Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Κινδυνεύουν το «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι παιδικοί σταθμοί των δήμων

                   
Δραματική έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης να κινηθούν άμεσα και αποτελεσματικά ώστε «να μη χαθεί άλλο ούτε μια μέρα» για τη στήριξη της συνέχισης λειτουργίας ευαίσθητων και κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων και δομών, όπως μεταξύ αυτών είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» και η «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», απευθύνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Ο κ.Δανιηλίδης έθεσε συνολικά την ατζέντα των κοινωνικοπρονοιακών προγραμμάτων στη συνεδρίαση της Επιτροπής της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, κατά την οποία εξετάστηκαν λεπτομερώς όλες οι εξελίξεις που αναφέρονται στα φλέγοντα θέμα. Αποφασίστηκε, δε, να αναπτυχθούν συντονισμένες και εντατικές δράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την έγκαιρη εξασφάλιση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν να συνεχισθούν τα προγράμματα χωρίς προβλήματα και αποκλεισμούς, και να ζητηθεί άμεση συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Ο χρόνος κυλά βασανιστικά για τα προγράμματα και τις δομές, διατηρώντας
έτσι ένα επικίνδυνο θολό τοπίο ως προς τη βιωσιμότητά τους και τη συνέχιση της προσφοράς τους στην κοινωνία, και ιδιαίτερα για τις ευπαθέστερες λόγω κρίσης κοινωνικές ομάδες. Πρέπει οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και οι υπουργοί να αναλογισθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να περάσουν από την πλήρη αδράνεια στην πλήρη και απόλυτη αποτελεσματικότητα με δράσεις, αποφάσεις και σχεδιασμούς», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Παιδικοί Σταθμοί-ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ
Όπως τονίζει, το κρίσιμο πρόγραμμα της «Εναρμόνισης», που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς ακόμη δεν έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για τη συνέχιση της επαρκούς και αναγκαίας χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Αντίθετα, τα ποσά που ανακοινώθηκαν επίσημα, διατηρούν τη χρηματοδότηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε βαθμό που να αποκλείονται από τη νέα περίοδο 2015-2016 περισσότερα από 40.000 παιδιά και χιλιάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν με απώλεια της εργασίας τους.
«Η περσινή εμπειρία πρέπει να διδάξει στους πάντες ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες και πιεστικές, και ότι με αυτές κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να παίξει. Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν για την εξασφάλιση τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, και κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη θέση του», υπογραμμίζει ο Σ.Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την πιστοποποίηση των δομών.

«Βοήθεια στο Σπίτι»
Ιδιαίτερη αναφορά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κάνει στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 100.000 ανήμπορους και κατάκοιτους συνανθρώπους μας, απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους, και βρίσκεται στο μεταίχμιο της μετάβασης σε νέο περιβάλλον.
«Το νομικό πλαίσιο της μονιμοποίησης του προγράμματος ως Υπηρεσία στο Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελούσε διεκδίκηση αγώνων πολλών χρόνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και η εξέλιξή του το 2014 μας ικανοποιεί. Υπάρχει, όμως, ο ορατός κίνδυνος να υποβαθμιστεί και να απαξιωθεί με τραγικές συνέπειες στην κοινωνία. Το πρόγραμμα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, στηριζόμενο στην προσφορά ικανών και άξιων στελεχών με εμπειρία χρόνων», δηλώνει ο Σ.Δανιηλίδης επισημαίνοντας την «κατάσταση πολέμου» με τον χρόνο.
«Μέσα στο 2015 χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την προετοιμασία της νέας μορφής οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος. Είναι αδήριτη η ανάγκη να μην χαθεί πλέον ούτε μια μέρα. Άμεσα, και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες δεκάδες πράξεις, ώστε οι εκατοντάδες δομές έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπεται από το νόμο του 2014, να είναι έτοιμες και όλοι οι δήμοι να μπορούν απρόσκοπτα να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη συνέχιση του προγράμματος με τη νέα του μορφή. Διαφορετικά τα αποτελέσματα της οποιασδήποτε αδράνειας θα είναι τραγικά για όλους, και για τους 100.000 και πλέον ανήμπορους συνανθρώπους μας που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες, και για χιλιάδες εργαζόμενους που θα χάσουν την εργασία τους», καταλήγει. Τέλος, υποστηρίζει την ανάγκη άμεσης συνάντησης και κοινής σύσκεψης της Επιτροπής της ΚΕΔΕ με τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις και να γίνουν πράξη όλα όσα πρέπει για τη μετάβαση στη νέα μορφή του προγράμματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου