Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΚΙΝΑΡΟΣ: Το νησάκι όπου έπεσε το ελικόπτερο με τους 3 Αξιωματικούς του Π.Ν.- Τι λέει η μοναδική κάτοικος του νησιού...

Ηλίας Προβόπουλος
Ασφαλώς και έχετε δει, ακούσει και διαβάσει σήμερα πολλά για την πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο και το θάνατο των τριών στρατιωτών και ότι και αν γράψω εγώ θα είναι παραπανίσιο. Επιστρατεύω όμως ένα παλιό, ωραίο κείμενο που προέκυψε από μια επίσκεψη σε αυτό τον ξεχασμένο τόπο το 2008 και δημοσιεύτηκε στο «Γεωτρόπιο» της Ελευθεροτυπίας για να μάθουμε που είναι αυτό το νησί και ποιοι το κατοικούσαν τότε…

του  φίλου Ηλία Προβόπουλου

Αρχέγονος, μυστηριακός ο στεγνός βράχος που από τα αρχαία χρόνια καλείται Κίναρος δεν χαρίζεται παρά μόνο στους τολμηρούς που αποφασίζουν να ζήσουν στην καρδιά της ανήσυχης θάλασσας.

Ο όρμος Πνιγκός ανέκαθεν ήταν το κέντρο του νησιού καθώς δεν υπήρχε πουθενά αλλού ασφαλέστερο σημείο να προσεγγίσουν τα καίκια


Το απαιτεί η θέση της, η σημαία να κυματίζει διαρκώς στην Κίναρο


Η παρέα από την Αιγιάλη με την Ειρήνη και τον Μικέ μετά τη λειτουργία στην πόρτα της εκκλησίας



Η Φρίντα και η Σίβα είναι η συντροφιά του ζευγαριού και οι φύλακες της Κινάρου


Μια σταλιά είναι το πέρασμα από το πέλαγος στον μικρό όρμο


Φυσικά και δεν χρειάζεται πλέον ο πέτρινος χειρόμυλος αφού χρόνια τώρα έχει να καρπίσει σιτάρι στην Κίναρο και πλέον έμεινε να στολίζει την αυλή του κατάλευκου σπιτιού


Περισσότερο από δυο δεκαετίες τώρα ο Κωνσταντής Χάλαρης με την ιστορική πια «Χοζοβιώτισσα» που έδωσε τη θέση της στη νεώτερη, είναι ο άνθρωπος που συνδέει την Κίναρο με τον άλλο κόσμο.


Η Ειρήνη Θηραίου και ο Μικές Κατσοτούρχης το 2000 έριξαν άγκυρα ζωής στη μέση του Αιγαίου Πελάγους και ζωντάνεψαν ένα ξεχασμένο νησί. O Μικές πέθανε το 2013 και έκτοτε η Ειρήνη είναι η μόνη κάτοικος σε αυτό το ξεχασμένο νησί στη μέση του Αιγαίου και η μόνο μάρτυρας του τραγικού γεγονότος για την αεροπορία μας σήμερα....



Η κ. Ειρήνη μιλάει για την εύρεση του Agousta Bell

Στα 70 της. Κτηνοτρόφος και καλλιεργήτρια. Η μοναδική κάτοικος στο μέχρι πρότινος άγνωστο μικρό νησί, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Στο νησί της Κινάρου. Μέχρι που η ίδια αποτέλεσε την μοναδική μάρτυρα που αντίκρισε τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού Agusta Bell που συνετρίβη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία νοτιοδυτικά του νησιού. Έκτοτε το τηλέφωνό της δεν έχει σταματήσει να χτυπά, ενώ και η ίδια συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό της τρίτης σωρού.

"Με πήραν τηλέφωνο από το Πεντάγωνο και αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω σε χαράδρες. Σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια και είδα έναν απανθρακωμένο άνθρωπο", είπε η ηρωίδα και το πρόσωπο της ημέρας, Ειρήνη Κατσοτούρχη.

"Έχω σοκαριστεί Ράγισε η καρδιά μου, όταν είδα τα συντρίμμια. Παρακαλούσα τον Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελικόπτερο. Δυστυχώς, λίγη ώρα αργότερα, ήρθαμε αντιμέτωποι με την αλήθεια", δηλώνει η ίδια, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου νεκρού νεκρού.

Η κα Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί με το σύζυγό της Μικέ, ο οποίος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2013. Κράτησε την υπόσχεσή που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο, όπου βρισκόταν το πατρικό της. Σήμερα ζει εκεί με τα ζώα της και παρέα με την γαλήνη του νησιού. Την επισκέπτεται συχνά ο γιος της, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια και συγγενείς της ζουν Κάλυμνο. Ένα μάλιστα από τα τρία παιδιά της ζει στην Αυστραλία.

Η κόρη της αναφέρει : "Επέστρεψε εκεί που της άρεσε πάντα να ζει. Στην Κίναρο. Έκανε μία μικρή ανακαίνιση στο πατρικό της και πλέον αποτελεί την μοναδική κάτοικο στο νησί. Έχει φωτοβολταϊκά για το ρεύμα της και μία φορά την εβδομάδα με το πλοίο της γραμμής, πηγαίνει Αμοργό που είναι πιο κοντά για τα ψώνια της. Έχει βρει την ηρεμία της".

Να σημειωθεί ότι η  Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, ναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου