν. Το ερώτημα τι θα συμβεί εάν η διαπραγμάτευση ναυαγήσει οριστικά ή εάν η αξιολόγηση τραβήξει επ αόριστον, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το ερώτημα πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση και εάν καταρρεύσει, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, εκλογές ή αναζήτηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, ακόμη και οικουμενικού, από την παρούσα Βουλή;

Ουδείς πρωθυπουργός βέβαια θα αναλάμβανε πρόθυμα ένα εκλογικό ρίσκο, το δεύτερο σε ένα χρόνο από την πρώτη φορά που κατέκτησε την εξουσία. Όμως περισσότερο και από το Μαξίμου την κάλπη φοβούνται στη Συγγρού: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει προτού ψηφίσει έστω το ασφαλιστικό, στο ίδιο πρόβλημα θα κληθεί να απαντήσει το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η σκέψη ότι μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα πρέπει να διαχειριστεί μία καυτή πατάτα σε περίπτωση που ο 40άρης Αλέξης Τσίπρας επιλέξει ηρωική έξοδο ή ποντάρει σε σενάρια δεξιάς παρένθεσης, τρομάζει τους γαλάζιους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν έχει και λόγο να παραδώσει τα ηνία για να συμπράξει σε μία οικουμενική κυβέρνηση. Το στίγμα διαθέσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης στη συνέντευξη του χθες στο News247. “Όσοι θέλουν να ξαναδούν πρωθυπουργό ένα τραπεζίτη, ή έναν αντίστοιχο, πρέπει να το βγάλουν από το μυαλό τους. Το δοκίμασε αυτό ο ελληνικός λαός και η πικρίλα έχει μείνει στο στόμα του ακόμα” δήλωσε ο κ.Σπίρτζης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση, τα στελέχη και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδεχτούν τέτοιου είδους λύσεις και λογικές.

Ο κ.Σπίρτζης φωτογράφισε βέβαια με την αναφορά αυτή το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα που πολλοί θα θεωρούσαν έναν πιθανό νέο Παπαδήμο, με τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πραγματικό όμως ερώτημα δεν είναι τι θα ήθελαν ή τι θα συνέφερε πολιτικά τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά τι συνέπειες θα είχε η υλοποίηση ενός εκ των δύο αυτών σεναρίων για τη χώρα. Ο κόσμος της αγοράς δε θα ήθελε πρόωρες εκλογές για τους γνωστούς λόγους των επιπτώσεων στην οικονομία, ενώ είναι και άγνωστο τι θα έβγαζε αυτή τη φορά η κάλπη και ποια θα ήταν η επόμενη κυβερνητική ημέρα. Το σενάριο της οικουμενικής όμως είναι εξ ίσου αν όχι περισσότερο επικίνδυνο:

Η κυβέρνηση Παπαδήμου ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση και από εκεί ξεκίνησε η πορεία προς την εξουσία. Τώρα ποια πολιτική δύναμη θα εμφανιζόταν ως εναλλακτική;
Και το κυριότερο, κανένα από τα δύο αυτά σενάρια δε λύνει τα προβλήματα των πολιτών, που βγαίνουν στους δρόμους ή παρακολουθούν με βουβή απογοήτευση τα τεκταινόμενα της εφαρμογής ενός ακόμη μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου