Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Νέο τοπίο στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες



Eνα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο θα αντικρίσουμε πολύ σύντομα στην αγορά με βάση τις ουσιαστικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες σε επίπεδο πλάνων αναδιάρθρωσης.

Ηδη οι κινήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εξελίσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς σε πολλά επίπεδα.

Το τρίπτυχο ξεδιπλώνεται σε αυτό που λέμε εθελουσίες εξόδους, αναδιάρθρωση διοικητικού οργανογράμματος, αλλά και περιορισμό του αριθμού των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ενα σημαντικό τμήμα του προσωπικού που απασχολείτο στις χορηγήσεις την περίοδο της ανάπτυξης έχει ήδη περάσει στα τμήματα αναδιάρθρωσης δανείων των τραπεζών και έχει αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.

Σε όλα τα παραπάνω πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκονται και τα αναδιαρθρωμένα πλάνα των συστημικών τραπεζών που προβλέπουν πωλήσεις του μη τραπεζικού τομέα και περιορισμό των δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό.

Αποχωρήσεις

Στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων, με στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 4.300 άτομα θα προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες το αμέσως επόμενο διάστημα. Το παραπάνω μέγεθος προκύπτει από τις δεσμεύσεις των τραπεζών στις ελεγκτικές αρχές όταν διαμορφώθηκαν τα καινούργια πλάνα αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι τράπεζες καταθέτουν σταδιακά τα πλάνα τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς έγκριση. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες των προγραμμάτων αυτών ώστε να γίνουν γνωστά και στο προσωπικό. Κατ' εκτίμηση, ο νέος γύρος θα ξεκινήσει από την Τράπεζα Πειραιώς (περίπου 1.500 άτομα) θα ακολουθήσουν Εθνική (1.600 άτομα) και Eurobank (1.000 άτομα) ενώ η Alpha Bank έχει δεσμευθεί για αποχώρηση 174 ατόμων και εκτιμάται ότι θα είναι η τράπεζα που θα κλείσει τον σχετικό κύκλο.

Τα προγράμματα εθελουσίας των τραπεζών αναμένεται να προσομοιάζουν στα προηγούμενα που συντελέσθηκαν με μεγάλη ως πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο νέος γύρος μείωσης δαπανών, γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Εως το τέλος του 2017

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2017, να προχωρήσουν σωρευτικά όπως ήδη αναφέρθηκε στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 4.300 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 200 καταστημάτων.

Στο τέλος του 2015 στην Πειραιώς οι εργαζόμενοι ήταν 15.600, στην ΕΤΕ 12.300 στην Alpha Bank 9.678 ενώ στη Eurobank ήταν 10.800.

Στο διάστημα 2009-2015 οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Οι αναδιαρθρώσεις όμως δεν σταματούν εκεί.

Εν των μεταξύ, ας σημειωθεί πως μέχρι το τέλος του Μαΐου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι αναδιαρθρώσεις στη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ, που με ειδική εταιρεία θα προχωρήσει την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου.

Επιλογή CEO

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκεται η διαδικασία για την επιλογή CEO μεταξύ μιας σειράς σοβαρών υποψηφιοτήτων από την Τράπεζα Πειραιώς. Για τον σκοπό αυτόν η τράπεζα συνεργάζεται με την Egon Zehnder.

Αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής αναμένεται να λάβει έως τα τέλη Μαρτίου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται πως θα κατατεθεί από τη McKinsey μελέτη αναδιοργάνωσης της διοικητικής δομής της τράπεζας. Η αναδιοργάνωση σχετίζεται με τις αλλαγές που εκκρεμούν, καθώς στο τέλος Μαρτίου και Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις Γενικών Διευθυντών.

Ας σημειωθεί τέλος πως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα πλάνα των τραπεζών για την πώληση μη τραπεζικών θυγατρικών όπως δείχνει η ανακοίνωση για την πρόσκληση ενδιαφέροντος όσον αφορά το Hilton από την Alpha Bank.

Η εκτίμηση είναι πως η παραπάνω αναδιάρθρωση θα βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα στον περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους που θα οδηγήσει στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού.

Ενημέρωση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι τράπεζες καταθέτουν σταδιακά τα πλάνα τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς έγκριση. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες των προγραμμάτων αυτών, ώστε να γίνουν γνωστά και στο προσωπικό.

Συνεχείς μειώσεις

Στο διάστημα 2009-2015 οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Διακυβέρνηση

Μέχρι το τέλος του Μαΐου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι αναδιαρθρώσεις στη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ, που με ειδική εταιρεία θα προχωρήσει την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου.

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ; ΤΟ 96% ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΡΟΘΤΣΛΝΤ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΗ ΞΥΛΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΗΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΗΤ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ <>.. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.. ΕΠΑΝΑΛΑΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ... Η ΣΥΣΑΧΘΕΙΑ ΠΗΓΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.... ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΞΩ...ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ... ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ..ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ..Η ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή