Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Η Τουρκία σέρνει την Ευρώπη σε πόλεμο


Η Τουρκία σέρνει την Ευρώπη σε πόλεμο

Σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ευρώπη έπειτα από την δραματική τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις για το προσφυγικό. Η νέα αιματηρή επίθεση στην Τουρκία, που ήταν ισχυρότατο μήνυμα πως ούτε η καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας δεν είναι ασφαλής, αναμένεται να φέρει πολλές επιπτώσεις, καθώς λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου έντονων πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων στην περιοχή, με την Τουρκία να βομβαρδίζει στόχους στη Συρία, δυσκολεύοντας την ούτως ή άλλως εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση του συριακού εμφυλίου, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη σύγκρουσή της με το ΡΚΚ. Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πίσω από την πολύνεκρη επίθεση βρίσκονται οι αντάρτες του PKK. Ωστόσο, τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά, καθώς ο κίνδυνος για προβοκάτσια είναι πάντα υπαρκτός στην τουρκική πολιτική σκηνή. Λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη χώρα, η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε σοκ. 
Η δυνατότητα της Τουρκίας να παρέμβει στο προσφυγικό είχε αποδυναμωθεί, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ έχει βρεθεί σε απομόνωση λόγω της κατάρριψής του ρωσικού αεροσκάφους και έχοντας δεχτεί διεθνή κατακραυγή λόγω της συμμετοχής της στην εκστρατεία κατά της ISIS. Μετά απ΄όλα αυτά μπορεί να δώσει έναυσμα και νέο έρεισμα για παρέμβαση της Τουρκίας στο συριακό σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της φρενίτιδάς για την ασφάλεια που έχει προκαλέσει η δράση του ISIS.
 
Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα έχει δηλώσει κατ επανάληψη ενοχλημένη από τη ρωσική επεμβατικότητα και επιθετικόττηα και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ανάδειξη της Μόσχας σε ισχυρό παράγοντα της περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που η στρατηγική του Τούρκου πρωθυπουργού εστιάζει στη διεύρυνση του ρόλου της χώρας στην περιοχή. Παράλληλα, η κίνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου να αναβάλλει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό.
 
Μεθοδεύσεις για αποδυνάμωση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη
 
Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζοντας κατ ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στη Συρία είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη. Γίνεται σαφές ότι προωθείται ξανα η λύση του κλεισίματος των συνόρων προς την Ελλάδα, κίνηση που έχει μεθοδευτεί από την Τουρκία, και στόχο εχει να αποδυναμώσει την θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.
Το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν εστιάζεται ούτε στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορούν να παγώσουν, ούτε στη χρηματοδότησή της, αλλά στην επιλογή σχεδίου που θα προωθήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, της ISIS και τον τρόπο που θα πολιτευθεί  στην περιοχή.
 
Αν η Ευρώπη επέλεξε να παίξει το χαρτί της Άγκυρας στην περιοχή της Συρίας, την ίδια στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ σχηματίζει κοινό μέτωπο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της ISIS, τότε είτε η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη κρίση, είτε έχει αποφασίσει να δυναμητίσει πλήρως τις σχέσεις με τη Μόσχα.

28 νεκροί, 61 τραυματίες

Τα τουρκικά ΜΜΕ είναι υπό συσκότιση και μεταδίδουν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις και σύμφωνα με αυτές ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 28, ενώ οι τραυματίες είναι 61. Στόχος ήταν ο στρατός, και το σημείο της επίθεσης έξω από το Γενικό Επιτελείο και λίγα βήματα από την Εθνοσυνέλευση. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ο δράστης ήταν Σύριος και το αυτοκίνητο είχε νοικιαστεί από τη Σμύρνη. Πάντως, ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. 
 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε, μετά τη νέα επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας, πως η Τουρκία θα «χρησιμοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της παντού και πάντα», προαναγγέλλοντας αντίποινα στα «πιόνια και τους δράστες των επιθέσεων». «Δεν κάμπεται η αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, και μέσα στην Τουρκία και στο εξωτερικό» είπε.
 
Ερντογάν: Εξαντλείται η υπομονή μας
Η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν φαίνεται  διατεθειμένη να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για το προσφυγικό, θεωρώντας ότι υποσκελίζεται από το ζήτημα ασφαλείας που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει.
 
«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας, η οποία δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα.
 
«Τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας», διαμήνυσε ο Τόυρκος πρόεδρος.
 
«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω», ανέφερε στην ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου