Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ;....


 

 


«Όταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, κάποια στιγμή θα πάει στραβά».

Λέγεται, ότι μια κοινωνία βρίσκεται σε παρακμή όταν τα στελέχη που την διοικούν παραβιάζουν κανόνες και προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια για «παράξενες» επιλογές τους.

Η επιτροπή που είχε συσταθεί προκειμένου να γνωμοδοτήσει και να προτείνει στον δήμο όσον αφορά την επιλογή του αναδόχου για το έργο: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΗΜΜΑΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ», τελείωσε την αποστολή της καταθέτοντας την πρότασή της (κατά πλειοψηφία) στην οικονομική επιτροπή του Δήμου.

Η οικονομική επιτροπή με αστεία και αίολα επιχειρήματα επέλεξε την άποψη της μειοψηφίας. Οριακά νόμιμο αλλά όχι ηθικό ούτε πειστικό.

 Όταν για διάφορους λόγους η επιλογή σου γίνεται δυσχερής ή έχεις διλήμματα, προκειμένου να εξηγήσεις τεχνικά και νομικά θέματα, τότε καταφεύγεις σε έναν ειδικό εγνωσμένης κατάρτισης και ζητάς τη γνώμη του .

Είναι φανερό, ότι η επιλογή της άποψης της μειοψηφίας θέτει εκτός διαδικασίας τις τέσσερις από τις έξι εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Θέτει όμως εντός της ευθύνης- για πιθανή απένταξη του έργου- την οικονομική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο.

Προφανώς, οι εταιρίες αυτές που αποκλείστηκαν δεν θα μείνουν άπραγες. Αντιθέτως, θα προσφύγουν σε διοικητικά και ένδικα μέσα.

Συνήθως διακηρύσσουν τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια κλπ. Όταν όμως θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους, καταφεύγουν στη διαστρέβλωση και την απόκρυψη.

Στη συζήτηση στο LEPANTO TV στις 25-02-15, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής είπε   ότι τα τέσσερα μέλη της επιτροπής ήταν τρία, γιατί το τέταρτο μέλος δεν ήταν μηχανικός. Οι τρεις της μειοψηφίας ήταν υπάλληλοι του δήμου και μηχανικοί, άρα δεν υπήρξε πλειοψηφία, αλλά ισοψηφία τρία προς τρία. Επιπλέον, τόνισε ότι οι υπάλληλοι του Δήμου είναι πιο υπεύθυνοι γιατί είναι φοβισμένοι, καθόσον πάνω τους «κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του νόμου». Εκτέθηκε ο εν λόγω εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, γιατί παραβίασε βασικές αρχές και επικαλέστηκε παράξενες αντιλήψεις που χρήζουν διερεύνησης.

Δηλαδή, τον ελεύθερο επαγγελματία δεν τον αγγίζει ο νόμος;

o    Παραβίασε την αρχή της μυστικότητας της ψήφου των μελών της επιτροπής.

o    Αμφισβήτησε την ισχύ της ψήφου θεσμοθετημένου μέλους της επιτροπής.

o    Απαξίωσε την ισχύ της ψήφου των θεσμοθετημένων μελών της επιτροπής μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο Δημοτικό συμβούλιο της 26-02-15, στη συζήτηση για το αναφερόμενο έργο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να επιτρέψει να μιλήσουν όποια μέλη της επιτροπής επιθυμούσαν, προκειμένου να λάβουν γνώση οι σύμβουλοι για τεχνικούς, νομικούς όρους και περιορισμούς. Για την άρνηση αυτή επικαλέστηκε τη μυστικότητα της ψήφου των μελών της επιτροπής.             

                Καμιά φορά η άρνηση είναι προσχηματική για να μην ακουστούν κάποιες φωνές διαφορετικές.  Η μυστικότητα, λοιπόν, που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου είχε παραβιαστεί κατά παράξενο τρόπο από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής το προηγούμενο βράδυ στο LEPANTO TV. Η αγωνία του λοιπόν δεν ήταν μήπως παραβιαστεί η μυστικότητα. Άλλη ήταν…

                Υπάρχει ένα συμπαθές και ευμεγέθη πτηνό, η στρουθοκάμηλος. Αυτό το πτηνό όταν θέλει να κρυφτεί, χώνει το κεφάλι του στο χώμα κι ενώ αυτό δεν βλέπει έχει την αίσθηση ότι ούτε οι άλλοι το βλέπουν.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Μακκός Τάσος
                                      Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε

                      Μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμού

                       Εκπρόσωπος  Πανελλήνιας Ένωσης

                     Συνδέσμου Εργολάβων Δημοσίων Έργων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου