Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Πληγή για τη Δυτική Ελλάδα η.... λαθροϋλοτομία


Το σοβαρό πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας έθεσε με προ ημερών αναφορά της προς τον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κ.  Διονύση Παναγιωτόπουλο, η Οικολογική Δυτική Ελλάδα.
Η παράταξη προχώρησε στην παραπάνω κίνηση μετά από αυξανόμενες αναφορές κατοίκων του πολύτιμου αυτού και μεγαλύτερου «επώνυμου» δάσους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας ότι παρατηρούνται και πάλι παράνομες υλοτομίες εις βάρος αυξανόμενου αριθμού ατόμων, πολλές φορές αιωνόβιων, του βασικού και εμβληματικού είδους του δάσους αυτού, της ήμερης βελανιδιάς.
Το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν είναι νέο, επιτείνεται όμως από την στροφή προς τη χρήση δασικού ξύλου ως καύσιμου θέρμανσης για τα σπίτια.
Προτείναμε, και το κάνουμε και δημόσια,  την εξέταση μέτρων όπως η αύξηση των περιπολιών ιδίως στις βασικές προσβάσεις προς τα ομαλά και πεδινότερα κομμάτια του δάσους και η τακτική συνάντηση (ανά δίμηνο τουλάχιστον) των συναρμοδίων δασαρχών για συνεννόηση και σχεδιασμό κοινών ενεργειών.
Η διαβούλευση με τον πληθυσμό των χωριών του δάσους θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία ομάδων εθελοντικής επαγρύπνησης και φύλαξης.
Επιπλέον, σημειώνουμε ότι η υπάρχουσα για το δρυοδάσος αυτό διαχειριστική μελέτη και έχει εκπνεύσει ως προς το διάστημα ισχύος της και δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς. Μια νέα, καλύτερης ποιότητας και με βούληση αξιοποίησης διαχειριστική μελέτη είναι αναγκαία και είναι σκόπιμο να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για να καταρτισθεί.
Το δρυοδάσος Ξηρομέρου είναι το μεγαλύτερο επώνυμο δάσος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με έκταση περίπου 150.000 στρέμματα. Καταλαμβάνει μια ευρεία λοφώδη περιοχή που ορίζεται  από τις νότιες πλευρές των Ακαρνανικών ορέων , τη λίμνη του Οζερού, τον ποταμό Αχελώο και τις ακτές του Ιονίου πελάγους.
Χαρακτηριστικό και κυρίαρχο είδος του οικοσυστήματός του είναι η λεγόμενη ήμερη βελανιδιά (Quercus ithaburensis Decaisne), ενώ η ποικιλότητα των οικοτύπων του περιλαμβάνει θαμνώνες αείφυλλων, βραχώδεις σχηματισμούς, λιβάδια, καλλιεργούμενες εκτάσεις. Επί αιώνες απέδιδε σοβαρό εισόδημα στους πληθυσμούς των χωριών του από τη συλλογή και πώληση του βελανιδοκάρπου. Η παράταξή μας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της σταδιακής ανάκαμψης της παραγωγικής αυτής δραστηριότητας.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας
 

Επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου