Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Κόβουν και άλλο συντάξεις και εφάπαξ ! Στο τέλος τι θα μείνει;

Περικοπές συντάξεων και εφάπαξ, συνολικού ύψους 1,268 δισ. ευρώ, προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 μαζί με τις παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού και σε συνέχεια του «μπλόκου» στη συνταξιοδότηση πριν από τα 67 και τα 62 (με υποχρεωτικά 40 χρόνια ασφάλισης για πλήρη και λιγότερα για μειωμένη).

Σύμφωνα με το προσχέδιο:
1. Οι ασφαλισμένοι θα χάσουν από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συνολικά 828,5 εκατ. ευρώ. καθώς προβλέπεται τα Ταμεία να εξοικονομήσουν 483,5 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο 258,1 εκατ. ευρώ και τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ 86,9 εκατ. ευρώ (προαναγγέλλονται μειώσεις μέσω της εφαρμογής «συντελεστή προσαρμογής» για τους δεκάδες χιλιάδες πρώην ασφαλισμένους που δεν έχουν λάβει εφάπαξ καθώς και για τους μελλοντικούς ).Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται τα έσοδα που θα εξοικονομηθούν και από όσα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί το καλοκαίρι (σταδιακή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογή αναλογικού υπολογισμού της σύνταξης από 1/1/2015, χορήγηση μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές έως τα 67).

2. Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να «καλύψουν», μέσω νέων περικοπών, το ταμειακό έλλειμμα των ασφαλιστικών φορέων που, παρά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 934 εκατ. ευρώ και να φτάσει στα 2,123 δισ. ευρώ.
Το ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ταμεία, ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ) θα έχει αρνητικό πρόσημο κατά 1,672 δισ. ευρώ (υψηλότερο κατά 704 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του 2015) και σε δημοσιονομική βάση θα είναι 1,515 δισ. ευρώ (υψηλότερο κατά 765 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του 2015).
Η νομοθέτηση των αλλαγών, λόγω του «επείγοντος» χαρακτήρα των αναγκαίων παρεμβάσεων θα γίνει εντός του 2015, αφού προηγηθεί ευρεία διαβούλευση και συζήτηση των προτεινόμενων παραμέτρων της μεταρρύθμισης, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη απαιτήσει να ανακληθούν και σειρά μέτρων που νομοθέτησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ όπως την επαναφορά της σύνταξης στους ανασφάλιστους του ΟΓΑ, την αύξηση του ορίου οφειλής για συμψηφισμό με τη σύνταξη κ.ά. (ν. 4325 και 4331). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου