Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Reuters: Τα capital controls ίσως διαρκέσουν για μήνες

Reuters: Τα capital controls ίσως διαρκέσουν για μήνες

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τα capital controls για μήνες, μέχρις ότου έρθει «φρέσκο χρήμα» από την Ευρώπη, και μαζί με αυτό μια σαρωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όσο περισσότερο αργήσει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας, τόσο πιο κρίσιμη θα γίνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, καθώς το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων μετρητών στα 420 ευρώ «πνίγει» την οικονομία, αλλά και την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

«Οι τράπεζες βρίσκονται στην 'βαθιά κατάψυξη' αλλά η οικονομία γίνεται όλο και πιο αδύναμη», σχολίασε αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για σταθερή αύξηση των δανείων που δεν αποπληρώνονται.
Αυτή η 'κατάψυξη' θεωρείται απίθανο να λήξει σύντομα, παρά το ότι τα capital controls μπορεί να χαλαρώσουν κάπως.

«Σε τελική ανάλυση, μπορείς να άρεις τα capital controls μόνο όταν οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.

Από την πλευρά τους, έλληνες αξιωματούχοι θέλουν να εκταμιευτούν άμεσα πόροι για τις τράπεζες, καθώς η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο είναι δραματικά χειρότερη τώρα.

«Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, αν είναι έτοιμο ένα αρχικό ποσό για τις πρώτες ανάγκες των τραπεζών», είπε στο Reuters έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι γύρω στα 10 δις. ευρώ.

Ωστόσο, άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, θα προτιμούσαν το κόστος να το επωμιστούν είτε μεγαλοκαταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ή ομολογιούχοι.
Πηγή: Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου