Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ρώσος ΥΠΕΞ: Έκανε αναφορά στις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο

          
Ρώσος ΥΠΕΞ: Η κατάρριψη ήταν προσχεδιασμένη, αλλά δεν κηρύσσουμε πόλεμο στους Τούρκους
Η Ρωσία "δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία" παρά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού κοντά στα σύνορα με τη Συρία από τον τουρκικό στρατό, την οποία η Μόσχα θεωρεί "προσχεδιασμένη πρόκληση", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Ωστόσο στη σημερινή συνέντευξη υπήρξε και αναφορά στην Ελλάδα καθώς όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός στο MEGA, η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι στην Αθήνα "είναι ιδιαίτερα κατανοητός ο προκλητικός χαρακτήρας της πολιτικής της Τουρκίας λόγω των τακτικών πολυάριθμων συνεχιζόμενων επί πολλά έτη παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την Άγκυρα".
 
"Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια, αυτό μοιάζει πολύ με μια προσχεδιασμένη πρόκληση", εκτίμησε σε συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ αλλά τόνισε πως "δεν θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην Τουρκία, οι σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει".

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι συζήτησε τηλεφωνικά για "περίπου μια ώρα" με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός "προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας" λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος "παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο", σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

Όμως "η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη", δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να "επανεξετάσει σοβαρά" τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να κλείσει η τουρκο-συριακή μεθόριος προκειμένου να "σταματήσει η ροή μαχητών" του τζιχάντ.

"Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε σοβαρά το απαραίτητο αυτό μέτρο. Πολλοί λένε πως αν κλείσουμε τα σύνορα αυτά, θέτουμε τέρμα στην τρομοκρατική απειλή στη Συρία", εκτίμησε, προσθέτοντας πως πρόκειται για "μια καλή πρόταση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου