Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Ξηρό» αμερικάνικο χαστούκι στη κυβέρνηση



Μετά το «Ξηρό» αμερικάνικο χαστούκι η κυβέρνηση ψάχνει ρωσική... βοήθεια
 
Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 
 
Προσπάθεια να ισορροπήσει τις εντυπώσεις μετά το αμερικανικό χαστούκι που δέχτηκε χθες με αφορμή την  αντιμετώπιση του Σάββα Ξηρού θα κάνει σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιώντας ως αντίβαρο την επίσκεψη του στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, προέδρου της Gazprom στην Αθήνα για ενεργειακά θέματα. 
 
Το κυβερνητικό επιτελείο αιφνιδιάστηκε από την σφοδρότητα της επίθεσης του Αμερικανού Πρέσβη κ. Πιρς αντιλαμβανόμενο ότι ο διπλωμάτης μίλησε εξ ονόματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ μεταφέροντας ουσιαστικά ένα εντονότατο μήνυμα δυσαρέσκειας για την στάση της κυβέρνησης Τσίπρας απέναντι σε θέματα τρομοκρατίας. Το επόμενο μήνυμα αναμένεται να αφορά την καθυστέρηση στην πρόκληση του Λευκού Οίκου προς τον Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα. 
 
Τα μηνύματα είχαν σταλεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, -ίδιος ο Κέρι τηλεφώνησε στον Τσίπρα- όμως το Μαξίμου τα είχε αγνοήσει ή στην καλύτερη περίπτωση υποτιμήσει. Κάτι που φάνηκε και από την μεταστροφή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και από τις δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων. Να σημειωθεί δε ότι είναι η πρώτη φορά που αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα μιλάει με τόση σκληρότητα για την στάση ελληνικής κυβέρνησης οδηγώντας σε πολύ κακό επίπεδο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 
 
Τα πρώτα σύννεφα άλλωστε είχαν μαζευτεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Πούτιν στην Ρωσία διαμηνύοντας στην Ουάσιγκτον ότι κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής  αναφερόμενος στην πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί στον ενεργειακό τομέα με την Μόσχα. 
 
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικό σχολιάζοντας την αντίδραση του Αμερικανού Πρέσβη περιγράφοντας απλώς τον νόμο και υποστηρίζοντας ότι δεν ψηφίστηκε καμία φωτογραφική διάταξη για τον Ξηρό. 
 
Εν πάσει περιπτώσει η ζημιά έγινε, ο νόμος έχει ψηφιστεί και τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει αντίβαρα με την επίσκεψη του Μίλερ στην Αθήνα. 
 
Είναι άγνωστο και το Μαξίμου εμφανίζεται επιφυλακτικό στο να εκτιμήσει τι θα αποφέρει η σημερινή επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας. Θα υπογραφεί κάποια συμφωνία για τον ελληνικό αγωγό όπως εκτιμούσαν πριν από το Πάσχα ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ή όχι; 
 
Το θέμα των προκαταβολών βεβαίως δεν το θίγει κανείς μετά την διάψευση της Μόσχας για το εάν θα δοθούν 5 δις ευρώ για την χρηματοδότηση του αγωγού. 
 
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου νιώθει πλέον ασφυκτικές πιέσεις από πολλές πλευρές, ενώ ήδη και η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αναρωτιέται εάν υπάρχει σαφές σχέδιο τόσο για θέματα οικονομικής και εσωτερικής πολιτικής όσο και για θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου