Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Άνοιξαν οι κάλπες



Η ώρα που περίμενε καρτερικά ο ελληνικός λαός για να αποτινάξει μια και καλή από το σβέρκο του όλους όσοι…

Οι κάλπες για τις εκλογές 2015 άνοιξαν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (25/11) και οι Έλληνες έχουν μια ιστορική ευκαιρία - μέχρι τις 19:00 το βράδυ, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία - όχι μόνο να ασκήσουν το μοναδικό ίσως δημοκρατικό δικαίωμα που δεν τους αφαιρέθηκε, αλλά να στείλουν το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις
της Ευρώπης, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο, αλλά κυρίως ελεύθερο αύριο.

Όταν κλείσουν οι κάλπες θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα exit polls, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα των εκλογών θα βγουν στις 21:30
 
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν θα ψηφίσουν όσοι έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, αλλά και περίπου 100.000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι φέτος θα συμπλήρωναν το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι…
 
Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.
 
Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων, απ΄όπου θα εκδίδονται ταυτότητες με διευρυμένο ωράριο ακόμα και σήμερα (7:00 - 19:00), ενώ ανοιχτές είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.
Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου ή διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.
 
Πού ψηφίζω
 
Καθ’ολη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι πολίτες μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (ypes) και στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις» ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500.

Ποιοι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να μην ψηφίσουν
 
Η ψήφος είναι υποχρεωτική ωστόσο μπορούν να εξαιρεθούν οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας 3.
 
Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
 
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:
α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
 
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και
επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
 
γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
 
Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει μάλιστα η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο. δήμο της βασικής τους εκλογής.
 
Υπενθυμίζεται ότι εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών.
 
Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014 ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.
Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.
 
Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:
 
1) Νέα Σμύρνη: 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια
Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).
 
2) Καλλιθέα: 6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).
 
3) Γκράβα: Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).
 
4) Ηλιούπολη: 5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).
 
5) Αιγάλεω: 7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).
 
Πόσους σταυρούς βάζουμε
 
Σε ότι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, στις εκλογικές Περιφέρειες με 1-3 έδρες οι εκλογείς βάζουν 1 σταυρό, στις εκλογικές Περιφέρειες με 4-7 έδρες οι εκλογείς βάζουν 2 σταυρούς, στις εκλογικές Περιφέρειες με 8- 12 έδρες οι εκλογείς βάζουν 3 σταυρούς και στις εκλογικές Περιφέρειες με 13 έδρες και άνω οι εκλογείς βάζουν 4 σταυρούς. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον αριθμό των σταυρών στα εκλογικά κέντρα.
 
H γενική απογραφή του 2011 μεταβάλει την κατανομή των εδρών και κατ' επέκταση αυξάνει ή μειώνει τους σταυρούς που έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα σημειωθούν οι ακόλουθες αλλαγές σε μια σειρά νομών, οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο σε βουλευτές, κυρίως της απερχόμενης κυβέρνησης:
 
• Αττικής: Οι βουλευτές αυξάνονται από 12 σε 15.
• Α' Αθηνών: Οι βουλευτές μειώνονται από 17 γίνονται 14.
• Β' Αθηνών: Οι βουλευτές που εκλέγονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας γίνονται 44 από 42.
 
Από μία έδρα κερδίζουν οι:
 
• Α' Πειραιά (6 από 5),
• Θεσπρωτίας (2 από 1),
• Μαγνησίας (6 από 5) και
• Κυκλάδων (4 από 3)
 
Απώλεια μιας έδρας θα έχουν οι:
 
• Σερρών (6 από 7),
• Τρικάλων (4 από 5),
• Καρδίτσας (4 από 5),
• Αχαΐα (8 από 9),
• Αιτωλοακαρνανίας (7 από 8) και
• Βοιωτίας (3 από 4)
 
Πότε ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο
 
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
 
Ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο:
1. Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου
2. Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου
3. Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του
4. Σε περίπτωση που λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου
5. Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος.
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου