Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το 24ωρο "κωλοτούμπας" ύψους... 8,2 δισ.

Μέσα σε 24 ώρες, επτά υπουργοί ανακοίνωσαν και στη συνέχεια πήραν πίσω μεταρρυθμίσεις ύψους 8,2 δισ.

Το αστρονομικό ποσό των 8,2 δισ. ευρώ «μοίρασαν» οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης μέσα στις έξι ώρες που διήρκεσαν οι διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής των 13 νεόκοπων υπουργείων.

Χωρίς να έχουν μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για την κατάσταση που παραλάμβαναν, χωρίς να λάβουν υπόψη τον εκλογικό κύκλο στα έσοδα που φημολογείται ότι διατήρησε την τρύπα των εσόδων στο 1 δισ. και τον Ιανουάριο και χωρίς να υπάρχουν ανοιχτές πηγές δανεισμού, ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξήλωμα
Ο λογαριασμός της πρώτης ημέρας ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Οι νέοι υπουργοί Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Δικτύων, Γιώργος Σταθάκης, Παραγωγικής Ανασύστασης και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, επιτέθηκαν χθες σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων μελλοντικών ή σε εξέλιξη.

Ο πρώτος ακύρωσε το διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο δεύτερος ακύρωσε τις αποκρατικοποιήσεις του δικτύου διανομής της ΔΕΗ, αλλά της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ. Ο τρίτος ακύρωσε τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Σε καθαρό ποσό η οπισθοχώρηση αυτή αφαιρεί έσοδα αποκρατικοποιήσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις επενδύσεις που συνοδεύουν την καθεμία αποκρατικοποίηση.

Το δεύτερο μεγάλο «χτύπημα» ήρθε από το χώρο του Δημοσίου που έχει δεχθεί τα πιο βαριά πλήγματα της πολυετούς κρίσης, το ασφαλιστικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι οι πέντε μεγαλύτεροι φορείς κοινωνικής πρόνοιας αναμένεται να παρουσιάσουν για φέτος έλλειμμα χρήσης ύψους 2 δισ. ευρώ, χθες ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε χθες εξαγγελία αξίας περίπου 2,5 δια. ευρώ ακυρώνοντας τους πιο βασικούς από τους νόμους που ρυθμίζουν μισθούς, συντάξεις (κύριες - επικουρικές ) και όρια ηλικίας. Ο λογαριασμός εδώ φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ.
Τα… ψίχουλα

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε μικρο- παρεμβάσεις στο δικό του υπουργείο, οι οποίες καταργούν στην ουσία επιβαρύνσεις σε συνταγές την υψηλή συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ ανακοίνωσε και 7.200 προσλήψεις για να στελεχωθούν τα ΠΕΔΥ. Το κόστος των εξαγγελιών του φτάνει στα 570 εκατ. ευρώ.

Το πάνελ των παροχών για την πρώτη ημέρα της νέα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζει τη «μεταρρύθμιση» του κυβερνώντος κόμματος στη δημόσια διοίκηση. Ανακοίνωσε από την πρώτη ημέρα της θητείας της επαναπρόσληψη 9.700 παρανόμως απολυθέντων δημόσιων υπαλλήλων. Το κόστος μόνο 150 εκατ. ευρώ.


Π. Λαφαζάνης: Μπλόκο σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛ.ΠΕ.

Η ακύρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛ.ΠΕ. εντάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στις προτεραιότητές του ακόμη είναι η κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων που προωθήθηκαν από το ΥΠΕΚΑ, όπως π.χ. τη ρύθμιση που προβλέπει την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ την ίδια στιγμή «κλείνει το μάτι» προς ανατολάς, όσον αφορά τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις.

Οσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων, τα άφησε ανοιχτά, παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας πάντως ότι θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

Οπως δήλωσε ο ίδιος χθες κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Γιάννη Μανιάτη, «ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι να βάλουμε τέλος στη διάσπαση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση και θα λειτουργεί με αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Θα δώσουμε μια νέα πνοή στη ΔΕΗ. Θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της για να την απαλλάξουμε από ληστρικά δικαιώματα».

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά ακυρώνονται όλες οι διαδικασίες πώλησης της λεγόμενης «μικρής» ΔΕΗ και κατ’ επέκταση η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του υπολοίπου 17% της Επιχείρησης που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ανέφερε ότι θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο υποβολής προσφορών) και ότι το πακέτο των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. θα επιστρέψει στο Δημόσιο.

Οσον αφορά τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2015, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι πολλές άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ναυαγήσει και πως στον Προϋπολογισμό γράφονται διάφορα κονδύλια που τελικά δεν εισπράττονται.

«Το θέμα δεν είναι πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον Προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα έσοδα τα πληρώνουμε ακριβά», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.


Γ. Σταθάκης: Προσγείωση αεροδρομίων

Ακυρώνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όπως προανήγγειλε ο νέος υπερ-υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «υπάρχει μία περιοχή στην οποία η νέα κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια, σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων ή κάποια άλλα θέματα που θα δούμε υπό διαφορετικό πνεύμα». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει μέσα από θεσμικούς κανόνες και μέσα από το διεθνές πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 του περασμένου Νοεμβρίου η κοινοπραξία Fraport AG (διαχειρίστρια αεροδρομίου της Φρανκφούρτης) – Slentel Ltd (Ομιλος Κοπελούζου) ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής (προσωρινός ανάδοχος) για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Η κοινοπραξία πρόσφερε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό.


Ν. Βούτσης: 9.700 επαναπροσλήψεις

Την επαναπρόσληψη όλων των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που απολύθηκαν λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας μας, χαρακτήρισαν ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Πήραμε εντολή όσοι βρέθηκαν έξω από τις δουλειές τους να βρεθεί ο τρόπος να επανακάμψουν», ανέφερε ο κ. Βούτσης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την πόρτα του Δημοσίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, αναμένεται να περάσουν και πάλι σχεδόν 9.700 υπάλληλοι. Στην πλειοψηφία τους πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι υπουργείων, καθαρίστριες και όσοι βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Ο απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι θα είναι στη διάθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας για να την ενημερώσει και επεσήμανε πως δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι η κάθε κυβέρνηση που έρχεται ξηλώνει το έργο της προηγούμενης. «Παρέλαβα μια όχι ευχάριστη κατάσταση σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση πρέπει να γίνουν ένα εθνικό αφήγημα που δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται από το εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.


Θ. Δρίτσας: Δεν πωλούνται ΟΛΠ-ΟΛΘ


«Πάγωμα» εδώ και τώρα στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε για ακόμη μία φορά ο Θοδωρής Δρίτσας, υπερασπίζοντας τη θέση αυτή ως απαίτηση των μαζικών φορέων του Πειραιά κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας.

«Η ναυτιλιακή και πειραϊκή κοινότητα είδε με επιφυλάξεις, αν όχι με αρνητισμό, την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ σε ιδιώτες. Αυτή η κυβέρνηση έρχεται να δικαιώσει την άποψη αυτή», είπε ο νέος αναπληρωτής υπουργός. Αν και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) του ΟΛΠ είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο Θοδωρής Δρίτσας ξεκαθάρισε ότι «οι Οργανισμοί Λιμένα Θεσσαλονίκης και Λιμένα Πειραιά πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, γιατί αυτό πραγματικά μπορεί να αποτελέσει τη βάση και την προϋπόθεση για μία παραγωγική ανασυγκρότηση επ’ ωφελεία και της χώρας μας».

Με διαφοροποίηση από τις προηγούμενες μέρες κινήθηκαν οι δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της Cosco, με τη νέα κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι θα τις σεβαστεί. «Ο,τι με συμβάσεις έχει υπογραφεί, για εμάς είναι σεβαστό παρά τις όποιες εναντιώσεις έχουμε εκφράσει. Θα ξεκινήσουμε άμεσα συζήτηση για να κάνουμε ακόμα πιο επωφελή τη συμφωνία».


Π. Κουρουμπλής: Παροχές 570 εκατ. ευρώ στην Υγεία

Απορίας άξιο είναι από πού θα προκύψουν τα κονδύλια για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου για τον πολύπαθο χώρο της Υγείας και την ανακούφιση των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων πολιτών.

Ο νέος υπουργός, Π. Κουρουμπλής, προανήγγειλε κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, αλλά δεν είπε από πού θα εξοικονομηθούν τα 45 εκατ. ευρώ που θα χαθούν από το ΕΣΥ. Επίσης, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα καταργήσει το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή που πηγαίνει υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν απάντησε από πού θα βρει τα 60 εκατ. ευρώ που θα λείψουν από τον Οργανισμό. Επίσης, θα μειωθεί η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων από το 28% (έχει φτάσει 32%, δήλωσε χθες ο κ. Κουρουμπλής) στο 14% που ίσχυε πριν από την έλευση των Μνημονίων. Ωστόσο θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» 280 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη.

Στα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν είναι η ενίσχυση των ΜΕΘ, πολλές κλίνες των οποίων παραμένουν «ανενεργές» λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Μάλιστα ένα νούμερο που σοκάρει είναι η ενίσχυση των δομών του ΠΕΔΥ με 7.500 προσωπικό. Η έρευνα του «Ε.Τ.» έδειξε ότι ένα μέσο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος ανά εργαζόμενο ανέρχεται στις 24.000 ευρώ ετησίως. Αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε επί 7.500 εργαζομένους, προκύπτει το υπέρογκο ποσό των 180 εκατ. ευρώ ετησίως!

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από κονδύλια ΕΣΠΑ, στα οποία προβλέπεται η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ήταν σαφής όταν έλεγε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι ανασφάλιστοι κι ένα κονδύλι 350 εκατ. ευρώ που υπάρχει για τη στήριξή τους.



ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ


Δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου