Μυστήριο με απόδειξη σε χρέωση κάρτας στο Χίλτον Αθήνας που εμφάνισε και δραχμές
 

Μεταξύ 28 Ιουνίου και 4 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας, οι χρεώσεις στην πιστωτική κάρτα Visa ενός δημοσιογράφου του πρακτορείου Bloomberg εμφανίστηκαν και σε αντιστοιχία δραχμών. Το πρακτορείο παραθέτει μάλιστα και την απόδειξη στην αποκάλυψη που κάνει μέσα από το αποψινό του δημοσίευμα με το οποίο επιχειρεί να ερμηνεύσει το μυστηριώδες περιστατικό.

Το Bloomberg σημειώνει πως οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, ένα νόμισμα που μοιράζεται με 18 άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπενθυμίζει πως οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν δώσει στον πρωθυπουργό διορία μέχρι την Κυριακή για να επεξεργαστεί μια τελική συμφωνία με αντάλλαγμα περισσότερη χρηματοδότηση.

Η Citigroup και η Visa Inc., αρνήθηκαν όπως αναφέρει το Bloomberg να σχολιάσουν το περιστατικό ενώ εκπρόσωπος του ομίλου Hilton Worldwide Holdings Inc. είπε ότι το ξενοδοχείο πραγματοποίησε  τις χρεώσεις στον πελάτη σε ευρώ και όχι σε δραχμές.

Το ποσό που ήταν το ίδιο με αυτό που θα ήταν σε ευρώ, πράγμα που σημαίνει ισοτιμία με το ενιαίο νόμισμα - μια δυνατότητα που οι οικονομολόγοι θεωρούν εντελώς απίθανη.

Η προσπάθεια να γίνει κατανοητό το πώς έγινε η μετατροπή των χρημάτων φαίνεται να είναι δύσκολη καθώς αποτελεί μέρος μια σύνθετης διαδικασίας της λειτουργίας των πιστωτικών καρτών. Κάθε φορά που κάποιος καταναλωτής χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα, μεταφέρονται συγκεκριμένες πληροφορίες μεταξύ τεσσάρων μερών: του εμπόρου, της τράπεζας του εμπόρου, ενός δικτύου όπως αυτό των Visa και Mastercard Inc. και της τράπεζας του πελάτη.

Η τράπεζα του εμπόρου – η οποία ονομάζεται «αγοραστής» - εργάζεται άμεσα με το κατάστημα, το εστιατόριο ή το ξενοδοχείο προκειμένου να το βοηθήσει να κάνει αποδεκτές τις πιστωτικές κάρτες και επεξεργάζεται τις συναλλαγές για λογαριασμό τους, ανταλλάσσοντας το κεφάλαιο με την εκδότρια τράπεζα του καταναλωτή, μέσω ενός συγκεκριμένου δικτύου. Το Hilton αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του «αγοραστή».

Η απάντηση στη μυστηριώδη μετατροπή σε δραχμές ήταν γρήγορη. Μία ημέρα αφότου το Bloomberg ξεκίνησε την έρευνα για να διαπιστώσει τι συνέβη, η κατάσταση του λογαριασμού του δημοσιογράφου άλλαξε online και τώρα είναι όπως φαίνεται στην εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω.

Μυστήριο με απόδειξη σε χρέωση κάρτας στο Χίλτον Αθήνας που εμφάνισε και δραχμές