Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Εκλογές τον.... Σεπτέμβρη





Επιταχύνονται πλέον οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς φαίνεται ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, βρίσκεται πολύ κοντά.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πολιτικό τοπίο και να ξεκινήσουν οι μηχανές του νέου τριετούς προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, νέα μέτρα, αλλά και το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ.ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη και να ψηφιστεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. Έτσι ως πιθανότερη ημέρα ψήφισης της συμφωνίας είναι η Πέμπτη, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και μια μετατόπιση για μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση εκφράζεται αισιοδοξία για την κατάληξη των συζητήσεων, καθώς και ότι μετά την ψήφιση από τη Βουλή και την έγκριση από το Eurogroup, θα εκταμιευτεί η δόση στις 20 Αυγούστου.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται επί ποδός και περιμένουν κλήση από την κυβέρνηση για να διακόψουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ψηφοφορία.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε θα ανοίξει η Βουλή – αυτές τις ημέρες είναι κλειστή εν όψει της εορτής του Δεκαπενταύγουστου. Μια άλλη παραλλαγή του παραπάνω σχεδίου είναι να εγκριθεί την Παρασκευή από τους υπουργούς Οικονομικών η συμφωνία και να περάσει από την ελληνική Βουλή την άλλη Τρίτη.

Αν δεν υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός από την πλευρά των δανειστών ή δεν κολλήσει η διαπραγμάτευση σε κάποια από τα ακανθώδη θέματα, αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν εκλογές, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η καταψήφιση της νέας συμφωνίας από πλευράς των βουλευτών που έχουν αναφορές στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από βεβαία και ως εκ τούτου η προεδρική πλειοψηφία θα θεωρήσει πως η κυβέρνηση έχει χάσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο είναι πιθανόν να επισκεφτεί μετά την εκταμίευση της δόσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή συνεργασίας, πράγμα που για τυπικούς λόγους ενδέχεται να επιχειρήσει ο κ. Παυλόπουλος. Τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όσο και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, απέρριψαν για μια ακόμη φορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε συνεντεύξεις τους το Σαββατοκύριακο, στις εφημερίδες Real News και Kontranews, αντίστοιχα. Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι είναι «ξεκάθαρα αντίθετος» σε σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων από αυτήν τη Βουλή με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι χωρίς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο – αν υπάρξει συμφωνία – καθίσταται βέβαιο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν τα πράγματα πάνε βάσει των σημερινών δεδομένων και χρονοδιαγραμμάτων σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση, τότε δεν αποκλείεται η ημερομηνία των εκλογών να είναι ακόμη και η 13η Σεπτεμβρίου, ή, εναλλακτικά, η 20η , δηλαδή μια εβδομάδα μετά.

Οι κκ Παπάς, Σκουρλέτης και Φίλης σε συνεντεύξεις τους το Σαββατοκύριακο άφησαν να διαφανεί ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη ακόμα και για μια άμεση εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Παππάς σημείωσε πως: «Αν κάποιοι βουλευτές μας αποφασίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, το ρήγμα που προκλήθηκε στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή θα μετατραπεί νομοτελειακά σε κενό». Στον ίδιο τόνο ήταν και ο κ. Σκουρλέτης: «Οι απώλειες στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας αλλά και η ανάγκη να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση με βάση την πραγματικότητα της νέας συμφωνίας φέρνουν εκ των πραγμάτων το θέμα των εκλογών πιο κοντά».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ημερησία εξήγησε: «Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οι εκλογές αναδεικνύονται σε συνθήκη πολιτικής σταθεροποίησης που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου