Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Οι ανατροπές του νέου... μισθολογίου

Οι ανατροπές που φέρνει στο Δημόσιο το νέο μισθολόγιο

Αλλάζουν όλα στο μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Βερναρδάκη μιλώντας σε δημοσιογράφους ό 0000048B τι θα αποδεσμευτεί το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την διαμόρφωση των βασικών μισθών με βάση την κατάταξη σε 17-18 μισθολογικά κλιμάκια θέτοντας σε εφαρμογή την οδηγία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου δεν θα υπάρξουν απώλειες στις σημερινές αποδοχές των εργαζομένων.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου πρέπει να επιβληθεί μείωση του βασικού μισθού με στόχο να υπάρχουν οι ίδιες αμοιβές για εργαζόμενους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, θα διατηρηθούν οι υπερβάσεις στα ποσά ως «προσωπική δια 00001527 ορά».

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι με αυτήν την διαδικασία να ξεπαγώσει την μισθολογική στασιμότητα που έχει τεθεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων από το 2010 με στόχο να δοθούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις το 2016 οι οποίες θα κινηθούν στα 45 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπάλληλο.

Για όσους εργαζόμενους διαθέτουν προσωπικές διαφορές στις αμοιβές τους θα συνυπολογιστούν με το υπερβάλλον ποσό ενώ για το σύνολο των υπαλλήλων θα αποτελέσει μία μικρή ανάσα μέχρι το 2018 όπου αναμένεται να καταβληθεί η νέα μισθολογική ωρίμανση.

Για παράδειγμα με την επιβολή του παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων και της βαθμολογικής εξέλιξης ένας υπάλληλος μπορούσε να εξελιχθεί σε μισθολογικά κλιμάκια χωρίς όμως να μπορέσει να …κερδίσει βαθμό.

Συγκεκριμένα ένας υπάλληλος βαθμού Ε που ήταν στο τρίτο και τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο παρέμενε σταθερός σε αυτόν τον βαθμό αφού το πάγωμα της βαθμολογικής εξέλιξης έχει δημιουργήσει μία στασιμότητα για όλους τους υπαλλήλους. Με το νέο σύστημα της αποσύνδεσης των βαθμών από το μισθολόγιο, οι υπάλληλοι θα μπορούν να …βαδίζουν πάνω στην «σκάλα» των μισθολογικών κλιμακίων στον βαθμό που ξεπαγώσουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ισχύον καθεστώς για την απόδοση των βαθμών στους δημοσίους υπαλλήλους, προβλέπεται η διαδικασία των σκληρών εξετάσεων γραπτών και συνέντευξης προκειμένου να …περάσει στο επόμενο βαθμό ένα ποσοστό από τους υποψήφιους για βαθμολογική εξέλιξη.

Το βασικό κίνητρο είναι τα υψηλά επιδόματα για τις θέσεις ευθύνης που φτάνουν τα 950 ευρώ για την θέση του γενικού διευθυντή.

Το καθεστώς αυτό θα καταργηθεί και θα εισαχθεί νέο βαθμολόγιο από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το θέμα των ειδικών μισθολογίων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της κυβέρνησης με τους δανειστές μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα συναντηθούν με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το κρίσιμο θέμα του Νέου Μισθολογίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου