Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Μαχαίρια.....

Κοντή, σχεδόν αόρατη η ιστορική μνήμη σ αυτό τον τόπο. Μας αρέσει να ξεχνάμε. Είτε από άγνοια, είτε από «αναλφαβητισμό» είτε από ανασφάλεια, είτε απ όλα αυτά μαζί!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σαν επεισόδια μιας κωμικοτραγικής ταινίας. Με τα σίκουελ. Κάτι σαν «Οι άρχοντες των δαχτυλιδιών»!


Γιατί όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες μοιάζουν με όσα προηγήθηκαν. Από το Καστελόριζο εκείνο το καλοκαίρι του 2010. Με τον Παπανδρέου junior. Που αφού πρώτα έβαλε τάχα μου περίστροφο στο τραπέζι. Αφού προηγουμένως μας διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν». Και αφού στο τέλος με το Μνημόνιο μας έσωσε από την καταστροφή!

Ετσι όπως ο Σαμαράς γκρέμισε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Τσίπρας ορμάει να γκρεμίσει τον Σαμαρά. Σόι πάει το βασίλειο

Εχουμε και λέμε. Ο Σαμαράς ήταν εκείνος που έστρωσε χαλί στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Ο Σαμαράς ήταν εκείνος που πεισματικά αρνιόταν συμμαχία και συγκυβέρνηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Σαμαράς ήταν εκείνος που επιδίωκε εκλογική αναμέτρηση. Ο Σαμαράς ήταν εκείνος που ενώ είχε τοποθετήσει τέσσερα στελέχη του στο υπουργικό Συμβούλιο του Λουκά Παπαδήμου, ισχυριζόταν μεγαλοφώνως ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση»

Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται τώρα με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα. Επειδή η παράταξη υπεράνω όλων. Και φυσικά των εθνικών συμφερόντων. Γιατί το «εγώ» υπεράνω του «εμείς». Και γιατί φιλοτομαρισμός στη νιοστή!

Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται με τα ίδια πολιτικά επιχειρήματα. Γιατί κάθε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με τον φτωχό λαό. Και κάθε πρωθυπουργός είναι με το συμφέρον της χώρας. Πρώτα δηλαδή με την παραπλάνηση και τον λαικισμό. Και ύστερα, αφού εξασφαλίσεις την εξουσία, αλλάζεις μάσκα και φοράς εκείνη του «σοβαρού», του «σώφρονα» και του «εθνικού» ηγέτη!

Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται και στην ψυχολογική ερμηνεία των γεγονότων. Ο Σαμαράς να τιμωρήσει και να εκδικηθεί την οικογένεια Μητσοτάκη. Και ο Γιώργος Παπανδρέου που ετοιμάζει νέο κόμμα, να εκδικηθεί κι αυτός. Πρώτα τον Βενιζέλο που του ροκάνισε την καρέκλα του αρχηγού. Και ταυτόχρονα να χαρεί με την επικείμενη ήττα του Αντώνη Σαμαρά!

 Με απλά λόγια. Την εθνική συνεννόηση-που τώρα επικαλείται ο Σαμαράς-την κουρέλιασε. Την κυβέρνηση Παπαδήμου την υπονόμευσε. Το αντιμνημονιακό μέτωπο το χαλύβδωσε. Και τις εκλογές του 2012 τις επίσπευσε. Οπως έλεγε και η νόνα μου «παιδάκι μου όπως έστρωσες έτσι θα κοιμηθείς». Οπως λέει και το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο «μάχαιραν έδωκας μάχαιραν θα λάβεις»!

Δημήτρης Δανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου