Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

O Tσίπρας με τους φίλους μας τους... Τούρκους

Νταβούτογλου-Τσίπρας: Τεχνική συνεργασία στο Αιγαίο - Πρόταση για τριμερείς συνομιλίες Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόταση για τριμερείς συνομιλίες Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας.

Υπογράμμισε δε ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην Τουρκία.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αχμέτ Νταβούτογλου καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στους σεισμούς που σημειώθηκαν  σημείωσε ότι «οι δύο χώρες πρέπει να είμαστε σε συνεργασία. Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον».

«Με τον κ. Τσίπρα βρεθήκαμε εχθές και στον φιλικό αγώνα των χωρών μας... Διαπιστώσαμε ότι είμαστε ίδιοι και στη λύπη και τη χαρά... Τουρκία και Ελλάδα έχουν κάποια προβλήματα από τα οποία κάποιοι επωφελούνται. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα προσεγγίσουμε με φιλία. Πιστεύω ότι κατανοούμε ο ένας τον άλλον. Εχουμε καλή επικοινωνία και οι διάλογοι ήταν πάντα στα πλαίσια της φιλίας» πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για τέσσερις πυλώνες θεμελίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε σχέσεις όσον αφορά τον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια... Σύντομα θα φτιάξουμε και τρένο που θα συνδέει άμεσα Κων/πόλη με Αθήνα. Θα είναι προς χάριν της ευημερίας των λαών μας να εκμεταλλευτούμε σωστά τον τουρισμό» τόνισε ενώ υπογράμμισε ότι την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου οι δύο ηγέτες θα συναντηθουν και πάλι στην Τουρκία.

«Στο παρελθόν είχαμε προβλήματα όσον αφορά το Κυπριακό» δήλωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός. «Θα πρέπει να τα διευθετήσουμε. Πρέπει να τα δούμε ένα-ένα και να τα λύσουμε... Οι δύο χώρες έχουμε κοινά... Στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να μας στηρίξει όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρα μας. Μέχρι στιγμής μας έχει στηρίξει» σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι «η ένταξή μας θα συνεισφέρει τα μάλλα στην ΕΕ και θα ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή στρατηγική».

«Ο άλλος πυλώνας είναι τα περιφερειακά μας προβλήματα» συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου. «Στα Βαλκάνια πρέπει να υπάρξει σταθερότητα. Μην ζήσουμε αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν».

«Στη Συρία υπάρχει καθεστώς βίας. Αν δεν υπήρχε αυτό οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα ούτε της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Ωστόσο όλοι έχουν εναποθέσει στις δικές μας πλάτες αυτό το βάρος... Οχι δεν θα το επωμιστούμε εμείς. Εμείς είμαστε θύματα όπως και οι πρόσφυγες» επεσήμανε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τις ακτοφυλακές μας ώστε να βοηθήσουμε αυτή την τραγωδία. Εχουμε πρόταση να συνομιλήσουμε και με την κ. Μέρκελ γι' αυτό το θέμα αυτό» πρόσθεσε.

«Τα διμερή θέματα θα τα επαναπροσδιορίσουμε. Και για τα περιφερειακά θέματα θα έχουμε συνομιλίες. Θέλω να επισκεφθώ την Ελλάδα» είπε ενώ κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι δέχτηκε πρόσκληση από τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Σύμη, τη Σμύρνη ή κάποιο άλλο νησί.

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπισουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

«Η επίσκεψή μου αυτή διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Σηματοδοτεί την έναρξη ενός ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών που ευελπιστούμε μέσα από εποικοδομητικό διάλογο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών. Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφέρον να εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις και να έχουν ωφέλεια» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «υπάρχουν κοινά συμφέροντα αλλά και ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητιούνται».

Ο ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο, αλλά και στον θρησκευτικός φανατισμός που δημιουργεί δυσμενές περιβάλλον στην περιοχή. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις» τόνισε.

«Η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών και ταυτόχρονα η Ελλαδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων. Χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών. Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους που της αναλογεί» υπογράμμισε .


Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση όσον αφορά στο Κυπριακό. «Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρεθεί μια λύση χωρίς τρίτους εγγυητές στο πλαίσιο πάντα της ασφάλειας.

«Συζητήσαμε το θέμα των αυξημένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Ακουσα τις απόψεις του τούρκου πρωθυπουργού. Μόνο μέσω διαλόγου θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα. Πρέπει να βρούμε λύσεις με ασφάλεια στο Αιγαίο» είπε ο ελληνας πρωθυπουργός.

«Πρέπει να βρούμε μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης που θα συμβάλλουν στο εμπόριο, τον τουρισμό... Μέτρα και για τον ενεργειακό τομέα. Κοινή αντίληψη ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα συνεργασίας. Να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε» πρόσθεσε.

«Σε αυτά τα πλαίσια θα χαρώ να ξαναέρθω στη Τουρκία και θα χαρώ να συναντήσω τον ομόλογό μου στις Βρυξέλλες όπου η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας» κατέληξε.


Συναντήσεις Τσίπρα με Νταβούτογλου, Ερντογάν για το προσφυγικό

Υπό το βάρος των νέων συνθηκών που δημιουργεί το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών του G20 στην Αττάλεια για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα, Τετάρτη, επαφές με την τουρκική ηγεσία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να θέσει το ζήτημα της δημιουργίας hot spots στην Τουρκία και να ζητήσει τη συμβολή της Αγκυρας στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μετά την πρωινή συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, θα αναχωρήσει για την Αγκυρα. Από τις 12:00 ο έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπιών. Προγραμματισμένη για τις 14:30 είναι η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών.

Η συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τους αρχηγούς των κομμάτων θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στις έξι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet σημειώνει ότι η επίσκεψή του «αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες».
Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ο κ. Τσίπρας λέει ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα».
Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός ότι «η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές».
Λίγο πριν να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε στη σύνοδο του G20, στη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για το ταξίδι του Τσίπρα στη γειτονική χώρα.

Διευκρίνιση από Μαξίμου

Από το Μαξίμου πάντως υπογραμμίζεται πως «αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το Συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών».

Τα διμερή θέματα
Και οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν τα «ανοιχτά θέματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι θα υπάρξει νέα διμερής συνάντηση την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι ενέργειες για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, ενεργειακά και μεταφορές, ενώ εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει αεροπορική σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Αθήνας και ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τα ελληνικά νησιά.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε ενεργότερη ελληνική στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ, ενώ είπε ότι θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα για νέες συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αγκυρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών. Πιστεύω ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφέρον να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις, να αναδείξουν τις δυνατότητες της περιοχής και να έχουν οφέλη, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν κοινά συμφέροντα που πρέπει να αξιοποιήσουμε, όμως έχουμε ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και στη μη τήρηση των κανόνων αβλαβούς πλεύσης από την πλευρά τουρκικών πλοίων. «Θα τα ξανασυζητήσουμε και μέσα από τον διάλογο θα τα αντιμετωπίσουμε. Στόχος είναι η ασφάλεια και η συνεργασία στο Αιγαίο» είπε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ευρύτερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα συμπεριλαμβάνουν αποφάσεις για το εμπόριο, τον τουρισμό, και γιατί όχι και τον ενεργειακό τομέα, όπως είπε. «Κοινή αντίληψη είναι ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα συνεργασίας. Να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε» κατέληξε.
Αρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην τουρκική «Σαμπάχ»

Ο Αλέξης Τσίπρας -όπως αναφέρει και σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην τουρκική «Σαμπάχ»- βλέπει την πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου για το ταξίδι ως μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών ειδικά προς την κατεύθυνση της ενισχυόμενης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Στις σημερινές επαφές του με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να επαναλάβει πως «είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε από κοινού στο πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές με έναν ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο» και να τονίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδό τους σε τρίτες χώρες.

Εκ παραλλήλου, ο Πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας για επανεισδοχή και για το πώς θα συντονίζονται καλύτερα οι δύο χώρες σε θέματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου