Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ..... ΣΟΚ

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΟΚ: Ο Έντι Ράμα διεκδικεί ελληνικά χωρικά ύδατα!

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ο οποίος ανακίνησε για μία ακόμη φορά το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των συνόρων, αμφισβητώντας τα ανοικτά.

Εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, στο θέμα της ΑΟΖ τότε αυτό θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια κάνοντας ειδική αναφορά στο «Οικόπεδο 5», είπε  ότι «έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή θα ξεκινήσουν, όταν επιλυθεί σε ποια χώρα ανήκει το κομμάτι αυτό της θάλασσας, που ανήκει, όπως νομίζω, στην Αλβανία».

Ο κ. Ράμα έχει, κατά καιρούς, κατηγορήσει την προηγούμενη αλβανική κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα ότι «πούλησε» το «οικοπέδο 5» στην Ελλάδα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η  Αλβανία εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει ένα «ύποπτο» παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Θυμίζουμε ότι ο Μπερίσα, πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα!

Στις αρχές Μαΐου, τα Τίρανα έστειλαν διάβημα στην Αθήνα, σε έντονο ύφος, ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο. Ουσιαστικά, η Αλβανία θέτει με προκλητικό τρόπο θέμα χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα. Οι διπλωματικές πηγές κάνουν ξεκάθαρα λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων.

Ο Ράμα τέλος, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην ελληνική κρίση, σημειώνοντας πως «ήταν αναμενόμενο πως θα επηρεάσει την αλβανική οικονομία, αλλά προς το παρόν δεν είχαμε τις συνέπειες που περιμέναμε». Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως έχει προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία, ενώ ο ίδιος δεν έχει στην «ατζέντα» του κάποια επίσκεψη στην Αθήνα εντός του τρέχοντος έτους.

Πηγή: anatropionline.gr/ |
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου