Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος στην Άνω Χώρα – Ελατού - Κλεπά - Αράχωβα – Νεοχώρι - Περδικόβρυση

Την Κυριακή 2 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στην Άνω Χώρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος εόρτασε τα εκατό χρόνια από τα εγκαίνιά του. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της θείας Λειτουργίας ανέγνωσε ειδική αρχιερατική ευχή για την στερέωση του Ιερού Ναού, ενώ ο συνταξιούχος Δικαστικός και Αρεοπαγίτης κ. Πολύκαρπος Βούλγαρης, που εκτελεί και χρέη Ιεροψάλτου στην Ενορία, ανέγνωσε το εμπεριστατωμένο ιστορικό ανέγερσης του Ιερού Ναού, το οποίο και θα δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση».
Την 6η Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ελατού Ναυπακτίας, που έχει εφημέριο τον π. Νικόλαο Δημόπουλο, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό της Ναό. Η ημέρα της Μεταμορφώσεως είναι μια λαμπρή ημέρα για την Ελατού, αν και εφέτος οι απουσίες ήταν αρκετές και αισθητή η μείωση των Ελατιωτών που επέλεξαν να παραθερίσουν στο χωριό τους.
Το Σαββατοκύριακο 8-9 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης περιόδευσε χωριά της περιφέρειας Προσχίου και Κλεπαΐδος, τα οποία εξυπηρετούν τώρα τρεις Ιερείς της Μητροπόλεώς μας, ο Αρχιμ. Γαβριήλ Πλάκας, ο συνταξιούχος Πρωτοπρ. π. Νικόλαος Μασγάλας και ο π. Χρήστος Δανιάς, ενώ περιστασιακά βοηθούν και Ιερείς που κατάγονται από τα μέρη αυτά και παραθερίζουν ή είναι συνταξιούχοι.
Αφού τέλεσε τρισάγιο για τους κεκοιμημένους στο κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας, έπειτα στο Νεοχώρι ο Σεβασμιώτατος είχε συνάντηση και συζήτηση με τον π. Νικόλαο Μασγάλα και μετά επισκέφθηκε τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού. Εκεί είχε μια ευχάριστη έκπληξη, μια συνάντηση με ένα παλαιό κατηχητόπουλό του από το Αγρίνιο, που ξενιτεύθηκε και εργάσθηκε στην Αμερική, όπου τα τελευταία χρόνια πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια υγείας, κατά την οποία η ιατρική τέχνη, η πίστη του και η θεία Πρόνοια συμπλέχθηκαν σε ένα απίστευτο ψηφιδωτό, το οποίο διηγήθηκε ενώπιον του Μητροπολίτου και όλων των συγχωριανών του.
Στην Κλεπά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών και μίλησε για την προσευχή με την οποία υπερβαίνονται τα προβλήματα που ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν όσο ζούμε στον κόσμο της φθοράς και την θνητότητας και ευχήθηκε για τους εκκλησιασθέντες και για την στερέωση του χωριού, που ταλαιπωρήθηκε από τις κατολισθήσεις του χειμώνα. Τόν Σεβασμιώτατο αντιφώνησε ο θεολόγος κ. Κίμων Παπαχριστόπουλος ευχαριστώντας τον για την πνευματική, ηθική και υλική στήριξη στο χωριό και διακηρύσσοντας την προσήλωση των συγχωριανών του στην παράδοση και την αγάπη και τον σεβασμό τους στον Επίσκοπο. Μετά τον Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος άκουσε τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σωτήρη Ζωγανά και τους άλλους κατοίκους να του εκθέτουν το πρόβλημα των κατολισθήσεων και την ανάγκη λήψεως μέτρων που ακόμη δεν έχουν δρομολογηθή και επισκέφθηκε και πάλι την πλατεία και τις οικίες που είχαν πάθη ζημιές. Τέλος τέλεσε τρισάγιο στο κοιμητήριο του χωριού.
 
Την Κυριακή 9 Αυγούστου τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αράχωβας Ναυπακτίας, στον οποίο εφημερεύει ο Αρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκας. Ο Ιερός Ναός διακοσμημένος ιεροπρεπώς, η θεία Λειτουργία κατανυκτική η όλη ατμόσφαιρα παραδοσιακή. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, με αναφορά τον έκτο μακαρισμό του Χριστού, μίλησε για την καρδιά, την διάκριση καρδιάς, συναισθήματος και λογικής και την καθαρότητά της, που είναι προϋπόθεση για να δη ο πιστός τον Θεό, κατά τον λόγο του Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίσης για τον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη και την σχέση του με την Αράχωβα.
 
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο π. Γαβριήλ προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών αρχιερατείας του χάρισε ένα εγκόλπιο με την εικόνα του αγίου Παϊσίου, ενώ ο δικηγόρος και αναγνώστης κ. Γεώργιος Γαλανόπουλος του παρέδωσε την 50ή ασματική ακολουθία που συνέθεσε και την αφιέρωσε στην Παναγία την Αμπελακιώτισσα.
 
Μετά την Αράχωβα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε στην Περδικόβρυση τον συνταξιούχο Ιερέα π. Δημήτριο Κονταξή, ο οποίος αν και βρίσκεται σε ανάρρωση από εγχείρηση θα εξυπηρετήση και εφέτος την γενέτειρά του, και με τον οποίο είχε συζήτηση για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα.
 
Ας σημειωθή ότι σε κάθε χωριό που επισκέφθηκε ή λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για τον νεοφανή οικουμενικό άγιο της Εκκλησίας μας άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, για την πνευματική σχέση που είχε ο ίδιος μαζί του και για την ιδιαίτερη σχέση που είχε ο άγιος με την Ναύπακτο και την ορεινή Ναυπακτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου