Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

"Φιάσκο" το... Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Σε φιάσκο κατέληξε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Σε φιάσκο κατέληξε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αφού ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων διαφώνησαν στα περισσότερα σημεία, ενώ δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα το φλέγον ζήτημα να παραμένει στον αέρα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε συμμάχους στη μαραθώνια συζήτηση, πράγμα που φαινόταν από την Παρασκευή όταν τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εισέπραξε δυσπιστία και επιφυλακτικότητα. Στο συμβούλιο τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν το ασφαλιστικό -επί της ουσίας για το επερχόμενο μαχαίρι σε όλες τις συντάξεις, το προσφυγικό και η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή. 

Μόλις ολοκληρώθηκε το συμβούλιο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μίλησε στους δημοσιογράφους για του πού συμφώνησαν και πού τα έσπασαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Από τα καρφιά του κ. Καμμένου δεν ξέφυγαν ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε όμως και το ΠΑΣΟΚ. 

Για το μεταναστευτικό
Ο κ. Καμμένος δήλωσε για το μεταναστευτικό: "Παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε άτυπη συμφωνία, τελικά με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται να επικράτησε η άποψη των υποψήφιων του Σαμαρά, συμφωνήσαμε στα αιτήματα στην ΕΕ ότι το μεταναστευτικό αποτελεί διεθνές και όχι ελληνικό ζήτημα. Επίσης, ζητήσαμε να τεθεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία και είναι αναγκαία η συνδρομή της Frontex".

Για το θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης
"Για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο. Η ΝΔ διαφώνησε".

Ασφαλιστικό
"Στο ασφαλιστικό η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου  οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων  σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προτίμησαν να προστατέψουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο. Ζητήσαμε λύση για τη μη περικοπή των συντάξεων και τα δύο κόμματα αρνήθηκαν το κοινό ανακοινωθέν.

Εξεταστική για το PSI προανήγγειλε ο Καμμένος
Αν και δεν βρισκόταν στην ατζέντα των θεμάτων των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου προανήγγειλε εξεταστική για το PSI.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο:

Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο
Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. 
Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, και αναζητά σωσίβιο σωτηρίας.Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. 
Η βουλή είναι ο χώρος που συζητούνται όλα. 
Για το προσφυγικό ο κ. Πλακιωτάκης επέρριψε ευθύνη στη ΝΔ για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.    

Θεοδωράκης για Τσίπρα: Έλεγε ψέμματα για το ασφαλιστικό
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε μετά τη σύσκεψη πως τις όποιες προτάσεις για το ασφαλιστικό το κόμμα του θα τις κάνει στη Βουλή και επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως πριν τις εκλογές έλεγε ψέμματα για τις συντάξεις.
Στην πρόταση Λεβέντη περί οικουμενικής ανέφερε πως δεν είναι λύση για τη χώρα και η μόνη διέξοδος είναι κυβέρνηση εθνικής Ελλάδας όπως είπε.

Γεννηματά: Σπέκουλα και παράκαμψη της Βουλής επιχείρησε ο Τσίπρας
Ο Τσίπρας επιχείρησε εμπαιγμούς, σπέκουλα και παράκαμψη της Βουλής σήμερα, δήλωσε μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Αν ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να χειριστεί το Ασφαλιστικό ας το πει, είναι άλλης τάξεως ζήτημα αυτό, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η παράταξή της έχει καταθέσει προτάσεις και πρέπει για το θέμα αυτό να αποφασίσει η Βουλή. 

Η χώρα έχει ανάγκη διάλογο και συνεννόηση που απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια και αξιοπιστία, τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν δίστασε, ούτε κρύφτηκε από τις ευθύνες του όταν έπρεπε». 

Τα επικοινωνιακά κόλπα δεν δίνουν λύσεις, αλλά αποτελούν εμπαιγμό του λαού, δήλωσε η κυρία Γεννηματά και συμπλήρωσε πως οι προτάσεις Τσίπρα παρακάμπτουν τη Βουλή και δεν έγιναν δεκτές.

Αναλυτικά, όσον αφορά στο προσφυγικό, η κυρία Γεννηματά δήλωσε πως συμφωνήθηκε το πλαίσιο, για την Συνταγματική Αναθεώρηση πως χρειάζεται να γίνει και θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες, ενώ επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
Το Ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε καθόλου επί της ουσίας, και γι' αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρχει κοινή ανακοίνωση, τόνισε η κυρία Γεννηματά που πρόσθεσε πως «εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, αν ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να το χειριστεί, ας το πει, είναι άλλης τάξεως ζήτημα». 
Εμείς δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων, θα συζητηθεί στη Βουλή, «όσοι επιδιώκουν σπέκουλα ας δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει μείωση», κατέληξε η κυρία Γεννηματά.

Λεβέντης: Ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση
Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να περάσει στην λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων. Αν δεν το καταλάβει αυτό ο Τσίπρας 'κακό του κεφαλιού του', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η σημερινή σύσκεψη είναι μια απόπειρα να τα δώσει όλα στους εταίρους στο θέμα του προσφυγικού με στόχο να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό.

"Ο Τσίπρας σε αυτό το πονηρό σχέδιο δεν θα πετύχει, κακό του κεφαλιού του», τόνισε και ανέφερε ότι τα άλλα κόμματα κατά τη μαραθώνια συζήτηση, ήταν «σαν να μην υπήρχαν. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, άλλα ντ’ άλλων", όπως δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου