Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ρένα Δούρου κατά... Κυβέρνησης

Ρένα Δούρου κατά κυβέρνησης -Ζητά να αποσυρθεί τροπολογία γιατί υποβαθμίζει την αυτοδιοίκηση


Για «τροπολογία υποβάθμισης του αυτοδιοίκητου» κάνει λόγο η Ρένα Δούρου και ανακοίνωση της στρέφεται κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως η κεντρική εξουσία υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Τροπολογία υποβάθμισης του αυτοδιοίκητου
Η προτεινόμενη τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4042/12 με το άρθρο 31 στο Πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, τυπικό και ουσιαστικό, ως προς το σκέλος που αναφέρεται στην έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.
Συγκεκριμένα, ενώ το σκέλος που αφορά στη διαδικασία κύρωσης του ΕΣΔΑ είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς έρχεται να καλύψει ένα υπάρχον κενό νόμου, η συμπλήρωση – τροποποίηση που επιχειρείται στα προβλεπόμενα από το άρθρο 35 του νόμου 4042/12, που προσαρμόζει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία – Πλαίσιο 2008/98/ΕΚ, δημιουργεί, και δεν επιλύει, προβλήματα.
Και τούτο διότι:
Εισάγει μία ακόμη φάση έγκρισης, σε κυβερνητικό επίπεδο, προσθέτοντας γραφειοκρατία, με ό,τι  αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
Καθιστά έτσι τα Περιφερειακά Συμβούλια, από κυρίαρχα όργανα, διαμεσολαβητικούς – διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, με την κεντρική εξουσία να έχει τον τελευταίο λόγο έναντι των Περιφερειών.
Υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, έναντι της κεντρικής εξουσίας, σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο οποίο, και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ.
Σε ό,τι δε αφορά το τυπικό πρόβλημα, η προτεινόμενη τροπολογία έρχεται ως επείγουσα ενώ δεν έχει ζητηθεί από κάποιον αιρετό φορέα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΔΣΑ των Περιφερειών.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει δρομολογήσει εδώ και ένα χρόνο μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζοντας τις βάσεις για ένα οικονομικά και οικολογικά δίκαιο και βιώσιμο, αποκεντρωμένο και με δημόσιο χαρακτήρα μοντέλο. Ένα μοντέλο πλήρως εναρμονισμένο στις επιταγές της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας. Επιταγές που αποτυπώνονται στη δεύτερη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΣΔΑ, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, τη Διαλογή στην Πηγή, στην κομποστοποίηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι η προωθούμενη τροπολογία σχετικά με τα ΠΕΣΔΑ δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη- αντιθέτως μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες δυσχέρειες, περιπλέκοντας διαδικασίες και περιθωριοποιώντας το ρόλο της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως εκ τούτου, η τροπολογία αυτή πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, διαφυλάσσοντας την αυτοτέλεια της λειτουργίας των Περιφερειών σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που άπτεται της καθημερινότητας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου