Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Οι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης


Είστε δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης; Δείτε τα κριτήρια και ποιοι δικαιούνται          
Διαβάστε ποιοι δικαιούνται Ταυτότητα Νοσηλείας - Ενημερωθείτε για τις νέες κατηγορίες που προστέθηκαν πρόσφατα - Μια σημαντική παράμετρος για τους μη δικαιούχους καθώς και τα τέλη για υπηρεσίες στα Νοσοκομεία 
Μετά από τροποποιητικό νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής πριν ένα περίπου μήνα (18/12/14) πέντε επιπλέον κατηγορίες πολιτών δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι γεγονός ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει, ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι.
Αρχικά να αναφέρουμε ότι από την 1/8/13 έχει καταργηθεί η κάρτα νοσηλείας «Β». Έτσι τώρα υπάρχει μόνο μία κατηγορία δικαιούχων. Έχουν όμως αλλάξει και τα εισοδηματικά κριτήρια ενώ πλέον όλοι πληρώνουν ένα μικρό έστω ποσό για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ αναλύσεις).

Ποιοι οι δικαιούχοι της Ταυτότητας Νοσηλείας
Ταυτότητα Νοσηλείας εκδίδεται κατά κανόνα σε Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους καθώς και Ευρωπαίους πολίτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, υπό τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
(α) να έχει καταβάλει εισφορές σε ασφαλιστέες απολαβές τουλάχιστον για 3 συνολικά έτη.
(β) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ταυτότητα νοσηλείας θα πρέπει να έχει τακτοποιημένες τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Εισοδηματικά κριτήρια
Παράλληλα για να δικαιούται κάποιος να αποκτήσει την Ταυτότητα Νοσηλείας θα πρέπει να τηρεί τα πιο κάτω εισοδηματικά κριτήρια:
- Άτομα χωρίς εξαρτώμενους των οποίων το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €15.400,00
- Για ένα ζευγάρι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €30.750,00.
- Επιπλέον για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό αυξάνεται κατά €1.700,00.

Τι σημαίνει "εξαρτώμενο"
Eξαρτώμενοι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 21 ετών ή και μεγαλύτερα νοουμένου ότι εξακολουθούν να συντηρούνται από τους γονείς, όπως είναι οι φοιτητές και οι στρατιώτες.

Δωρεάν περίθαλψη για πέντε νέες κατηγορίες πολιτών 
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως μετά από τροποποιητικό νόμο, δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται πέντε επιπλέον κατηγορίες.
1. Τα πρόσωπα που πάσχουν από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες, όπως νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, ασθενείς με συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις και άλλοι ασθενείς.
2. Οι άνεργοι.
3. Οι έγκυες γυναίκες.
4. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ ετών.
5. Οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις πέντε πιο πάνω κατηγορίες, εξαιρούνται από την προϋπόθεση της καταβολής εισφορών σε ασφαλιστέες απολαβές για τρία έτη αλλά πρέπει να διαμένουν μόνιμα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Σημαντική παράμετρος του τροποποιητικού νόμου είναι και η διακριτική ευχέρεια που παρέχεται στον Υπουργό Υγείας να απαλλάσσει οποιοδήποτε πρόσωπο από το σύνολο ή μέρος των τελών που απαιτούνται για πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να έχει τη δυνατότητα αυτή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για ανθρωπιστικούς λόγους.
Έξτρα σχέδιο για οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά
Οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά που ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια μπορούν πληρώνοντας το 1,5% του συνολικού ποσού των εισοδημάτων τους να αποκτήσουν την Ταυτότητα Νοσηλείας για δωρεάν περίθαλψη.

Η άγνωστη πτυχή για τους μη δικαιούχους
Μάλλον οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι τα άτομα που ξεπερνούν τα καθορισμένα εισοδηματικά κριτήρια, οι μη δικαιούχοι δηλαδή μπορούν να κάνουν κανονικά την αίτηση τους, καταθέτοντας τα εισοδήματα τους στα ΚΕΠ ή στα ταχυδρομεία (ΕΔΩ η αίτηση).

Η αίτηση τους θα εξεταστεί και με βάση τα εισοδήματα τους θα τους οριστεί ένα μέγιστο ποσό επιβάρυνσης όπως ονομάζεται. Δηλαδή αν π.χ. νοσηλευτούν σε Νοσοκομείο και τα έξοδα της νοσηλείας ανέλθουν στις €2000, δεν θα πληρώσουν αυτό το ποσό αλλά το μέγιστο ποσό επιβάρυνσης που τους έχει οριστεί από το Υπουργείο το οποίο θα είναι σαφώς μικρότερο. Άρα όλοι δικαιούνται να κάνουν την αίτηση για Ταυτότητα Νοσηλείας.

Πόσα κοστίζουν οι υπηρεσίες στα Νοσοκομεία
Όλοι οι δικαιούχοι ασθενείς, με Ταυτότητα Νοσηλείας, που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτηρίων καταβάλλουν το ποσό των €3,00 για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και το ποσό των €6,00 για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Αρά εντελώς δωρεάν δεν υπάρχει πλέον για κανένα.

Επιπρόσθετα, καταβάλλουν το τέλος των €0,50 για κάθε φάρμακο και για κάθε εργαστηριακή εξέταση , πχ αναλύσεις, με μέγιστη δυνατή χρέωση τα €10,00 ανά συνταγή.

Ασθενείς οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι Ταυτότητας Τοσηλείας εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των κρατικών νοσηλευτηρίων καταβάλλοντας €15,00 για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και το ποσό των €30,00 για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες θα κληθούν να πληρώσουν αναλόγως. (Δείτε ΕΔΩ τις τιμές)

Τμήμα Πρώτων Βοηθειών

Όλοι οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των €10,00 ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που θα τους παρασχεθούν (αναλύσεις, ακτινογραφίες κτλ). Από το πιο πάνω τέλος εξαιρούνται κάποιες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι στρατιώτες, οι ανάπηροι αγώνων, ένοικοι συγκεκριμένων ιδρυμάτων κλπ.
Τι ισχύει για τους Τουρκοκύπριους
Εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει τερματιστεί ο νόμος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Τουρκοκυπρίους. Έτσι πλέον για τους αυτούς ισχύον τα ίδια δεδομένα και κριτήρια με τους Ελληνοκύπριους. Να έχουν δηλαδή τουλάχιστον 3 χρόνια Κοινωνικές Ασφαλίσεις και τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις τους. Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια.
Σχετικά με τις πέντε νέες ομάδες για τις οποίες ψηφίστηκε νόμος πρόσφατα, σημειώνουμε ότι πρέπει να διαμένουν μόνιμα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου