Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ψηφίσαμε "ΟΧΙ" για να τους κάνουμε να.... "ψάχνονται"

Ζητούν Ταμείο στο Λουξεμβούργο για μεταφορά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας


Ζητούν Ταμείο στο Λουξεμβούργο για μεταφορά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας
            
Τη μεταφορά πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund), όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του χρέους, προβλέπει το προσχέδιο του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, το κείμενο του Eurogroup ζητά, «να μεταφερθούν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, αξίας 50 δισ. ευρώ, σε ένα υφιστάμενο εξωτερικό και ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου, ώστε να ιδιωτικοποιηθεί στη συνέχεια και να μειώσει το χρέος. Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών».

Ερωτηθείς για την ιδέα ενός ταμείου στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι αυτή ήταν μία ιδέα που προήλθε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όχι από την Γερμανία.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθεί επί της αρχής κάτι τέτοιο και επισήμανε ότι πρέπει να δούμε ποιος θα έχει τον έλεγχο αυτού του Ταμείου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Ελλάδα από κάτι τέτοιο:
Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό στη διαχείριση του χρέους και να δούμε την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει αυτό το ταμείο. Ποιος θα ελέγχει αυτό το ταμείο, ποιος θα έχει την κυριότητα αυτού του ταμείου. Επί της αρχής δεν είναι κακή ιδέα αυτό το ταμείο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε απόψε μία λύση για αυτό το ταμείο.
Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι ένα τέτοιο ταμείο σημαίνει «ρευστοποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων της χώρας και αυτό δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο να αποκλείσουμε την Ελλάδα από ένα τέτοιο ταμείο» και συμπλήρωσε:
Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου