Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης! Καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία ο καιρός χαλάει από την Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1. Την Κυριακή, θα έχουμε βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, την Δυτική Στερεά, την Δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν την Δυτική Μακεδονία.
2. Την Δευτέρα, τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.
3. Παράλληλα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη την χώρα θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες 7 και 8 μποφόρ.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες πρέπει:
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου