Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Στελέχη ζητούν την παραίτηση του προέδρου της ΝΔ

Νέα Δημοκρατία: Η ομάδα Καραμανλή δείχνει την έξοδο στο Σαμαρά     
Την πόρτα της εξόδου από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν στελέχη του κόμματος στον πρόεδρο του, Αντώνη Σαμαρά.
 
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει σήμερα το απόγευμα αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, εκτιμώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο οδυνηρό για τη ΝΔ, καθώς έχασε μόνο 100.000 ψήφους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει για το θέμα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να ανοίξουν και οι εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος.
Βουλευτές και ηγετικά στελέχη, κυρίως αυτά που ανήκουν στην "ομάδα Καραμανλή", δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του κ. Σαμαρά. Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να μην παραδώσει το Μαξίμου, προκάλεσε έντονη κατακραυγή ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος.

Μετά τον Ευάγγελο Αντώναρο που ουσιαστικά ζήτησε την παραίτηση του κ. Σαμαρά και έθεσε θέμα ηγεσίας, δύο ακόμη στελέχη της Καραμανλικής πτέρυγας έστρεψαν τα βέλη τους κατά του προέδρου της ΝΔ.

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου.

Μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook, ο Γιάννης Παπαθανασίου καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει άμεσα "πρωτοβουλίες", για να διερευνηθούν τα αίτια της εκλογικής συντριβής της ΝΔ , αλλά και για να δρομολογηθούν εξελίξεις στο κόμμα.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαθανασίου:

"Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία. Το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι από τα χαμηλότερα ιστορικά και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιολογείται.

Η Νέα Δημοκρατία, από την ίδρυση της, λειτουργούσε με πρόταγμα το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.

Πολλές φορές στην ιστορία της χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να πάει κόντρα στις παρορμήσεις της κοινής γνώμης, χωρίς όμως να υποστεί τέτοιου μεγέθους απώλεια των ερεισμάτων της στην κοινωνία.

Θεωρώ ότι η ηγεσία της έχει χρέος να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και για την πορεία της παράταξης από εδώ και στο εξής".

Με πολύ βαριές κουβέντες το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Σωτήρης Χατζηγάκης ζητά να αποχωρήσει άμεσα ο Σαμαράς από την ΝΔ για "να μη γίνει η ΝΔ απολειφάδι τύπου ΠΟΛΑΝ".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Να μην καταστεί η ΝΔ απολειφάδι τύπου ΠΟΛΑΝ και σαν την "Ένωση Κέντρου" του Ζίδγη.
Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ οφείλει να αποχωρήσει "εδώ και τώρα". Η μεγάλη μας παράταξη δεν πρέπει να καταστεί κομματικό απολειφάδι τύπου ΠΟΛΑΝ, ούτε να θυμίζει το πολιτικό φάντασμα της παλιάς "Ένωσης Κέντρου" του μακαρίτη του Ζίγδη. Συνεπώς έχουμε καθήκον και ευθύνη όλοι όσοι αγωνιστήκαμε και ματώσαμε για τη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να επανέλθει αυτή στις ρίζες της, στις ιδεολογικές κατευθύνσεις του "μεσαίου χώρου" και του ριζοσπαστικού (κοινωνικού) φιλελευθερισμού όπως άλλωστε τις είχαν διαχρονικά προσδιορίσει οι ιστορικοί της ηγέτες, Κωνσταντίνος και Κώστας Καραμανλής, Ευάγγελος Αβέρωφ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Έχουμε, επίσης, βαθιά υποχρέωση απέναντι στην ιστορία μας, στο δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεσμούς του καθώς και στους πολυπληθείς οπαδούς μας, να "εμποδίσουμε" το κόμμα μας από την ακροδεξιά στροφή και ν’ αποφύγουμε την απομόνωση στην οποία το οδηγεί η "ανάδελφη" ηγεσία του.

Εξάλλου, στη νέα εποχή που ανατέλλει τώρα στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, η ΝΔ με τη σημερινή της ηγεσία δεν μπορεί να πορευθεί με προοπτική και αισιοδοξία στο μέλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου