Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Θα πληρώσουμε κανονικά τα χρέη προς το ΔΝΤ»,

«Θα πληρώσουμε κανονικά τα χρέη προς το ΔΝΤ», λέει ο Βαρουφάκης

Προτεραιότητα στην αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στο πρακτορείο Assοciated Press, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν τα χρέη προς το ΔΝΤ, ωστόσο για τα χρέη προς την ΕΚΤ είπε ότι τελούν υπό συζήτηση.
«Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά πρόκειται να δώσουμε προτεραιότητα. Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε».
Για τα χρέη προς την ΕΚΤ είπε πως ανήκουν σε άλλη κατηγορία. «Θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς», τόνισε.
Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον αποπληρωμών προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, και σχεδόν 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ το καλοκαίρι. Αλλά αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας και δυσκολεύεται με τις προγραμματισμένες αποπληρωμές του χρέους της, αναφέρει το πρακτορείο.
«Η Αθήνα σκοπεύει να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της για την αναδιάταξη του χρέους προκειμένου το τεράστιο χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που θα εργάζεται για τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Απρίλιο», είπε o υπουργός Οικονομικών.
«Η συμφωνία του Απριλίου αφορά σε μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι επιτακτική μας ανάγκη. Επιτακτική μας ανάγκη είναι η μεταρρύθμιση αυτής της χώρας», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Και κατέληξε: «Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία βασίζεται και επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε τη συνομιλία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάταξη του χρέους».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου