Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ήρθαν οι..... πελαργοί

epi-kalyvia-pelargoi1Μερικές φορές ο πελαργός, ενώ έχει εγκατασταθεί σε μία φωλιά, ύστερα από λίγες μέρες εξαφανίζεται, αναφέρει το kalyvia.gr

 
Αυτό εξηγείται αν δεχτούμε ότι ναι μεν τον ελκύει η νέα φωλιά, αλλά υπερισχύει η ροπή να μείνει πιστός στη δική του φωλιά και γι” αυτό πάει τελικά στη δική του. Σπάνια όμως μια φωλιά κατοικείται πολλά χρόνια συνέχεια από τα ίδια πουλιά. Συνήθως αλλάζουν φωλιά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
 
Οι πελαργοί που δεν είναι ακόμα ώριμοι, δεν δείχνουν μεγάλη επιθυμία να γυρίσουν στον τόπο που γεννήθηκαν, άλλα γυρνούν εδώ και κει, κι αν κάποτε εγκατασταθούν σε μια φωλιά διώχνονται εύκολα από τούς πιο ώριμους. Τότε πολλές φορές παραμένουν στη «γειτονιά» ή χτίζουν μια καινούργια ψευτοφωλιά.
epi-kalyvia-pelargoi2
 
Χθες το μεσημέρι όμως  φτερούγιζαν στον ουρανό και πάνω από τον τρούλο της εκκλησίας των Καλυβίων, όχι μόνο ένας αλλά τρείς πελαργοί.
 
Μετά από αρκετή παρατήρηση καταλάβαμε ότι, δυο αρσενικοί πελαργοί ¨κονταροκτυπιόντουσαν¨για τα όμορφα… φτερά μιας πελαργίνας!
 
Όσοι αρσενικοί πελαργοί φτάνουν αργότερα στις περιοχές που φωλιάζουν, αρχίζουν καβγάδες και μάχες, πολλές φορές αιματηρές, με κείνους που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή. Οι πελαργοί που φτάνουν αργότερα, συνήθως είναι εκείνοι που για πρώτη φορά αισθάνονται ώριμοι και συχνά μένουν χωρίς σύντροφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια κατοικημένη φωλιά προσελκύει τους πελαργούς που φτάνουν αργότερα ή άλλους που περνούν από κοντά, έστω και αν υπάρχουν άλλες φωλιές ακατοίκητες. Σκληρές μάχες γίνονται συχνά και με τους πελαργούς από τις γειτονικές φωλιές ή όταν κάποιος από αυτούς, κατά λάθος, ¨προσγειωθεί¨ σε ξένη φωλιά. Στις μάχες που γίνονται παίρνουν μέρος και τα θηλυκά. Σ” αυτές υπερισχύουν πάντοτε όχι τα δυνατότερα, αλλά τα πιο ανθεκτικά πουλιά.
 
Ο πελαργός όταν οργίζεται ή στην αναπαραγωγική περίοδο εκδηλώνει τη διέγερση του με ένα περίεργο τρόπο. Αναδιπλώνει πολλές φορές το μακρύ λαιμό του προς τα πίσω, ώσπου το κεφάλι να αγγίξει τη ράχη του και κατόπιν το ξαναφέρνει προς τα εμπρός και κάτω, κάνοντας συγχρόνως ένα γοργό κροτάλισμα.
epi-kalyvia-pelargoi3
 
Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, εκτός από τα ζευγάρια των πελαργών, γυρίζουν εδώ και εκεί και αζευγάρωτοι πελαργοί, που σε μερικές περιοχές πηγαίνουν κοπαδιαστά σε ομάδες έως 30 άτομα. Αυτοί είναι ανώριμα άτομα, αλλά και «εργένηδες», που για διάφορους λόγους δεν κλωσούν.
 
Τελικά, ο πιό δυνατός και αποφασισμένος πελαργός κέρδισε την ¨σκληρή¨ μάχη και έτρεψε σε φυγή τον επίδοξο ανταγωνιστή του…
 
Τώρα πλέον μαζί με το νέο ταίρι του, μια όμορφη ψιλόλιγνη πελαργίνα, ζουν τον έρωτά τους και σύντομα απ΄ότι μαθαίνουμε θα αποκτήσουν πολλούς απογόνους!
 
Πηγή: ornithologiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου