Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Με το δάκτυλο στη... σκανδάλη

© Παρέχεται από: imerisia.gr
Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί είναι η Μέση Ανατολή, καθώς Ιράν και Σαουδική Αραβία κλιμακώνουν την ένταση, απειλώντας να διαταράξουν τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή.
Έπειτα από την απόφαση της να διακόψει τις διπλωματικές επαφές με το Ιράν και να αποσύρει την διπλωματική της αποστολή από την Τεχεράνη, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μίλησε στο πρακτορείο Reuters και αποκάλυψε πως η Σαουδική Αραβία θα απαγορεύσει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στο Ιράν καθώς και ότι θα διακόψει και όλους τους εμπορικούς δεσμούς με την Τεχεράνη, έπειτα από την επίθεση στην πρεσβεία του Ριάντ στην Τεχεράνη, μετά την εκτέλεση του σεΐχη αλ-Νιρμ.

Η Σαουδική Αραβία επιζητεί να επιδεινώσει "τις εντάσεις και τις συγκρούσεις" στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιδρώντας στην απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη.
"Η Σαουδική Αραβία βλέπει όχι μόνον τα συμφέροντά της, αλλά και την ίδια την ύπαρξή της στη συνέχιση των εντάσεων και των συγκρούσεων και προσπαθεί να ρυθμίσει τα εσωτερικά της προβλήματα εξάγοντάς τα στο εξωτερικό", σημείωσε ο Ανσαρί.

Το Ριάντ χρησιμοποίησε την επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη ως πρόσχημα για να πυροδοτήσει την ένταση, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι προσηλωμένη στην προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Ιρανοί διαδηλωτές επέδραμαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά την εκτέλεση από το Ριάντ του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπάκερ αλ Νιμρ. Έπειτα από την έφοδο των διαδηλωτών στην πρεσβεία της, η Σαουδική Αραβία απέσυρε το διπλωματικό της προσωπικό από το Ιράν και έδωσε εντολή στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.

"Το Ιράν (...) δρα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και σέβεται τις δεσμεύσεις του για την προστασία των διπλωματικών αποστολών, την εγγύηση της ασφάλειάς τους, όπως και αυτής των διπλωματών τους", υπογράμμισε ο Ανσαρί.

"Η Σαουδική Αραβία, η οποία βλέπει την ύπαρξή της στη συνέχιση των κρίσεων, χρησιμοποιεί την υπόθεση αυτή ως πρόσχημα για να αυξηθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις", σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του αυτές που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

"Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και οι χώρες της περιοχής δεν θα επιτρέψουν στη Σαουδική Αραβία να συνεχίσει την πολιτική της των εντάσεων και των συγκρούσεων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή", κατέληξε.

Μπαχρέιν: Η Μανάμα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA, μια ημέρα αφού η γείτων και σύμμαχός του Σαουδική Αραβία διέκοψε επίσης τις σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλό της, χθες Κυριακή αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, εξοργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη ιερωμένο. Το Ιράν είναι η κύρια σιιτική δύναμη.

"Το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να εγκαταλείψουν το βασίλειο εντός 48 ωρών", μετέδωσε το BNA.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα πως υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και πως επιβάλλουν περιορισμούς στον αριθμό των ιρανών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι, διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Ιράν, την περιφερειακή αντίπαλη δύναμη, αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη ιερωμένο. Το Ιράν είναι η κύρια σιιτική δύναμη.
"Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μειώσουν το επίπεδο της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σ' αυτό των επιτετραμμένων και να μειώσουν τον αριθμό των ιρανών διπλωματών στη χώρα", μετέδωσε το WAM.

Σουδάν: Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν
Το Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν.
"Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ... η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν", αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε χθες Κυριακή τις σχέσεις με το Ιράν αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη ιερωμένο. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου