Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Καζάνι που βράζει η Τουρκία


Κλιμακώνεται η ένταση στην Τουρκία μετά τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)  και των Κούρδων σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, αλλά και με τις δηλώσεις στη Βουλή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προς βουλευτίνα της αντιπολίτευσης.   
 
Σάλο προκάλεσαν τα σεξιστικά σχόλια του κ Αρίντς, ο οποίος απαίτησε από μια βουλευτίνα του HDP  που προσπάθησε να πάρει το λόγο στο κοινοβούλιο «ως γυναίκα, να σιωπήσει». Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην Άγκυρα με επίκεντρο «τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» που κήρυξε η κυβέρνηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ωστόσο, η στρατηγική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να επιτεθεί ταυτόχρονα εναντίον του ΙΚ και των Κούρδων οδηγεί τη χώρα σε έναν πόλεμο δύο μετώπων, σε μια επικίνδυνη κατάσταση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές που δηλώνουν ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον της χώρας. 
 
Μετά την επίθεση στην πόλη Σουρούτς, που κόστισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους, η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, αλλά και εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKΚ). Οι επιδρομές θα συνεχιστούν, καμία ανοχή στην τρομοκρατία δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος  ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και την διακοπή του ειρηνευτικού διαλόγου για την επίλυση του Κουρδικού που διεξαγόταν τα τελευταία χρόνια με τη μεσολάβηση του φιλοκουρδικού Κόμματος  της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
 
Η δήλωση του Ερντογάν  ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με «εκείνους που απειλούν την εθνική μας ενότητα», καθώς και ότι «από τους πολιτικούς που έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες θα πρέπει να τους αφαιρεθεί η βουλευτική ασυλία», πυροδοτεί έναν επικίνδυνο μηχανισμό, που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του HDP και στην περίπτωση διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών στον περιορισμό του ποσοστού του κάτω από το 10% , εκτιμούν αναλυτές στον τουρκικό τύπο.
 
Το HDP στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μπήκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποσπώντας  περίπου το 13% των ψήφων, στερώντας έτσι την αυτοδυναμία στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
 
Η κορύφωση της βίας έρχεται σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς το AKP, εδώ και δυο μήνες, προσπαθεί να βρει κυβερνητικό εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αφού στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
 
Πολιτικοί επιστήμονες σε ειδησεογραφικές πηγές  υπογραμμίζουν ότι με τη στάση του απέναντι στους Κούρδους, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν διαπράττει «πολιτικό χαρακίρι» και ότι «η χώρα, εξαιτίας του κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος». Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγω για «σχέδιο του Ερντογάν», το οποίο θα του επιτρέψει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αφού πρώτα καταφέρει να διαγράψει τα φιλοκουρδικά κόμματα. Οι τουρκικές αρχές ήδη προχώρησαν σε επιχειρήσεις μαζικών συλλήψεων, κυρίως Κούρδων, με την κατηγορία της διατήρησης σχέσεων με τρομοκρατικές οργανώσεις. Επίσης ξεκίνησαν και  την παρεμπόδιση μετάδοσης ορισμένων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, κυρίως κουρδικού περιεχομένου.
 
Από την άλλη ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους στα συριακά σύνορα, αλλά και η αναζωπύρωση της διαμάχης με τους Κούρδους του PKK οδηγούν την τουρκική λίρα σε νέα χαμηλά, ενώ παράλληλα προκαλεί και φόβους για την ασφάλεια των τουριστών στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Τουρισμού, οι τουρίστες από το εξωτερικό μειώθηκαν σε ποσοστό 2,25% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
 
Ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει απρόβλεπτη. Κανείς δεν  μπορεί να εκτιμήσει από ποιόν κινδυνεύει  η χώρα, από το Ισλαμικό Κράτος, το PKK ή την ίδια την τουρκική κυβέρνηση.
 
Άννα Παναγιωτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου