Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Οι πολυπαθείς Κλεπαίτες ζητούν από την Πολιτεία τα... αυτονόητα...




Μπορεί η Πολιτεία να κινητοποιήθηκε άμεσα για την διάσωση των κατοίκων της δ.κ. Κλεπά Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας από την καταστροφική μανία της φύσης με κατολισθήσεις που γκρέμισαν τρία σπίτια και κατέστησαν ακατοίκητα άλλα εξήντα, ωστόσο οι 80 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν τώρα και άλλα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης... αλλά και συντήρησης των ποιμνίων που είναι η κύρια απασχόλησής τους....
Σήμερα, σε συνάντηση που είχαμε με τον δυναμικό και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Συλλόγου Κλεπαιτών Αθήνας κ. Σωτήρη Ζωγανά, μας ανέλυσε τα προβλήματα επιβίωσης των κατοίκων και μας τόνισε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του χωριού και πως συντάσσουν έγγραφο με αιτήματα το οποίο θα το υποβάλουν προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ναυπακτίας....

Ο κ. Ζωγανάς μας είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων:
 
"Θέλουμε να επισημάνουμε το μεγάλο ενδιαφέρον των αιρετών της Τ.Α. και των υπηρεσιών τους από την εκδήλωση του φαινομένου και ζητούμε τώρα να συντονίσουν την δράση τους, έγκαιρα  και αποτελεσματικά, με την Ελληνική πολιτεία, για να πραγματοποιηθούν άμεσα τα εξής πρώτα απαραίτητα αιτήματα τα οποία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του χωριού μας:

1. Άμεση αποκατάσταση υποδομών (οδικό δίκτυο εντός και εκτός κοινότητας, ρεύμα, ασφαλές δίκτυο ύδρευσης, τηλεφωνική επικοινωνία.)
2. Άμεση έκτακτη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες (ιδιώτες, επαγγελματίες, κτηνοτρόφους).
3. Άμεση αποστολή δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.
4. Σύμφωνα με το 3ο σχετικό, που απεφασίσθη μερική εκκένωση του οικισμού, τοποθέτηση προσωρινών προκατασκευασμένων οικίσκων σε ασφαλές σημείο με παροχή ρεύματος και τηλεφωνίας, για στέγαση των οικογενειών των μονίμων κατοίκων (ιδιωτών και επαγγελματιών). Οι οικογένειες αυτές δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το χωριό λόγω του ότι εκεί έχουν τις περιουσίες και τα ζώα τους.
5. Παροχή δωρεάν ρεύματος στους πληγέντες.
6. Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη, ύδρευσης, ΝΕΡΙΤ και φόρων για τους πληγέντες, μέχρις αποκατάστασης της λειτουργίας του οικισμού.
7. Συντόμευση των διαδικασιών ως αναφορά τον χαρακτηρισμό του οικισμού, των πληγέντων κατοικιών, καταστημάτων, περιουσιών και καταβολή αποζημιώσεων".

Εκτός των αιτημάτων των κατοίκων της Κλεπάς, ο κ. Ζωγανάς επισήμανε και τα κάτωθι, που , όπως είπε "πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αρμόδιοι"!

Συγκεκριμένα ανέφερε:

"1. Εδώ έχουμε την ζωή μας, τις περιουσίες μας, τα ζώα μας, αγαπάμε τον τόπο μας και περιμένουμε να μας στηρίξουν εμπράκτως για να σταθούμε στα πόδια μας.

2. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε και ζούμε σε αυτό τον τόπο περίπου ογδόντα μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων πολλοί νέοι άνθρωποι με τις οικογένειες μας.

3. Θέλουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καταλάβουν την καταστροφή που πάθαμε, το δράμα που ζούμε, και να προχωρήσουν σε έργα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς...."!


         Πέραν των ανωτέρω που θεωρούμε ότι είναι "ζωτικής σημασίας" για το μέλλον του χωριού και των κατοίκων του, με τον κ. Ζωγανά είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ακούστηκαν "πολλά" για την ιστορία του φαινομένου των κατολισθήσεων που "αν η Πολιτεία και οι αρμόδιοι" είχαν  ευαισθητοποιηθεί θα είχαν αποφευχθεί πολλά από τα σημερινά γεγονότα που, ευτυχώς, δεν σηματοδοτήθηκαν από ανθρώπινα θύματα......

         Το θέμα της Κλεπάς θα σας το αναπτύξουμε με συνεχόμενα ρεπορτάζ τον επόμενο καιρό με συναρπαστικές λεπτομέρειες αφού έχει μια ιστορία μεγαλύτερη των....  22 χρόνων!...

         Προς το παρόν προέχει η ασφάλεια και ηρεμία των Κλεπαιτών που σε μία νύχτα έχασαν τις περιουσίες τους, γκρεμίστηκαν οι αγώνες μιας ζωής,  "είδαν το χάρο με τα μάτια τους" και τώρα βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που με λίγο ενδιαφέρον από την πολιτεία είναι δυνατόν να επιλυθούν....
        Γι'  αυτούς τους ανθρώπους αξίζει κάθε προσπάθεια από μέρους όλων μας... 
        Και προς θεού.... Μην τους ξεχάσουμε μόλις σταματήσουν τα Media να ασχολούνται μαζί τους....
 

1 σχόλιο: