Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ομιλία του Δ. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή....



Η Ομιλία του βουλευτή Αιτωλ/νίας  Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».

 
Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις:

Πρώτον, την κοινωνική προστασία στους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας και δεύτερον, την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Ταυτόχρονα συμπαρασύρει μαζί του 8 τροπολογίες που αφορούν σημαντικά ζητήματα.

Πολλά από αυτά τα ζητήματα - κατά τη γνώμη μου - ΔΕΝ θα έπρεπε να έρχονται με αυτή τη μορφή. Δυστυχώς όμως έρχονται ως τροπολογίες εξαιτίας της ολιγωρίας της Κυβέρνησης. καθώς και της στάσης που κράτησε ως Αντιπολίτευση.

Και αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν γίνεται τη στιγμή που κατατίθεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να περνούν με τροπολογία σχετικές ρυθμίσεις μόνο και μόνο για να προλάβουν τις ημερομηνίες. Τρέχει δηλαδή η Κυβέρνηση πίσω από τον χρόνο που χωρίς περίσκεψη σκόρπισε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν χρειαζόταν να έχουμε ακόμη ανοιχτό το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτά έπρεπε να τα είχαμε λύσει από τον Οκτώβριο, πέντε μήνες πριν.

Αλλά τότε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ σκέπτονταν πως θα πάρουν την εξουσία και όχι πως θα βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αν μέλημα της Κυβέρνησης ήταν να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ για ένα νομοσχέδιο πολύ μικρότερο σε εύρος ρυθμίσεων και πεδίο αναφοράς τόσο σε σχέση με τη Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη, όσο και σε σχέση με το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα.

Ούτε επίσης, θα παρακολουθούσαμε την Κυβέρνηση να εφευρίσκει νέους όρους για να αντικαταστήσει παλιούς που η ίδια ενοχοποίησε.

Δεν θα μετονόμαζαν το Μνημόνιο σε Διευθέτηση, την Τρόικα σε «Τρεις Θεσμούς» και μετά σε Athens και Brussels Group.  

Δεν θα αποκλειόταν η Βουλή από την ψήφιση της παράτασης του Μνημονίου.

Δεν θα ήμασταν εγκλωβισμένοι σ’ αυτό  τον κίνδυνο.

Γιατί θα είχαμε ως ΛΥΣΗ την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Αντί αυτών, σήμερα φλερτάρουμε με το 3ο Μνημόνιο.

Δεν θα βλέπαμε την Κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει με ψέματα ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα και τις προεκλογικές υποσχέσεις.


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

          Φέρνει η Κυβέρνηση τροπολογία σχετικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

          Εννοείται ότι χρειάζεται να αρχίσει ένας θεσμικός κοινωνικός διάλογος για το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εννοείται ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

          Αλλά με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση στέλνει αυτό το μήνυμα;

          Με μια τροπολογία που κατατέθηκε μόλις χθες;

          Στο παρά πέντε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με τροπολογία και το ζήτημα για υποχρεωτική χρήση των αποθεματικών των Ταμείων.

Είναι δυνατόν ;

Θα δούμε να μεταφέρονται τα χρήματα από τα Ταμεία που πρέπει να πληρώσουν σε λίγο συντάξεις στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψει η Κυβέρνηση τα μεγάλα της ψέματα ;

Ανέφερα όλα τα παραπάνω γιατί αναρωτιέμαι αν τόσο σημαντικά ζητήματα μπορούν να έρχονται ως τροπολογίες.

Παρά ταύτα, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ψηφίζουμε επί της αρχής το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης διότι αφορά τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ωστόσο, αναφορικά με το κύριο σώμα του νομοσχεδίου.

Υπερψηφίζουμε μετά τις βελτιώσεις τα άρθρα 1,2,3,4 και 5. Κατώτερα μέτρα βέβαια από αυτά του Προγράμματος Θεσσαλονίκης, αλλά οποιαδήποτε βελτίωση που αφορά το κοινωνικό σύνολο και τις πραγματικές του ανάγκες είναι απαραίτητη.

Να σας θυμίσω εδώ ότι σήμερα πρώτον, υπάρχει Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε 650.000 φτωχές οικογένειες με εκπτώσεις έως 45% στο ρεύμα. Δηλαδή 2.000.000 Έλληνες πληρώνουν μειωμένο ρεύμα το οποίο και δεν κόβεται ποτέ.

Δεύτερον, πάνω από 8.000 πολύ φτωχά νοικοκυριά στη χώρα έχουν δωρεάν ρεύμα με αποφάσεις τοπικών επιτροπών των Δήμων και της ΔΕΗ. 

Τρίτον, υπάρχει έκπτωση 70% στο ρεύμα όλων των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως Εκκλησιαστικά συσσίτια, Δημοτικά συσσίτια, Κοινωνικά Παντοπωλεία.

          Τέταρτον, υπάρχει για 25.000 οικογένειες επιχορήγηση 60% στη σύνδεση Φυσικού Αερίου, με 15 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ. Και πολλές άλλες ακόμα ελαφρυντικές ρυθμίσεις για πολλούς συμπολίτες μας. Ρυθμίσεις που τις έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Υπερψηφίζουμε επίσης τα άρθρα 6 έως 15 που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Περιμένουμε να δούμε όμως ότι όποιο οικονομικό αποτέλεσμα προκύπτει χρησιμεύει για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Αυτό θα έχει ουσία και κοινωνικό αντίκτυπο.

Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την ίδρυση νέων γραμματειών και την επέκταση δημοσίων οφιτσίων.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Διαφωνώ κάθετα με τον θεσμό του εθελοντή συμβούλου και του ειδικού συνεργάτη υπουργού. Πελατειακής κουλτούρας θεσμοί χωρίς να συνοδεύονται από θεσμική στήριξη, κανόνες και κριτήρια.

Ως εκ τούτου καταψηφίζουμε τα άρθρα 16 έως 26.

Υπερψηφίζουμε το άρθρο 27 που αφορά την επαναφορά των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Εργασίας, πρόταση του ΠΑΣΟΚ στο νέο Υπουργό γιατί η εμπειρία έδειξε ότι ήταν μια στρέβλωση ο τομέας αυτός να ανήκει στο Υπουργείο Υγείας.

Υπερψηφίζουμε επίσης, το άρθρο 28 που αφορά τη συγχώνευση γραμματειών και τα άρθρα 29-32 για τη μεταφορά μαθητών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την παράταση του διαστήματος για τους σχολικούς φύλακες.

Ολοκληρώνοντας Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θα ήθελα να πω ότι δεν γίνεται σήμερα εδώ να ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθυστερεί την υλοποίηση προγραμμάτων εγκεκριμένης χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία 160.000 νέων θέσεων απασχόλησης.

Γι’αυτό μιλούσαμε τις προηγούμενες ημέρες για αναμόρφωση κοινωνικής πολιτικής. Για την εθνική στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη που το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί και είναι χρήσιμο και αναγκαίο να αξιοποιηθεί.

Τέλος, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο χαμός του νέου αυτού πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας, ώστε να πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την εξάλειψη του φαινομένου του εκφοβισμού σε κάθε του μορφή.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου