Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πονοκέφαλος στο... Μέγαρο Μαξίμου

Οι δημοσκοπήσεις έφεραν… πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι δύο δημοσκοπήσεις της Κυριακής, δεν έφεραν μόνον χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου. Έφεραν και προβληματισμό.  
 
Τα χαμόγελα τα έφερε η διαφορά που καταγράφεται από τη ΝΔ, που κυμαίνεται από 13 και ξεπερνάει τις 15 μονάδες, διευρύνοντας την «απόσταση» που είχε καταγραφεί στις εκλογές του Ιανουαρίου.  
 
Τον προβληματισμό, τον φέρνουν τα υπόλοιπα στοιχεία. Για παράδειγμα, στην έρευνα της Κάπα research, το αίσθημα ελπίδας προς την κυβέρνηση μειώνεται (43,3% τον Απρίλιο, ενώ ήταν 62,5% τον Φεβρουάριο). Η ανησυχία αυξάνεται στο 52,9% ενώ ήταν 34% τον Φεβρουάριο. Και το κυριότερο, ο θυμός εκτινάσσεται στο 32,6% από το 2,7% τον Φεβρουάριο. Ταυτοχρόνως 7 στους δέκα πολίτες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. 
 
Στην έρευνα της Alco, η πλειοψηφία των πολιτών (51%) δηλώνει ότι δεν θέλει δημοψήφισμα ή εκλογές ενώ ο γενικός δείκτης ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση, περιορίζεται στο 39% και το 52% των πολιτών αποτιμά αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι πολίτες διαφωνούν με συντριπτικά ποσοστά που αγγίζουν το 77- 79% για την ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την πολιτική στο μεταναστευτικό.  
 
Τα στοιχεία που δείχνουν φθορά της κυβέρνησης, προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως αυτό που καταδεικνύει την εκτίναξη του θυμού. Πρόκειται για ποσοστό που εκτιμάται ότι δύσκολα θα επανέλθει στα σχεδόν μηδενικά νούμερα που καταγράφονταν τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Τσίπρα. 
 
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Πρωθυπουργού που βλέπουν την καθολική σχεδόν διαφωνία με την αποφυλάκιση Ξηρού, σκέφτονται ότι επρόκειτο για θέμα που κακώς μπήκε τόσο νωρίς στην κυβερνητική ατζέντα. Ιδιαιτέρως αναλογιζόμενοι και την πολιτική ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Μια ζημιά που- όπως λένε, δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς δεν είχε εκτιμηθεί η ένταση της αντίδρασης της Ουάσιγκτον.  
 
Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχουν δίκιο. Ωστόσο φαίνεται ότι η μεταφορά μεταναστών στο κέντρο της πόλης από το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας αλλά και από τη Γαύδο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίδρασης των πολιτών. 
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον συζητιέται ότι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν την αποδοχή των πολιτών και να είναι κινήσεις που απασχολούν την ευρεία πλειοψηφία. Άλλως υπάρχει κίνδυνος οι ενδεχόμενες αντιδράσεις να αθροιστούν σε αυτές που έχουν ήδη καταγραφεί και να επιταχύνουν τη φθορά της κυβέρνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου