Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Βρήκαν το θρόνο του Αγαμέμνονα!

 Βρήκαν το θρόνο του Αγαμέμνονα! Στην Ακρόπολη των Μυκηνών

Ένα μεγάλο μέρος από τον βασικό θρόνο που βρισκόταν πριν από τρεις χιλιετίες στο ανάκτορο της Ακρόπολης των Μυκηνών ανακάλυψαν Έλληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι!

Η σπουδαία αυτή αρχαιολογική εύρεση είναι ίσως η πιο σημαντική ανακάλυψη που αφορά τον μυκηναϊκό πολιτισμό, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για τον «θρόνο του Αγαμέμνονα».

Το τμήμα του βασικού θρόνου του Αγαμέμνονα βρέθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από την Ακρόπολη των Μυκηνών. Το κτίσμα είναι αρκετά ογκώδες, με βάρος μεγαλύτερο των 50 κιλών, ενώ χρονολογικά υπολογίζεται να ανήκει στη τελευταία ιστορική φάση του ανακτόρου των Μυκηνών, δηλαδή από το 13ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση στο υπουργείο Παιδείας, πρόκειται πιθανότατα για τμήμα μεγάλου λίθινου καθίσματος, η έδρα του οποίου αποτελείται από βύθισμα πλαισιωμένο από ελαφρώς υπερυψωμένο πλατύ περιχείλωμα. Ο συγκεκριμένος τύπος καθίσματος βρίσκει ακριβές παράλληλο στον αλαβόστρινο θρόνο της Κνωσσού.

Ο καθηγητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Ντίκινσον,Χριστοφίλης Μαγγίδης, θεωρεί πως το εύρημα αυτό μαζί με τρία ακόμη θραύσματα που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της αρχαίας πόλης των Μυκηνών ενδέχεται να αποτελούν τμήμα από την βάση ή την διακόσμηση του συγκεκριμένου θρόνου.

 Το εύρημα έχει τεράστια σημασία για την αρχαιολογία και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς αποτελεί τον πρώτο θρόνο μυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.

Το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να έχει ενημερωθεί επίσημα για την ανακάλυψη του μυκηναϊκού θρόνου, ενώ εξετάζεται για αν θα γίνουν περαιτέρω έρευνες στο σημείο του εντοπισμού του.


O τάφος του Αγαμέμνονα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου