Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Σε εξέλιξη ο "ψυχρός πόλεμος" Τουρκίας - Ρωσίας

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα συνεχίζει να επικρατεί στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, παρά τις διαφαινόμενες προσπάθειες αποκλιμάκωσης, μετά και την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας ενόψει της Διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, όπου οι δύο ηγέτες θα «συνυπάρξουν» για πρώτη φορά μετά τα δραματικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Το Κρεμλίνο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Τούρκου προέδρου για συνάντηση στο Παρίσι στις 30 Δεκεμβρίου. «Βλέπουμε την απροθυμία της Τουρκίας να απολογηθεί για το περιστατικό με το αεροσκάφος», απάντησε ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, σε ερώτηση για το γιατί ο κ. Πούτιν αρνείται να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου στο Παρίσι περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπου το συριακό θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε: "Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε, Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας".

Παρά το γεγονός αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την υψηλών τόνων ρητορική, προειδοποιώντας τους Τούρκους ότι «παίζουν με τη φωτιά».

Το διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό μπρα-ντε-φερ των δύο χωρών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, σε κάθε περίπτωση.

Η Ρωσία αποφάσισε να επαναφέρει τις θεωρήσεις διαβατηρίου για τους τούρκους πολίτες, θέτοντας τέρμα σε ένα καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε μεταξύ των δύο χωρών, ένα νέο μέτρο αντιποίνων εναντίον της Άγκυρας μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

"Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου", διευκρίνισε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ.

"Δεν πρόκειται για εκδίκηση, (...), η απειλή είναι πραγματική", είπε. "Ένα κύμα μαχητών έχει περάσει μέσω Τουρκίας προς διάφορες κατευθύνσεις".

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Άγκυρα απέλασε φέτος περισσότερους από 200 ρώσους πολίτες προς διάφορες χώρες, "μια πολιτική που δεν είναι φιλική προς τη Ρωσία", στην πλειονότητα των περιπτώσεων χωρίς να προειδοποιήσει τη Μόσχα.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα διέρχονται μεγάλη κρίση αφότου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Sukhoi Su-24 στα σύνορά της με τη Συρία.

Οργισμένη, η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι βοηθά την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και απαιτεί η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη, κάτι το οποίο αποκλείει ο πρόεδρος Ερντογάν.
Χθες ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από την κυβέρνηση να ετοιμάσει σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα όπως το πάγωμα κοινών σχεδίων, εμπορικούς περιορισμούς ή ακόμη και περιορισμούς στην απασχόληση τουρκικού εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Νβορκόβιτς.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη πως η Μόσχα έχει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Τουρκία έχει πραγματικά την πρόθεση να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

"Έχουμε όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη δραστηριότητα της Άγκυρας και την πραγματική δέσμευσή της στην εξάλειψη της τρομοκρατίας", είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου