Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Έρχεται και.... Δεύτερο κύμα ανατιμήσεων λόγω ΦΠΑ

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πριν προλάβουν να ξεπεράσουν το σοκ των ανατιμήσεων ελέω ΦΠΑ σε μια ευρεία γκάμα τροφίμων, τα νοικοκυριά θα πρέπει να "κόψουν" κι άλλο από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται το Σεπτέμβριο και θα "χτυπήσει" φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.
Με βάση τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, απαλλαγή από το ΦΠΑ προβλέπεται, πλέον, ΜΟΝΟ για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια. Αντιθέτως υπάγονται εφεξής σε ΦΠΑ και μάλιστα 23%, οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες των φροντιστηρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και των κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα ούτως ή άλλως "αλμυρά" δίδακτρα για τα φροντιστήρια θα "φουσκώσουν" με 23 ποσοστιαίες μονάδες! Έτσι αν μια οικογένεια χρειάζεται 300 ευρώ το μήνα για τα δίδακτρα δύο παιδιών, πλέον θα χρειάζεται 369 ευρώ, δηλαδή περίπου 620 ευρώ παραπάνω για μια σχολική περίοδο!
Ποιο είναι το παράδοξο; Ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από ΦΠΑ! Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, απαλλάσσονται από το ΦΠΑ τα ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδονται από εκπαιδευτικούς κατ' οίκον και υποβοηθούν τους μαθητές στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους κατά την φοίτησή τους στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ποιο άλλο πεδίο της εκπαίδευσης απαλλάσσεται από ΦΠΑ;
  •     νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
  •     η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολική εκπαίδευση
  •     η πανεπιστημιακή εκπαίδευση
  •     η επαγγελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση ή επανακατάρτιση, ανεξάρτητα αν παρέχονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, με την επιφύλαξη της αναγνώρισης του φορέα εκπαίδευσης από αρμόδια αρχή
  •     οι αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές χορού, δραματικής τέχνης και κινηματογραφίας και οι μουσικές σχολές και τα ωδεία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου