Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας έκανε προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας αλλά και μεγάλες παραχωρήσεις

(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Με κριτική διάθεση αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
«Τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας και έκανε δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα, χωρίς δυστυχώς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη:
Η Ανγκελα Μέρκελ για μια ακόμη φορά παρέπεμψε στους θεσμούς (δηλαδή την τρόικα) και τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20.2 και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας «δεν επανέλαβε - και ευτυχώς - την βαθιά επικίνδυνη θέση της επιστολής του της 15.3 προς την κα Μέρκελ πως αν βρεθεί σε δίλημμα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή να εκπληρωθούν υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα κάνει το πρώτο».
Οπως αναφέρει μάλιστα η Χ. Τρικούπη «βεβαίως προηγούνται πάντα οι μισθοί, οι συντάξεις και η λειτουργία του κράτους , αν βρεθείς όμως σε τέτοιο τραγικό δίλημμα το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπορείς να πληρώσεις ούτε μισθούς, ούτε συντάξεις».

Ο Τσίπρας παραδέχθηκε ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή
Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ιδιαιτέρως ότι «για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία - γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεωκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία - και ζήτησε αλλαγή μίγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου».
Οπως επισημαίνει μάλιστα «αν αυτό δεν ήταν μια επικοινωνιακή υπεκφυγή για χρήση μόνο στο Βερολίνο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια της σχετικής συζήτησης στην ελληνική Βουλή ενώπιον των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Το ΠΑΣΟΚ επικρίνει τον κ. Τσίπρα για την δήλωσή του στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ότι το ζήτημα δεν είναι υλικό αλλά ηθικό.
«Αποδέχθηκε έτσι τη βασική θέση της γερμανικής πλευράς που συνεχώς αναγνωρίζει την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας αλλά θεωρεί κλειστό το νομικό δηλαδή υλικό θέμα των επανορθώσεων και του δανείου». Μάλιστα υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός «ακύρωσε επίσης τη κοινοβουλευτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημόσιο στην Ελλάδα». Διερωτάται δε «τί αναμένουμε τώρα από την Ολομέλεια του ΝΣΚ, γνώμη επί του ιστορικού και ηθικού ζητήματος;»
Τέλος η Χ. Τρικούπη δέχεται ως ορθή την κίνηση του Ελληνα Πρωθυπουργού να θέσει ζήτημα δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Ζίμενς, τον εγκαλεί όμως ότι παρέλειψε να θυμίσει «τον κάκιστο και ένοχο ρόλο και άλλων γερμανικών εταιριών σε υποθέσεις διαφθοράς».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου