Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Πλησιάζουν "εξελίξεις" στη Ν.Δ.;

Καζάνι που (σιγο)βράζει η Ν.Δ. παρά την ανακωχή στο Πολιτικό Συμβούλιο

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. πέτυχε χθες να ευθυγραμμίσει τους υποστηρικτές της θέσης υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών, με την άποψη ότι το κόμμα δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν υπάρχει ολοκληρωμένο κείμενο. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να ακυρώσει την κριτική και να εξασφαλίσει ευχέρεια χειρισμών, μέχρις ότου υπάρξει (αν υπάρξει) τελικό κείμενο.

Στο επιτελείο του Προέδρου της Ν.Δ. εκφράζονται αμφιβολίες τόσο για την ικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία όσο και για τη δυνατότητά της να την περάσει από τη Βουλή, μόνον με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και σε αυτό τον καμβά εξυφαίνονται τα σενάρια περί νέας προσφυγής στις κάλπες ή ακόμη και ανατροπών στην υπάρχουσα Βουλή, μέσω της συγκρότησης μίας νέας κυβέρνησης εθνικού σκοπού/ Η φράση δε του κ. Σαμαρά, στο ΣΕΒ, ότι η ΝΔ θα είναι πρόθυμη να παράσχει συναίνεση εφόσον υπάρξει αλλαγή πολιτικής είναι ενδεικτική των διαφορετικών σεναρίων που εξετάζονται στη Συγγρού.

Ωστόσο, η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος, με πλέον ηχηρό ράπισμα την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και οι κινήσεις των κορυφαίων καταδεικνύουν ότι το καζάνι που σιγοκαίει μπορεί σύντομα να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο άπαντες αναμένουν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση ως εναρκτήριο λάκτισμα της εσωκομματικής μάχης. Η αναγγελθείσα ήδη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν αποκλείεται να αποτελέσει το πεδίο καταμέτρησης δυνάμεων τόσο για την ηγεσία όσο και για τους δελφίνους, που πάντως εξακολουθούν να μην βρίσκουν κοινό βηματισμό.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε χθες από τη Γερμανία, όπου είχε κύκλο επαφών με στελέχη της κεντροδεξιάς στη χώρα, και πλέον αναμένεται να εντείνει τον κύκλο επαφών της με βουλευτές του κόμματος. Η πρώην Υπουργός, που έχασε την κούρσα διαδοχής το 2009 από τον κ. Αντ. Σαμαρά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει για άλλη μία φορά τη γαλάζια ηγεσία, εφόσον όμως η πλειοψηφία των υπολοίπων στελεχών συμφωνήσουν σε αυτό. Εφόσον, δηλαδή, διασφαλίσει τη στήριξη ή ανοχή στελεχών όπως οι Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης καθώς και των βουλευτών της ομάδας της Αθηναϊκής Λέσχης τότε δεν αποκλείεται να δοκιμάσει εκ νέου. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν μοιάζει εφικτό ενώ κρίσιμη παράμετρο αποτελεί και η στάση που θα κρατήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κι αν θα διεκδικήσει την Προεδρία ή αν θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

Προς το παρόν, πάντως, ο πρώτος βουλευτής της Β' Αθήνας συνεχίζει κανονικά τον κύκλο επαφών του με στελέχη στην Περιφέρεια ενώ οικοδομεί και πολιτικές και οργανωτικές συμμαχίες με άλλα μέλη του κοινοβουλίου. Για πολλούς, πάντως, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να βγει μπροστά υπέρ της συμφωνίας αλλά και να κάνει λόγο για πιρουέτες του κόμματος τα τελευταία χρόνια, συνιστά δείγμα ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εκτιμά ότι οι εξελίξεις στο κόμμα είναι κοντά.

Ως προς τον κ. Μάκη Βορίδη, το σενάριο να «τρέξει» στην κούρσα της Ν.Δ. μοιάζει να αποδυναμώνεται, ωστόσο παραμένει ένα κεντρικό στέλεχος με επιρροή και διαύλους προς αρκετά στελέχη, και εκτός ηγετικής ομάδας ενώ στο «κάδρο» της επόμενης ημέρα εισήλθαν, εσχάτως, και δύο εκπρόσωποι ισχυρών οικογενειών της κεντροδεξιάς: η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παραμένει άγνωστο εάν θα αποφασίσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους και υπό ποιές προϋποθέσεις, ωστόσο είναι σαφές ότι οι περισσότεροι παίρνουν θέσεις προκειμένου να διασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό για την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου