Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Δυο κλίμακες φορολογίας για εισόδημα από ενοίκιο αγροτικής γης

epi-agrotes2

Με συντελεστή 11% θα φορολογηθεί το εισόδημα που αποκτάται από την εκμίσθωση αγροτικών εκτάσεων σε περίπτωση που κυμαίνεται κάτω από 12.000 ευρώ ετησίως ενώ αν ξεπερνάει το όριο αυτό ο συντελεστής τριπλασιάζεται στο 33%.

Μάλιστα, εκμισθωτής θα κληθεί να πληρώσει το φόρο ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει εισπράξει τα μισθώματα.
 
Τα παραπάνω προκύπτουν από εγκύκλιο για τη φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.

Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το εισόδημα από ακίνητη περιουσία προκύπτει από:
α) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης γης ή ακινήτων συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, κατασκευών και κάθε είδους εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους.
β) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, καθώς και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που είναι στην επιφάνεια του εδάφους ή κάτω από αυτή, όπως τα ιχθυοτροφεία, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι πηγές και τα φρέατα.
γ) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης από την παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση κάθε είδους διαφημιστικών επιγραφών.
δ) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε ακίνητα.

To εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται εισόδημα από κεφάλαιο και, επομένως, φορολογείται:  
-Mε συντελεστή 11% αν είναι χαμηλότερο από 12.000 ευρώ
-Με συντελεστή 33% αν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ

Το εισόδημα φορολογείται ανεξάρτητα αν έχει εισπραχθεί ή όχι το μίσθωμα. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «το εισόδημα αυτό αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ.), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Να σημειωθεί επίσης ότι ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία ορίζεται και αυτό που αποκτά σε είδος ο εκμισθωτής. Σε αυτή την περίπτωση «το εισόδημα σε είδος αποτιμάται στην αγοραία αξία, όπως αυτή προκύπτει από κάθε πρόσφορο μέσο. Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου».
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου