Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΣΟΡΟΣ: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον με το ευρώ....

Σόρος: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον με το ευρώ - Ηγεμόνες της Ευρώπης οι Γερμανοί

Ο Τζορτζ Σόρος, ο άνθρωπος που κάποτε έγινε πλουσιότερος κατά 1 δισ. σε μία μέρα, με κερδοσκοπικές επιθέσεις στη βρετανική λίρα, μίλησε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche για τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία.
«Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε το 2009, η ΕΕ υπό την αρχηγία της Γερμανίας βοήθησε μεν, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει υψηλό τίμημα», ανέφερε ο Σόρος. «Της ζητήθηκε να καταβάλει υψηλά επιτόκια, καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Δυστυχώς οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Επέβαλαν όρους που θα ενισχύσουν περισσότερο τη χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της».

Δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις η Ελλάδα
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα έχει ενδιαφέρον ως τόπος επένδυσης για ιδιώτες, ο Τζορτζ Σόρος είναι κατηγορηματικός: «Όχι, όσο η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Με το ευρώ, η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να συνέλθει, γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία είναι υπερβολικά υψηλή και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».

Ο Σόρος βλέπει ομοιότητες μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας: «Ο ουκρανικός πληθυσμός κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως οι Ευρωπαίοι δίνουν στο Κίεβο πολύ λίγα χρήματα κάνοντας το ίδιο λάθος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Η "παλιά" Ουκρανία έμοιαζε με την "παλιά" Ελλάδα. Ολιγάρχες είχαν μοιράσει μεταξύ τους τη χώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι επιδίωκαν τον προσωπικό πλουτισμό».

Σχολιάζοντας την ανακήρυξη της  Μέρκελ από το αμερικανικό περιοδικό TIME «πρόσωπο της χρονιάς», αλλά και τον χαρακτηρισμό ως «καγκελάριου του δυτικού κόσμου» ο Τζορτζ Σόρος είπε:
«Δεν έχω αλλάξει γνώμη για την λανθασμένη πολιτική λιτότητας που ακολουθεί στην Ευρώπη η Μέρκελ. Όμως είναι εδώ και πολύ καιρό η αδιαφιλονίκητη ηγέτης της Ευρώπης και κατά συνέπεια έμμεσα του δυτικού κόσμου, ιδίως από τότε που αντιτάχθηκε στον  Πούτιν με αφορμή την ουκρανική κρίση. Πριν από αυτό την θεωρούσα απλώς μια ταλαντούχα πολιτικό, που λαμβάνει υπόψη τις σφυγμομετρήσεις. Έδειξε ωστόσο να αδιαφορεί για την κοινή γνώμη αναφορικά με τη Ρωσία. Και στην προσφυγική κρίση διέκρινε  το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρώπης».

Ηγεμόνες της Ευρώπης οι Γερμανοί

 Για το ενδεχόμενο ενός Brexit, ο Σόρος εκτιμά πως χωρίς τη Βρετανία η ΕΕ θα είναι πολύ πιο αδύναμη, καθώς η χώρα αυτή έπαιζε πάντα έναν εξισορροπητικό ρόλο.

Το λάθος των Γερμανών

Ο μεγαλοεπενδυτής είναι πεπεισμένος για το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Γερμανία στην Ευρώπη: «Αν κάποιοι είναι σε θέση να αποτρέψουν μια διάσπαση της Ευρώπης, τότε αυτοί είναι οι Γερμανοί. Κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας Μέρκελ έγιναν οι ηγεμόνες στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα κάποιο τίμημα, κι ας διαμαρτύρονται ορισμένοι Γερμανοί για τις πιστώσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί είναι ξεκάθαρα οι μεγάλοι κερδισμένοι της νομισματικής ένωσης. Όμως οι ηγεμόνες δεν πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους συμφέρον. Οφείλουν να εκπροσωπούν και τα συμφέρονται εκείνων που τους εμπιστεύονται. Θα πρέπει συνεπώς να δούμε αν η Γερμανία θα επωμιστεί τελικά την ευθύνη αυτή, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ μετά το 1945».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου