Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Απελευθερώνονται οι προσλήψεις σε δομές ανταποδοτικού χαρακτήρα

Απελευθέρωση των προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα, σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την ανανέωση για έναν ακόμα χρόνο περίπου 4.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου που είχαν παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2015.

Ο αρμόδιος υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης γνωστοποίησε τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σε συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησης που είχαν χθες στο γραφείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκρίνει για το 2016 την απελευθέρωση των προσλήψεων σε τομείς που λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη ή καταβολή αντιτίμου από τους πολίτες, όπως είναι η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου καταβάλλονται τροφεία, τα ωδεία κ.λπ. που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΟΤΑ σε υπαλλήλους στον τομέα της καθαριότητας αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και σε μουσικούς στα ωδεία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να απελευθερωθούν οι προσλήψεις και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα και μπορούν να χρηματοδοτήσουν από τα κέρδη τους την πρόσληψη νέου προσωπικού. Ο κ. Βερναρδάκης έχει αναφέρει στο παρελθόν το παράδειγμα του ΕΟΦ σημειώνοντας ότι στον βαθμό που ο οργανισμός παραμείνει κερδοφόρος θα μπορεί να κάνει προσλήψεις υπό προϋποθέσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων που θα προγραμματίζει θα περιορίζεται στο ύψος ενός ποσοστού επί των κερδών του σε ετήσια βάση -για παράδειγμα 15%- που θα έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο. Οι προσλήψεις θα αφορούν κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα το υπουργείο σχεδιάζει να ανανεώσει για το 2016 τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που παρατάθηκαν μέχρι τα τέλη του 2015 με νομοθετική παρέμβαση του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλου.

Η παράταση
Υπενθυμίζεται ότι η παράταση αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθαριστριών στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως στον τομέα της αποκομιδής απορριμάτων. Ο κ. Βερναρδάκης κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης με συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση του προσωπικού και την επιλογή προϊσταμένων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ κατέθεσαν την ένστασή τους για τη φιλοσοφία του νέου μισθολογίου, όπου οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λαμβάνουν ανά τριετία τα μισθολογικά κλιμάκια εν αντιθέσει με τους υπαλλήλους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα παίρνουν αυξήσεις ανά διετία.

Πηγή: Έθνος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου