Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Οι περικοπές συντάξεων στο τραπέζι



Το ενδεχόμενο να χρειαστούν περικοπές στις συντάξεις άφησε χθες ανοικτό ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μ. Ντράγκι, επισήμανε τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κ. Ζ. Γκάμπριελ, ζήτησε την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης, υποστήριξε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του μνημονίου και στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασιστεί η ελάφρυνση του χρέους.

Επιστροφή των θεσμών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα δεν συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες. Το πιθανότερο είναι να καταφθάσουν τα τεχνικά κλιμάκια (με τα στελέχη που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά μεγέθη να αναμένονται πρώτα) και από την εξέλιξη των συζητήσεων που θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο να καθοριστεί και η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών (ενδεχομένως στις αρχές Μαρτίου).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, σημείωσε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα και υποστήριξε πως ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Αν και παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις» για το ασφαλιστικό, πρόσθεσε ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Παράλληλα, επισήμανε ότι εκτός του ασφαλιστικού, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις αλλαγές στη φορολογία και στη δημιουργία του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, πριν εκταμιευτούν άλλες δόσεις οικονομικής βοήθειας προς τη Ελλάδα. Γενικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι «η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι το κύριο μέλημά μας» και «οι αρχές θα πρέπει τώρα να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις».

Στην ανάγκη η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί με αξιόπιστο τρόπο είχε αναφερθεί προσφάτως και ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Χθες, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι είναι ευρύτερα αποδεκτό τώρα ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, ανέφερε ότι «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας».

Κίνδυνος αναταραχής

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους «εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις» αναφέρθηκε και ο κ. Γκάμπριελ, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (El Pais, Le Monde, La Republica, Frankfurter Allgemeine Zeitung). Προειδοποίησε, δε, για τον κίνδυνο οι συνεχιζόμενες περικοπές να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή και να καταστήσουν τη χώρα μη κυβερνήσιμη.

Από την πλευρά της Αθήνας, ο κ. Δραγασάκης, με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Stern, υποστήριξε «μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε ολοκληρώσει το 80% όσων μας επέβαλαν πέρυσι οι δανειστές μας. Τότε θα μπορέσουμε να πούμε: εντάξει, τα κάναμε, έπρεπε να τα κάνουμε, αλλά τώρα παρακαλώ να μιλήσουμε για μία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους». Παράλληλα, επισήμανε ότι τα μέτρα περικοπής συντάξεων και δημοσιονομικής προσαρμογής που προτείνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Π. Τόμσεν, «θα μας αφαιρούσαν κάθε προοπτική». Σημείωσε, επίσης, ότι «για μας δεν αποτελεί θέμα η διεξαγωγή και νέων εκλογών», αλλά πρόσθεσε ότι «η συμφωνία είναι το όριό μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου