Μέχρι τη Βουλή με τη μορφή ερώτησης, έφτασε το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" το οποίο έφερε τίτλο "Ο Λεονίντ, ο Αλέξης και ο Παναγιώτης". Το συγκεκριμένο άρθρο με την υπογραφή του Παύλου Παπαδόπουλου, κάνει λόγο για δάνειο που φέρεται να ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρωσία προκειμένου να γίνει η μετάβαση της χώρας σε εθνικό νόμισμα. Το σχέδιο για δάνειο 10 δισ. δολαρίων σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ήταν γνωστό στους Γιάνη Βαρουφάκη, Πάνο Καμμένο, Ιωάννη Δραγασάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη.


Τι αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ

"Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο κ. Τσίπρας σχεδίαζε από τις αρχές του 2014 να «ποντάρει» στη Μόσχα για να προετοιμάσει ένα στιβαρό και αξιόπιστο σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή. Οι κ.κ. Καμμένος, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Παππάς, Λαφαζάνης κ.ά. γνώριζαν τις βασικές πτυχές του πρωθυπουργικού σχεδιασμού. Ολοι εκτιμούσαν πως οι Γερμανοί, μόλις θα συνειδητοποιούσαν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να «σπάσει το γυαλί» της ευρωζώνης, θα υποτάσσονταν στο ελληνικό αίτημα για μια μεγάλη διαγραφή του χρέους. Και κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε και την Ευρώπη, όπως πίστευε. Ο Πρωθυπουργός πορεύθηκε με αυτή τη βεβαιότητα από πέρυσι και ως πριν από λίγες ημέρες. Γι' αυτό και απέρριψε πολλές προτάσεις συμφωνίας, πολύ πιο συμφέρουσες. Ήθελε το μέγιστο.

Όπως εμμέσως ομολόγησε στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός γνώριζε πως η εισαγωγή εθνικού νομίσματος δεν νοείται χωρίς το κράτος να διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Ζήτησε λοιπόν από τη Μόσχα ένα δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων που θα το αξιοποιούσε για να υποστηριχθεί η δραχμή. Εν τω μεταξύ το μοντέλο της απόσχισης της Σλοβακίας από την Τσεχοσλοβακία στις αρχές του 1993 και η εισαγωγή της σλοβακικής κορόνας είναι ένα από τα πρότυπα αλλαγής νομίσματος που μελέτησαν ορισμένοι τεχνοκράτες - εντός και εκτός του υπουργείου Οικονομικών. Η Μόσχα δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά άρχισε να συζητεί αορίστως για 5 δισ. δολάρια ως «προκαταβολή» για τον αγωγό South Stream. Αιτήματα για δάνεια σε δολάριο στάλθηκαν παράλληλα στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν υπέκυψε στον πειρασμό, αφού δεν θα είχαν κανένα όφελος αν συνέπρατταν σε ένα πλήγμα προς την ευρωζώνη. Μέσα στον «ενθουσιασμό του πρωτάρη», περίσσεψαν τα αστραφτερά χαμόγελα και ουδείς υποψιάστηκε τη σκληρότητα των διεθνών σχέσεων. Στο οπλοστάσιο των ελληνικών ευρεσιτεχνιών εξέχουσα θέση κατείχε και η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου. Οι τίτλοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της νέας δραχμής. Ίσως γι' αυτό η Γερμανία, η οποία παρακολουθούσε με αυξανόμενο θυμό την... παγκόσμια διπλωματία της Αθήνας, ουσιαστικά «κατάσχεσε» τους υδρογονάνθρακες του μέλλοντος με την αυτόματη διοχέτευσή τους στο νέο Ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας..."

Ερώτηση στη Βουλή για το δημοσίευμα
Στη Βουλή με ερώτηση στον Πρωθυπουργό έφερε η ΝΔ την αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Ρωσική Ομοσπονδία για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.

17 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο υπογράφοντα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ερωτούν τον Πρωθυπουργό εάν είναι αληθές το δημοσίευμα ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το συγκεκριμένο δάνειο για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σε δημοσίευμα της εγκρίτου εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (του κ. Παπαδόπουλου, στις 19/7/2015), δημοσιεύεται ως πληροφορία αίτημα της Ελληνικής κυβερνήσεως για δάνειο ύψους δέκα (10) δισ. δολαρίων από την Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Το δημοσίευμα παρουσιάζει ως εκδοχή ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε το αίτημα, αφήνοντάς σας χωρίς εναλλακτική, με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να υπογράψετε το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»

Την ερώτηση, εκτός του κ. Γεωργιάδη, υπογράφουν οι εξής βουλευτές της ΝΔ: Κώστας Τζαβάρας, Μάκης Βορίδης, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Στύλιος, Χρήστος Κέλλας, Φωτεινή Αραμπατζή, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Γεωργαντάς, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Κουκοδήμος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Σάββας Αναστασιάδης, Στέφανος Γκίκας, Μάριος Κόνσολας, Γιάννης Βρούτσης.

Με τις πληροφορίες από το tovima.gr